Enomatic
Wine Selection

Albertina wielką miłością darzy kuchnię i wino. Jeśli kulinarne dzieło potraktować jak obraz, wino staje się w tym ujęciu jego ramą, a ich wzajemna relacja niesłychanie istotna dla odbioru całości. Dlatego odpowiednią oprawę do wybitnej kuchni starannie i z wyobraźnią stworzył Kuba Janicki – pasjonat win, dziennikarz winiarski i kulinarny, współpracownik magazynu WINO, KUKBUK, juror w licznych konkursach winiarskich w kraju i za granicą. Owocem jego pierwszych śmiałych selekcji dla Albertiny jest kreatywna i zróżnicowana karta win z cenionych winnic Europy i świata. Lecz rzeczą, dzięki której Albertina szczególnie wyróżnia się na tle innych restauracji, jest autorska kolekcja 32 win dostępnych na kieliszki, których wybór umiejętnie zasugerowano do każdej pozycji w karcie menu, by zachwycić zarówno początkujących, jaki i wytrawnych pasjonatów winiarstwa.

 

Food & Wine
PAIRING

Zabieg noszący nazwę food&wine pairing – czyli synergiczne komponowanie wina i jedzenia realizowany jest na taką skalę dzięki unikatowemu samoobsługowemu systemowi dyspenserów do wina Enomatic®. To największa tego typu instalacja w Polsce. Stwarza ona możliwość degustowania win z całego świata bez konieczności kupowania całej butelki, co w przypadku win bardzo drogich lub jeszcze niepoznanych jest niewątpliwą zaletą i niesie ze sobą wartość edukacyjną nie do przecenienia.

Wszystkie 32 wina tej wyjątkowej kolekcji udostępnione są dla Gości w klimatycznej winiarni, gdzie samodzielnie, lub z pomocą profesjonalnej obsługi można swobodnie bawić się winem: porównując różne butelki, szukając swoich smaków, komponując wino do zamówionego posiłku według własnego uznania. I co ważne z punktu widzenia praktyki degustacyjnej, wina serwowane są w trzech różnych porcjach: degustacyjnej 25ml, 75ml oraz 125 ml. Życzymy naszym Gościom, by ich kieliszki zawsze były bardziej pełne, niż puste.