Wino w Albertinie zajmuje miejsce szczególne i stanowi nieodłączny element naszych propozycji kulinarnych.

W naszej restauracji darzymy miłością zarówno kuchnię, jak i wino. To rodzaj sztuki, gdzie oba te elementy współgrają i wzajemnie się uzupełniają. Ich relacja jest niesłychanie istotna dla odbioru całości. Za tę harmonię dwóch światów odpowiadają nasi sommelierzy Kajetan Zalewski i Maciej Wiczkowski. Efektem ich odważnych selekcji jest kreatywna i zróżnicowana karta win z legendarnych krajów winiarskich, jak i tych, które rzadziej pojawiają się w restauracjach, w tym również z Polski oraz sezonowo zmieniająca się autorska kolekcja 32 win dostępnych na kieliszki z dyspenserów do wina Enomatic® oraz Coravin.

Wiosna 2023

WINE PAIRING
DO MENU DEGUSTACYJNEGO

wine pairing
do menu
degustacyjnego

WINE PAIRING HIDDEN GEMS: 350 PLN
Ryzlink Vlašský Goldhamer 2021 Vinařství Aurora, 75 ml
Kadarka 2020 Heimann & Fiai, 75 ml
ZAHA Marsanne 2019 Bodega Teho, 75 ml
Fleurie Les Moriers 2018 Domaine Cedric Chignard, 75 ml
Amayna Sauvignon Blanc Barrel Fermented Solera Viña Garces Silva, 75 ml
Sweet Berry Wine 2019 Las Jaras Wines, 75 ml
Mead Sambucus Nigra 2021 The Big Fellow, 50 ml
WINE PAIRING GREAT CLASSICS: 590 PLN

Sancerre Galinot Silex 2019 Gitton, 75 ml
Schioppettino 2017 Bressan Mastri Vinai, 75 ml
Riesling Loibner Klostersatz 2022 Weingut F.X. Pichler, 75 ml
Morey-Saint-Denis 1er Cru Clos Baulet 2014 Hubert Lignier, 75 ml
Santenay 1er Cru Le Beaurepaire 2016 Vincent Girardin, 75 ml
Viña Tondonia Red Reserva 2010 Lopez de Hereida, 75 ml
Johaniter Lodowe 2020 Winnica Turnau, 50 ml

wine pairing / hidden gems / 350 pln

Ryzlink Vlašský Goldhamer 2021 Vinařství Aurora, 75 ml
Kadarka 2020 Heimann & Fiai, 75 ml
ZAHA Marsanne 2019 Bodega Teho, 75 ml
Fleurie Les Moriers 2018 Domaine Cedric Chignard, 75 ml
Amayna Sauvignon Blanc Barrel Fermented Solera Viña Garces Silva, 75 ml
Sweet Berry Wine 2019 Las Jaras Wines, 75 ml
Mead Sambucus Nigra 2021 The Big Fellow, 50 ml

WINE PAIRING / GREAT CLASSICS / 590 PLN

Sancerre Galinot Silex 2019 Gitton, 75 ml
Schioppettino 2017 Bressan Mastri Vinai, 75 ml
Riesling Loibner Klostersatz 2022 Weingut F.X. Pichler, 75 ml
Morey-Saint-Denis 1er Cru Clos Baulet 2014 Hubert Lignier, 75 ml
Santenay 1er Cru Le Beaurepaire 2016 Vincent Girardin, 75 ml
Viña Tondonia Red Reserva 2010 Lopez de Hereida, 75 ml
Johaniter Lodowe 2020 Winnica Turnau, 50 ml

