SZEF KUCHNI
Grzegorz Fic

Kuchnię Albertiny chciałbym opisać trzema słowami – produkt lokalny, poszukiwanie i podróż. Moje dania łączą w sobie prostotę i szacunek dla produktów i miejsc, w których zostały wytworzone. Poszukiwania kulinarne to często podróż w czasie, do źródeł tradycji kuchni polskiej i europejskiej, do zapomnianych receptur i do tego co w tej kuchni najcenniejsze – produktów lokalnych wytworzonych z szacunkiem dla natury. Albertina jest miejscem, w którym chcę serwować naszym gościom dania będące niezapomnianym doświadczeniem kulinarnym. Dziczyzna, ryby, polskie warzywa a także owoce morza – homary i ostrygi, a do tego autorski wybór win – w wersji Hidden Gems i Great Classics – wszystko to pojawia się zgodnie z porami roku na talerzach i kieliszkach Albertiny.
Moja filozofia Szefa Kuchni to efekt zgromadzonego dotychczas doświadczenia zawodowego i inspirujących spotkań z wybitnymi szefami kuchni, producentami, winiarzami. To oni pokazali mi swój świat dzięki czemu zrozumiałem, że gotowanie to przede wszystkim rodzaj komunikacji między ludźmi i sposób przekazywania pozytywnych emocji.
Moja filozofia Szefa Kuchni to efekt zgromadzonego dotychczas doświadczenia zawodowego i inspirujących spotkań z wybitnymi szefami kuchni, producentami, winiarzami. To oni pokazali mi swój świat dzięki czemu zrozumiałem, że gotowanie to przede wszystkim rodzaj komunikacji między ludźmi i sposób przekazywania pozytywnych emocji.
Pracowałem w prestiżowych restauracjach i butikowych hotelach w Krakowie, współpracując jednocześnie z zaprzyjaźnionymi restauracjami w Rzymie, Wiedniu czy w Kolonii, a także w Paryżu w Hotelu Balzac na stażu u szefa kuchni Pierre Gagnaire’a w jego restauracji z 3*** Michelin.
Albertina to również koncept, który tworzyłem od początku wspólnie z Barbarą Zamorską – menedżerką i restauratorką z długoletniem doświadczeniem w gastronomii. To dzięki jej uporowi, wizji i odrobinie szaleństwa nasza restauracja odniosła sukces i dalej się rozwija. Albertinę tworzy również kreatywny zespół moich współpracowników: kucharzy, sommelierów, managerów. Sukces nie byłby możliwy bez ich zaangażowania. To oni są również częścią mojej historii i podróży, na którą Państwa zapraszam.

kontakt

godziny pracy

Poniedziałek – Niedziela

12.00 – 23.00

akceptowane karty

Ta strona korzysta z plików ciasteczek, aby świadczyć usługi na najbliższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Ta strona korzysta z plików ciasteczek, aby świadczyć usługi na najbliższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

© 2016-2023 Albertina Restaurant & Wine. All rights reserved..