Piszą o nas
Media

Albertina

1 września 2016

Albertina Restaurant & Wine stała się dla nas kolejnym (po wspaniałym Senses) punktem obowiązkowym na ulicy Dominikańskiej. Koncepcja restauracji jest bardzo zachęcająca i przynajmniej kilka aspektów wyróżnia ją na tle innych (na przykład własne homarium czy nowoczesne dyspensery wina Enomatic). Jako miłośniczka dojrzałej, świadomej kuchni fine dine oraz dobrego wina nie mogłabym tam nie zajrzeć!

Zobacz więcej

Plebiscyt Smaki Krakowa. Kiedy oczkiem w głowie jest wykwintne jedzenie

23 sierpnia 2016

Minimalistyczna – tak mówi się o nowej karcie eleganckiej i wytwornej restauracji Abertina. Taka, w której znajdziecie ravioli z dzika, policzki z jałówki, ośmiorniczkę z kiełbasą z pstrąga ojcowskiego czy karmazyna z domowym, czarnym tagiatelle. Robi wrażenie?

Zobacz więcej

Testujemy menu na Fine Dininig Week czyli Albertina

21 sierpnia 2016

Już we wtorek, 23 sierpnia, startuje kolejna edycja Restaurant Week, tym razem w odsłonie fine dininig. Do 30 sierpnia, będziecie mieli możliwość spróbować specjalnie na tę okazję przygotowanego pięciodaniowego menu z aperitifem w cenie 119 PLN. W akcji udział biorą najlepsze krakowskie restauracje, wyróżnione przez przewodniki Michelin i Gault & Millaut. Jako Ambasadorzy Restaurant Week, mieliśmy możliwość przedpremierowego przetestowania menu degustacyjnego w restauracji Albertina.

Zobacz więcej

Albertina Restaurant & Wine

4 sierpnia 2016

Albertina Restaurant & Wine to nowa krakowska restauracja na rogu ilic Dominikańskiej i Poselskiej, w bezpośrednim sąsiedztwie Rynku Głównego. Miejscu przyświeca idea fine dine & wine. Właścicielami są Barbara Zamorska i Grzegorz Fic.

Zobacz więcej

ALBERTINA RESTAURANT & WINE – FINE DINING POWRACA NA DOMINIKAŃSKĄ!

3 sierpnia 2016

Lokal na rogu ulic Dominikańskiej i Poselskiej w Krakowie znów serwuje kuchnię typu fine dining. W połowie kwietnia w miejscu dawnej Ancory otworzyła się restauracja Albertina, oferując m.in. świeże homary i ostrygi z własnego homarium, autorskie dania szefa kuchni Grzegorza Fica oraz doskonałą selekcję 32 win na kieliszki z jedynych w Polsce samoobsługowych dyspenserów Enomatic Elite.

Zobacz więcej

NOWA RESTAURACJA: Albertina

2 sierpnia 2016

Miejsce sprostać musi nie lada oczekiwaniom, ale papiery na wielkie gotowanie na pewno ma. Adres Dominikańska 3 przez lata kojarzony był z kuchnią na najwyższym poziomie, tam to bowiem urzędowała Ancora, czyli jedna z najlepszych i kulinarnie najbardziej oryginalnych krakowskich restauracji. Jakiś czas temu jej drzwi zamknęły się po raz ostatni, a na rogu Dominikańskiej i Poselskiej zrobiło się jakoś tak smutno i pusto.

Zobacz więcej

ALBERTINA W KRAKOWIE – RECENZJA

31 lipca 2016

Miejsce legendarnej Ancory zajęła Albertina. Oczekiwania wobec nowego konceptu były ogromne, w końcu poprzedniczka wysoko ustawiła poprzeczkę i na długo pozostawiła pustkę na rynku. W czasie kiedy zakurzony lokal po Ancorze spokojnie czekał na nowych właścicieli, Adam Chrząstowski, jej były szef kuchni, odniósł spektakularny sukces w otwartej nieopodal ze wspólnikiem stekowni. Ed Red przyciągnął nie tylko byłych, lojalnych klientów Chrząstowskiego, lecz także mniej lub bardziej świadomych smakoszy mięsa.

Zobacz więcej

Albertina Restaurant & Wine

6 lipca 2016

Nowa krakowska restauracja Albertina powstała wręcz w doskonałym miejscu – tam, gdzie istniała kiedyś fantastyczna i dobrze znana miłośnikom dobrego jedzenia Ancora. W informacji prasowej Albertina radośnie oznajmiła, że “fine dining wrócił na Dominikańską” i ja tę radość z całego serca podzielam.

Zobacz więcej

Albertina Restaurant & Wine – nowa restauracja w Krakowie

21 czerwca 2016

Albertina powstała kilka miesięcy temu w miejscu gdzie kilka lat temu zakończyła swój żywot Ancora.

Nowa restauracja, nowe menu, nowi ludzie, w kuchni szefuje Chef Grzegorz Fic, który wcześniej gotował w Trzech Rybkach. W Albertinie znajdziecie pierwsze w Krakowie homarium, pierwsze w Krakowie enomatiki do wina czyli automaty z winem.

Zobacz więcej

Powstała restauracja z jedynym w Krakowie homarium

4 czerwca 2016

Żywe homary i jedyny w Polsce samoobsługowy system dyspenserów wina – tym chce podbić serca krakowian nowa restauracja Albertina, powstała w miejscu słynnej Ancory. Po pierwszych przymiarkach w piątek oficjalnie otworzyła swoje podwoje.

Zobacz więcej

Albertina Restaurant & Wine – Kraków

3 czerwca 2016

Nowootwarta restauracja Albertina w Krakowie kusi autorską kuchnią, sezonowymi produktami, a także szerokim wyborem win na kieliszki dzięki samoobsługowym Enomatikom. Czy warto zajrzeć na Dominikańską i skosztować proponowanych połączeń wina z jedzeniem?

Zobacz więcej

FROBLOG – Albertina Kraków

12 maja 2016

Wine pairing w porcji 25ml? Można byłoby pomyśleć, że to wine pairing dla prowadzących samochód. A to taka sprytna porcja pozwalająca na skosztowanie, czy wino nam odpowiada i – jeśli tak – zamówienie kieliszka 125ml lub małego kieliszka 75ml. Taką formę wprowadziła do swojego menu krakowska restauracja Albertina, otwarta niedawno przy Dominikańskiej w lokalu po zamkniętej początkiem zeszłego roku Ancorze. Fine dining powrócił zatem na Dominikańską, a ja przy okazji pobytu w Krakowie udałam się tam sprawdzić, czy ten dining jest naprawdę taki fine.

Zobacz więcej

Restauracja Albertina – fine dining powrócił na Dominikańską!

9 maja 2016

Jeszcze niedawno, okna i szyby lokalu przy Dominikańskiej, były obklejone mleczną, obrandowaną folią, nieodzownie kojarzącą się z zamkniętą już dobre kilka miesięcy temu Ancorą. Jednak już początkiem obecnego roku, coś się zaczęło zmieniać. Folia została ściągnięta a pod dawnym adresem jednej z najważniejszych krakowskich restauracji, w wirtualnych odmętach sieci społecznościowych zaczęła się pojawiać nowa nazwa – Albertina.

Zobacz więcej