wino na kieliszki

WINO
NA KIELISZKI

SZAMPANY
Henriet-Bazin, Montagne de Reims

95,- / 125 ml

Blanc de Blancs, Premier Cru, Extra Brut / NV

René Geoffroy

360,- / 0,375L

Empreinte, Premier Cru, Extra Brut / 2014

René Geoffroy

380,- / 0,375L

Rosé de Saignée, Premier Cru, Brut / NV

WINO MUSUJĄCE
POLAND – Lower Silesia

55,- / 125ml

Chardonnay&Pinot Noir 2021 Winnica Aris

wina białe

 75 ml / 125 ml 

POLAND – Opole Region

42,- / 70,-

Johanniter Wysokie C 2022 Dom Charbielin

AUSTRIA – Kremstal

33,- / 55,-

Grüner Veltliner Handwerk 2021 Lesehof Stagård

GREECE – Santorini

39,- / 65,-

Assyrtiko 2020 Sigalas

FRANCE – Alsace

45,- / 75,-

Pinot Gris Réserve 2018 Maison F.E. Trimbach

CHILE – Leyda Valley

48,- / 80,-

Amayna Sauvignon Blanc Los Agapes Solera Viña Garces Silva

GERMANY – Mosel

54,- / 90,-

Riesling Spätlese Trocken 2015 Sybille Kuntz

FRANCE – Loire Valley

66,- / 110,-

Sancerre Galinot Silex 2020 Gitton

ITALY – Piedmont

78,- / 130,-

Langhe Chardonnay L'Angelica 2020 Rocche dei Manzoni

ARGENTINA – Mendoza

87,- / 145,-

Chardonnay Adrianna White Bones 2021 Catena Zapata

FRANCE – Bourgogne

147,- / 245,-

Meursault 1 er Cru Blagny 2016 Domaine Antoine Jobard

wina czerwone

 75 ml / 125 ml 

POLAND – Lubelskie

45,- / 75,-

Blaufränkisch Dobre Modre 2020 Kamil Barczentewicz

FRANCE – Loire Valley

33,- / 55,-

Château Fouquet Saumur Rouge 2020 Domaine Filliatreau

USA – Washington

33,- / 55,-

CS Cabernet Sauvignon 2019 Substance Wines - Charles Smith

USA – Washington

39,- / 65,-

Pinot Noir The Promise 2019 Golden West Vinyards - Charles Smith

FRANCE – Beaujolais

42,- / 70,-

Fleurie Les Moriers 2018 Domaine Cedric Chignard

SPAIN – Rioja

66,- / 110,-

Viña Tondonia Red Reserva 2011 R. López de Hereida

ITALY – Campania

93,- / 155,-

Taurasi Riserva Campore 2009 Terredora Di Paolo

FRANCE – Bourgogne

117,- / 195,-

Morey-Saint-Denis 1er Cru Clos Baulet 2014 Hubert Lignier

FRANCE – Bordeaux

147,- / 245,-

Pomerol 2011 Château Clos L'Église

FRANCE – Bordeaux

380,-

Margaux Grand Cru Classé 2014 Château Kirwan (0,375 L)

WINA DESEROWE
POLAND – West Pomeranian

90,- / 75 ml

Johanniter Lodowe / Polish Ice Wine 2020 Winnica Turnau

AUSTRIA – Kamptal

60,- / 75 ml

Grüner Veltliner Auslese 2017 Schloss Gobelsburg

ITALY – Trentino Alto Adige

68,- / 75 ml

Moscato Rosa 2020 Franz Haas

WINA WZMACNIANE
PORTUGAL – Porto

69,- / 75 ml

Kopke 20 Years Old Tawny Port

PORTUGAL – Porto

115,- / 75 ml

Vintage Port 2007 Taylor’s

SZAMPANY
Henriet-Bazin, Montagne de Reims

95,- / 125 ml

Blanc de Blancs, Premier Cru, Extra Brut / NV

René Geoffroy

360,- / 0,375L

Empreinte, Premier Cru, Extra Brut / 2014

René Geoffroy

380,- / 0,375L

Rosé de Saignée, Premier Cru, Brut / NV

WINO MUSUJĄCE
POLAND – Lower Silesia

55,- / 125ml

Chardonnay&Pinot Noir 2021 Winnica Aris

wina białe
75 ml / 125 ml
POLAND – Opole Region

42,- / 70,-

Johanniter Wysokie C 2022 Dom Charbielin

AUSTRIA – Kremstal

33,- / 55,-

Grüner Veltliner Handwerk 2021 Lesehof Stagård

GREECE – Santorini

39,- / 65,-

Assyrtiko 2020 Sigalas

FRANCE – Alsace

45,- / 75,-

Pinot Gris Réserve 2018 Maison F.E. Trimbach

CHILE – Leyda Valley

48,- / 80,-

Amayna Sauvignon Blanc Los Agapes Solera Viña Garces Silva

GERMANY – Mosel

54,- / 90,-

Riesling Spätlese Trocken 2015 Sybille Kuntz

FRANCE – Loire Valley

66,- / 110,-

Sancerre Galinot Silex 2020 Gitton

ITALY – Piedmont

78,- / 130,-

Langhe Chardonnay L'Angelica 2020 Rocche dei Manzoni

ARGENTINA – Mendoza

87,- / 145,-

Chardonnay Adrianna White Bones 2021 Catena Zapata

FRANCE – Bourgogne

147,- / 245,-

Meursault 1 er Cru Blagny 2016 Domaine Antoine Jobard

wina czerwone
75 ml / 125 ml
POLAND – Lubelskie

45,- / 75,-

Blaufränkisch Dobre Modre 2020 Kamil Barczentewicz

FRANCE – Loire Valley

33,- / 55,-

Château Fouquet Saumur Rouge 2020 Domaine Filliatreau

USA – Washington

33,- / 55,-

CS Cabernet Sauvignon 2019 Substance Wines - Charles Smith

USA – Washington

39,- / 65,-

Pinot Noir The Promise 2019 Golden West Vinyards - Charles Smith

FRANCE – Beaujolais

42,- / 70,-

Fleurie Les Moriers 2018 Domaine Cedric Chignard

SPAIN – Rioja

66,- / 110,-

Viña Tondonia Red Reserva 2011 R. López de Hereida

ITALY – Campania

93,- / 155,-

Taurasi Riserva Campore 2009 Terredora Di Paolo

FRANCE – Bourgogne

117,- / 195,-

Morey-Saint-Denis 1er Cru Clos Baulet 2014 Hubert Lignier

FRANCE – Bordeaux

147,- / 245,-

Pomerol 2011 Château Clos L'Église

FRANCE – Bordeaux

380,-

Margaux Grand Cru Classé 2014 Château Kirwan (0,375 L)

WINO wzmacniane
POLAND – West Pomeranian

90,- / 75 ml

Johanniter Lodowe / Polish Ice Wine 2020 Winnica Turnau

AUSTRIA – Kamptal

60,- / 75 ml

Grüner Veltliner Auslese 2017 Schloss Gobelsburg

ITALY – Trentino Alto Adige

68,- / 75 ml

Moscato Rosa 2020 Franz Haas

WINO deserowe
PORTUGAL – Porto

69,- / 75 ml

Kopke 20 Years Old Tawny Port

PORTUGAL – Porto

115,- / 75 ml

Vintage Port 2007 Taylor’s

NASI
SOMMELIERZY

HEAD SOMMELIER
KAJETAN ZALEWSKI

Utytułowany sommelier i manager z doświadczeniem zawodowym zdobytym w najlepszych konceptach gastronomicznych w Polsce. Odpowiedzialny za dobór win m.in. w polskich restauracjach z gwiazdką Michelin – Atelier Amaro w Warszawie i Bottiglieria 1881 – pierwszej restauracji w Krakowie wyróżnionej tym prestiżowym tytułem. Finalista Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów 2018. W czerwcu 2021 wyróżniony przez Paryską Académie Internationale de la Gastronomie nagrodą Prix au Sommelier. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

W zespole sommelierskim Albertiny tworzy autorską kartę win, w której znajdują się zarówno najlepsze jakościowo wina klasycznej winiarskiej Europy, jak i wina w formule Hiddem Gems dopasowane do menu tworzonego przez Szefa Kuchni Grzegorza Fica. Kajetan nieustannie poszukuje win, które dopełniają nasze dania często w zaskakujący sposób. Jak sam o sobie mówi: „Moje ulubione wino to wino, którego jeszcze nie piłem.”

HEAD SOMMELIER
KAJETAN ZALEWSKI

Utytułowany sommelier i manager z doświadczeniem zawodowym zdobytym w najlepszych konceptach gastronomicznych w Polsce. Odpowiedzialny za dobór win m.in. w polskich restauracjach z gwiazdką Michelin – Atelier Amaro w Warszawie i Bottiglieria 1881 – pierwszej restauracji w Krakowie wyróżnionej tym prestiżowym tytułem. Finalista Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów 2018. W czerwcu 2021 wyróżniony przez Paryską Académie Internationale de la Gastronomie nagrodą Prix au Sommelier. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. W zespole sommelierskim Albertiny tworzy autorską kartę win, w której znajdują się zarówno najlepsze jakościowo wina klasycznej winiarskiej Europy, jak i wina w formule Hiddem Gems dopasowane do menu tworzonego przez Szefa Kuchni Grzegorza Fica. Kajetan nieustannie poszukuje win, które dopełnią nasze dania, często w zaskakujący sposób. Jak sam o sobie mówi: “Moje ulubione wino to wino, którego jeszcze nie piłem”.

SOMMELIER
Maciej Wiczkowski

Współtwórca kreatywnych pomysłów w formule „wine pairing by Albertina”. Swoje doświadczenie winiarskie zdobywał konsekwentnie – pracował jako specjalista w sklepach winiarskich, jako barman i sommelier w znanych, krakowskich restauracjach, a także zdobywając specjalistyczną wiedzę winiarską. Jest posiadaczem Certyfikatu Wine and Spirit Education Trust Level 3. Jak sam o sobie mówi: „Moje ulubione wino to szampan do śniadania w wolny dzień.”

SOMMELIER
Maciej Wiczkowski

Współtwórca kreatywnych pomysłów w formule „wine pairing by Albertina”. Swoje doświadczenie winiarskie zdobywał konsekwentnie – pracował jako specjalista w sklepach winiarskich, jako barman i sommelier w znanych krakowskich restauracjach, a także zdobywając specjalistyczną wiedzę winiarską. Jest posiadaczem Certyfikatu Wine and Spirit Education Trust Level 3. Jak sam o sobie mówi: “Moje ulubione wino to szampan do śniadania w wolny dzień”.

ALBERTINA CHARDONNAY
autorskie wino z winnicy wieliczka

Restauracja „Albertina Restaurant & Wine”, którą stworzyłam wspólnie z szefem kuchni Grzegorzem Ficem to dla mnie koncept szczególny. Połączyliśmy w nim formułę nowoczesnego fine diningu, w którym używamy tylko najlepszych i nieprzetworzonych produktów lokalnych z wybranymi przez nas winami. Dzięki temu mamy przekonanie, że wine pairing, czyli łączenie wina i jedzenia, będzie dla naszych Gości doświadczeniem, którego się nie zapomina. 

Prawdziwa pasja, która kieruje nami od początku, wzbogacona o doświadczenie zawodowe jest najlepszym fundamentem pod niezwykłe projekty. Takim projektem jest własne wino o nieprzypadkowej nazwie „Albertina Chardonnay” – w rocznikach 2016, 2017 oraz 2018. Powstało ono dzięki współpracy z jedną z najlepszych polskich winnic – Winnicą Wieliczka prowadzoną przez Agnieszkę Rousseau i Piotra Jaskółę, znanych i cenionych winiarzy polskich. Ich filozofia winiarska jest nam szczególnie bliska – winnica jest prowadzona od początku w sposób biodynamiczny, czyli bez użycia chemicznych środków ochrony roślin z szacunkiem dla natury tworząc naturalny ekosystem. Maksymalne wykorzystanie potencjału natury pozostaje w zgodzie z priorytetami, jakimi się kierujemy się jako właściciele. Osobiste zaangażowanie w proces produkcyjny autorskiego wina daje nam również ogromne poczucie satysfakcji, że możemy serwować Gościom tak szczególne wino. Natomiast umieszczony na autorskiej etykiecie homar jest symbolem świadomej, wyważonej sugestii wine pairingu – fundamentalnej zasady, panującej w restauracji. Tylko 30 minut jazdy samochodem, 15 km od Albertiny i jestesteśmy na wzgórzu w Pawlikowicach w Winnicy Wieliczka – z jedynym tego rodzaju widokiem na góry. To tam powstaje nasze wino. Polecam! – Restauratorka Barbara Zamorska

 

albertina
chardonnay

AUTORSKIE WINO Z WINNICY WIELICZKA

Restauracja „Albertina Restaurant & Wine”, którą stworzyłam wspólnie z szefem Kuchni Grzegorzem Ficem to dla mnie koncept szczególny. Połączyliśmy w nim formułę nowoczesnego fine diningu, w którym używamy tylko najlepszych i nieprzetworzonych produktów lokalnych i wybrane przez nas wina. Dzięki temu mamy przekonanie, że wine pairing czyli łączenie wina i jedzenia będzie dla naszych gości doświadczeniem którego się nie zapomina. 

Prawdziwa pasja, która kieruje nami od początku, wzbogacona o doświadczenie zawodowe jest najlepszym fundamentem pod niezwykłe projekty. Takim projektem jest własne wino o nieprzypadkowej nazwie „Albertina Chardonnay” – w rocznikach 2016, 2017 oraz 2018. 

Powstało ono dzięki współpracy z jedną z najlepszych polskich winnic – Winnicą Wieliczka prowadzoną przez Agnieszkę Rousseau i Piotra Jaskółę, znanych i cenionych winiarzy polskich. 

Ich filozofia winiarska jest nam szczególnie bliska – winnica jest prowadzona od początku w sposób biodynamiczny, czyli bez użycia chemicznych środków ochrony roślin z szacunkiem dla natury tworząc naturalny ekosystem. Maksymalne wykorzystanie potencjału natury pozostaje w zgodzie z priorytetami, jakimi się kierujemy się jako właściciele. Osobiste zaangażowanie w proces produkcyjny autorskiego wina daje nam również ogromne poczucie satysfakcji, że możemy serwować swoim Gościom tak szczególne wino. Natomiast umieszczony na autorskiej etykiecie homar jest symbolem świadomej, wyważonej sugestii wine pairingu – fundamentalnej zasady, panującej w restauracji.

30 minut jazdy samochodem, 15 km od Albertiny i jesteście Państwo na wzgórzu w Pawlikowicach w Winnicy Wieliczka – z jedynym tego rodzaju widokiem na góry. To tam powstaje nasze wino. Polecam” – Restauratorka Barbara Zamorska

FINE DINING
W PLENERZE

“Fine Dining w Plenerze” to nasz autorski, cykliczny projekt kolacji, na które zapraszamy gości poza miasto – jak najbliżej natury. Zapoczątkowaliśmy pierwsze tego typu wydarzenie w całym regionie, a podobne są organizowane niemal wyłącznie przez najbardziej prestiżowe restauracje na świecie. To co wyróżnia ten cykl to m.in. wyjątkowe lokalizacje – gościliśmy już w Winnicy Wieliczka, w Winnicy Srebrna Góra i w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego (przy stawach rybnych Pstrąg Ojcowski). Szef Kuchni Grzegorz Fic wraz z zespołem i zaproszonymi znanymi Szefami Kuchni przygotowuje specjalne sezonowe menu, bazujące na najwyższej jakości naturalnych składnikach, z wykorzystaniem produktów organicznych tworzonych przez ludzi z pasją.

Gotowali już z nami m.in Łukasz Cichy, Marcin Sołtys, Krzysztof Żurek, Miłosz Kowalski i Michał Kuter. To spektakle w niezwykłych okolicznościach przyrody, w duchu slow food, łamiące schematy postrzegania gastronomii. Tego się nie zapomina – fine dining w niezwykłych okolicznościach, menu bazujące na lokalnych produktach i staranie dobrane wina przez naszych sommelierów, doświadczenie kulinarne, widoki aż po horyzont wraz z zachodzącym słońcem i atmosfera w duchu slow life. Zapraszamy na następne edycje tego wydarzenia.

WINE PAIRING

BY ALBERTINA

W Albertinie od początku postawiliśmy na food &wine pairing czyli sztukę harmonijnego łączenia wina z jedzeniem. To kreatywne poszukiwanie połączeń w formie dopełniających się lub kontrastujących aromatów i smaków – wszystko po to, by doświadczenie kulinarne było jak najpełniejsze. