Piszą o nas
Media

Znamy najlepsze restauracje plebiscytu Smaki Krakowa 2016

15 grudnia 2016

Mawia się, że król jest tylko jeden. Nie w plebiscycie „Dziennika Polskiego” Smaki Krakowa. Tu wśród najlepszych restauracji jest aż 17 lokali. Aż i tylko. Bo to miejsca wyjątkowe i oryginalne. Prawdziwie królewskie. Wybraliśmy je wśród setek innych i nagrodziliśmy. To laureaci trzeciej edycji najsmaczniejszego konkursu pod Wawelem. – Tacy, którzy serce zostawili w kuchni – podkreślała Anna Starmach, jurorka konkursu.

Zobacz więcej

Gault&Millau – Krakowskie restauracje wyróżnione

9 grudnia 2016

Prestiżowy Żółty Przewodnik Gault&Millau już po raz 3. docenił polskie restauracje, hotele i produkty regionalne. W tegorocznej publikacji wyróżniono 460 restauracji, z tego aż 45 ze stolicy Małopolski.

Zobacz więcej

Fic. Grzegorz Fic. I Albertina Restaurant & Wine!

7 grudnia 2016

Wnętrza są piękne, menu jest smaczne, wszystko się zgadza. Bo Albertina Restaurant & Wine to takie miejsce, w którym albo może być wykwintnie albo możecie się naprawdę świetnie bawić, jednocześnie zajadając jeden z fajniejszych posiłków ostatnich czasów. Bo trzeba przyznać, że kuchnia jest pełna nowatorskich rozwiązań, szaleństwa smaków, otwartych umysłów i niebanalnych technik.

Zobacz więcej

Znamy wyróżnionych w przewodniku Gault&Millau 2017 w Krakowie!

28 listopada 2016

Znany jako Żółty Przewodnik jest podręcznym wyposażeniem bagażu podróżujących po Polsce foodies (nie tylko polskich, od zeszłej edycji przewodnik Gault&Millau został wzbogacony o treść przetłumaczoną na język angielski). To w nim redaktorzy publikują wrażenia inspektorów penetrujących wytrwale Polskę w poszukiwaniu gastronomicznych perełek. W Krakowie wyróżnionych zostało 45 restauracji – to aż 8 więcej niż rok temu! Tegorocznymi debiutantami w przewodniku są Albertina Restaurant & Wine…

Zobacz więcej

Terra Madre po raz trzeci

10 listopada 2016

Czas akcji: od jutra (co łatwo zapamiętać, bo to Święto Niepodległości) i potrwa przez weekend. Miejsce akcji: ICE Kraków Congress Centre. Podczas III Edycji Terra Madre Slow Food Festival odbędą się także dwudniowe targi kulinarne – największe w Europie Centralnej.

Zobacz więcej

Najlepsze slow foodowe uczty na mieście

8 listopada 2016

Terra Madre to niezwykły festiwal i ogromne przedsięwzięcie, za którym stoi jedno z najważniejszych, gastronomicznych stowarzyszeń w naszym kraju. Mowa oczywiście o Slow Food Polska, które już po raz trzeci wyciągnie w Krakowie wszystkie asy z rękawa. W ciągu trzech dni festiwalu zaproszeni goście, cenione osobistości polskiej gastronomii, podczas licznych debat, warsztatów i spotkań będą przybliżali nam ideologię organizacji. Tego wydarzenia nie można przegapić!

Zobacz więcej

Wypłyń na głębię smaki

4 listopada 2016

Mariusz Kucharczak Szef Kuchni Restauracji Natura wraz z Grzegorzem Ficem z Albertina Restaurant & Wine podejmą kulinarne wyzwanie – „Wypłyń na głębię smaku” na Terra Madre Slow Food Festival. Tegoroczna edycja będzie wyjątkowa. Największą inspiracją tego festiwalu będzie nasz przepiękny i bogaty pod wieloma względami Bałtyk. Pojawią się rybacy ze świeżymi i wędzonymi rybami, a największym wydarzeniem będzie niesamowita kolacja festiwalowa inspirowana naszym morzem w wykonaniu dwóch świetnych szefów kuchni. Cztery ręce, dwie osoby, ogrom smaków.

