Szef Kuchni
Grzegorz Fic

Kuchnię Albertiny chciałbym opisać trzema słowami – produkt lokalny, poszukiwanie i podróż. Moje dania łączą w sobie prostotę i szacunek dla produktów i miejsc, w których zostały wytworzone. Poszukiwania kulinarne to często podróż w czasie, do źródeł tradycji kuchni polskiej i europejskiej, do zapomnianych receptur i do tego co w tej kuchni najcenniejsze – produktów lokalnych wytworzonych z szacunkiem dla natury. Albertina jest miejscem, w którym chcę serwować gościom dania będące niezapomnianym doświadczeniem kulinarnym. Dziczyzna, ryby, polskie warzywa a także owoce morza – homary i ostrygi, a do tego autorski wybór win – w wersji Hidden Gems i Great Classics – wszystko to pojawia się zgodnie z porami roku na talerzach i kieliszkach Albertiny.

Pracowałem w prestiżowych restauracjach i butikowych hotelach w Krakowie, współpracując jednocześnie z zaprzyjaźnionymi restauracjami w Rzymie, Wiedniu czy w Kolonii, a także w Paryżu w Hotelu Balzac na stażu u szefa kuchni Pierre Gagnaire’a w jego restauracji z 3*** Michelin. Moja filozofia Szefa Kuchni to efekt zgromadzonego dotychczas doświadczenia zawodowego i inspirujących spotkań z wybitnymi szefami kuchni, producentami, winiarzami. To oni pokazali mi swój świat dzięki czemu zrozumiałem, że gotowanie to przede wszystkim rodzaj komunikacji między ludźmi i sposób przekazywania pozytywnych emocji.

Albertina to koncept, który tworzę od początku wspólnie z Barbarą Zamorską – menagerką i restauratorką z długoletniem doświadczeniem w gastronomii. To dzięki jej uporowi, wizji i odrobinie szaleństwa nasza restauracja odniosła sukces i dalej się rozwija. Albertinę tworzy również kreatywny zespół moich współpracowników: kucharzy, sommelierów, managerów. Sukces nie byłby możliwy bez ich zaangażowania. To oni są również częścią mojej historii i podróży, na którą Państwa zapraszam.

– Chef Kuchni Grzegorz Fic, współwłaściciel restauracji Albertina 

Chef Grzegorz Fic

Chef Grzegorz Fic & Zespół

Szef Kuchni Grzegorz Fic i jego zespół: Tworzymy zgrany zespół pracujący ze sobą od lat. Mamy różne doświadczenia, ale łączy nas pasja do kreowania oryginalnych i często zaskakujących propozycji. Menu, które serwujemy naszym gościom to suma indywidualnych pomysłów i wspólnej pracy. Razem poszukujemy produktów lokalnych, odkrywamy i interpretujemy tradycyjne receptury. W efekcie łączymy kuchnie świata z naszą polską tradycją. Wraz z chefem kuchni Grzegorzem Fic dopisujemy kolejne rozdziały w kulinarnej historii Albertiny.

Łukasz
Gryglik
Albertina Chef Kuchni Grzegorz Fic i jego zespół: Łukasz Gryglik
Paweł
Goebel
Albertina Chef Kuchni Grzegorz Fic i jego zespół: Paweł Goebel
Marcin
Pasterak
Albertina zespół cukiernia: Marcin Pasterak
Vassilios
Zourodis
Albertina zespół: Vassilios Zourodis
Marcin
Czajka
Albertina zespół: Marcin Czajka

WYWIAD: OSOBOWOŚĆ
GRZEGORZ FIC

Szef kuchni i współwłaściciel krakowskiej Albertina Restaurant & Wine. Członek KSK, stażysta samego Pierre Gagnaire’a, propagator serwowania dziczyzny w fine diningowej odsłonie. Kulinarny kunszt kształtował w całej Europie, gotował dla koronowanych głów, a mimo to nadal stawia na samodoskonalenie. Cechuje go cierpliwość i sukcesywne dążenie do obranego celu.

Cały wywiad można przeczytać tutaj.