Wino: Albertina Chardonnay 2016 Winnica Wieliczka

PR Manager Aktualności, Degustacja Win

Przedstawiamy wino Albertina Chardonnay 2016 Winnica Wieliczka – wyjątkowy projekt Winnicy Wieliczka ze słonecznego wzgórza w Pawlikowicach, z restauracją Albertina Restaurant & Wine.

Wielu z naszych Gości doceni z pewnością informację, że w Albertinie kochamy wino tak mocno, że postanowiliśmy stworzyć własne. Zainicjowaliśmy bezprecedensową współpracę z biodynamiczną Winnicą Wieliczka, której efektem jest autorskie, spersonalizowane wino: Albertina Chardonnay 2016. Winnica Wieliczka produkcją wina z powodzeniem zajmuje się od 2012 roku, a do samego projektu przekonało nas imponujące doświadczenie Agnieszki Rousseau oraz determinacja Piotra Jaskóły, by winorośle wzrastały w zamkniętym, naturalnym ekosystemie.

Chardonnay 2016 z Winnicy Wieliczka zostało wyprodukowane dla restauracji Albertina z klasycznego, burgundzkiego szczepu winogron, zebranego w pierwszym tygodniu października 2016 roku. Tradycyjna, również burgundzka metoda fermentacji dała w efekcie wino świeże, długie, pełne w smaku, aromatyczne, o zapachu owoców tropikalnych, gruszek, orzechów laskowych i kwiatu akacji. Jego walory doskonale współgrają w połączeniu z kozimi serami, białym mięsem i rybami, a przede wszystkim z homarem, który nieprzypadkowo został umieszczony na autorskiej etykiecie. Jest to bowiem kontynuacja świadomej, wyważonej sugestii doboru win do dań tzw. „wine pairing”, z którego właśnie słynie nasza restauracja.

– To fantastyczne uczucie móc naszym gościom zaserwować wino, w którego proces produkcyjny byliśmy osobiście zaangażowani i mogliśmy śledzić jego poszczególne etapy. Takie wino smakuje zdecydowanie wyraźniej i już na zawsze pozostaje w pamięci.

Więcej informacji:
papaja.pl – Albertina Chardonnay 2016 – udany projekt Winnicy Wieliczka z Albertina Restaurant & Wine