Zobacz więcej

Terra Madre Slow Food Festival Central Europe – III Edycja 2016

26 października 2016

W listopadzie Kraków już po raz trzeci stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej. Blisko 150 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, 10 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach z najlepszymi szefami kuchni, degustacje cydrowe, piwne i winiarskie, sensoryczny plac zabaw dla dzieci, konkurs Win Świętomarcińskich, debaty, dyskusje, Święto Młodego Wina i rozpoczęcie akcji „Gęsina na św. Marcina”. To wszystko, by pokazać bioróżnorodność Terra Madre – Matki Ziemi!

Zobacz więcej

Długi i pyszny kulinarny tydzień w Krakowie

20 października 2016

Blogerzy zachęcają
Rekomendacja Bartłomieja: – Mogę polecić świetnie ułożone menu w Albertinie i w Zakładce. Jestem naprawdę pod wrażaniem, bo oba te miejsca stworzyły świetne jesienne menu oparte o sezonowe produkty. Była to czysta przyjemność z jedzenia.

Zobacz więcej

Festiwal sztuki restauracyjnej!

13 września 2016

Ruszyły rezerwacje na premierowy festiwal Fine Dining Week, który odbędzie się od 23 do 31 sierpnia w Warszawie i Krakowie. Pięciodaniowego menu degustacyjnego i kieliszka aperitifu w specjalnej cenie 119 zł będzie można spróbować w 38 najwybitniejszych fine diningowych restauracjach, wyróżnianych przez przewodniki Michelin i Gault Millau.

Zobacz więcej

Smaki Krakowa 2016. Wybieramy najlepsze restauracje. Głosujcie!

9 września 2016

Eleganckie, domowe, bez zadęcia. Świetne na szybką kawę, zdrową przekąskę. Zgłosili Państwo najlepsze lokale w mieście. Jest ich 147. Od piątku można wysyłać SMS na swoich kandydatów. Rozpoczynamy drugi etap plebiscytu Smaki Krakowa. Potrwa do 30 września.

Zobacz więcej

Fine dining – czyli co?

2 września 2016

Zakończył się niedawno Fine Dining Week – specjalna edycja Restaurant Weeka, w której goście mogli spróbować pięciodaniowych zestawów restauracyjnych w niektórych spośród najbardziej ekskluzywnych restauracji Warszawy i Krakowa.
U nas festiwal przebiegał fantastycznie, czego dowodem jest wyróżnienie jako krakowska restauracja z najlepszą atmosferą – a przecież atmosfera jest najważniejsza. Liczba gości była ogromna, na co na pewno przełożyła się ciekawość gości, bo restauracja działa niecały rok…

Zobacz więcej

Albertina

1 września 2016

Albertina Restaurant & Wine stała się dla nas kolejnym (po wspaniałym Senses) punktem obowiązkowym na ulicy Dominikańskiej. Koncepcja restauracji jest bardzo zachęcająca i przynajmniej kilka aspektów wyróżnia ją na tle innych (na przykład własne homarium czy nowoczesne dyspensery wina Enomatic). Jako miłośniczka dojrzałej, świadomej kuchni fine dine oraz dobrego wina nie mogłabym tam nie zajrzeć!

Zobacz więcej

Plebiscyt Smaki Krakowa. Kiedy oczkiem w głowie jest wykwintne jedzenie

23 sierpnia 2016

Minimalistyczna – tak mówi się o nowej karcie eleganckiej i wytwornej restauracji Abertina. Taka, w której znajdziecie ravioli z dzika, policzki z jałówki, ośmiorniczkę z kiełbasą z pstrąga ojcowskiego czy karmazyna z domowym, czarnym tagiatelle. Robi wrażenie?

Zobacz więcej

Testujemy menu na Fine Dininig Week czyli Albertina

21 sierpnia 2016

Już we wtorek, 23 sierpnia, startuje kolejna edycja Restaurant Week, tym razem w odsłonie fine dininig. Do 30 sierpnia, będziecie mieli możliwość spróbować specjalnie na tę okazję przygotowanego pięciodaniowego menu z aperitifem w cenie 119 PLN. W akcji udział biorą najlepsze krakowskie restauracje, wyróżnione przez przewodniki Michelin i Gault & Millaut. Jako Ambasadorzy Restaurant Week, mieliśmy możliwość przedpremierowego przetestowania menu degustacyjnego w restauracji Albertina.

Zobacz więcej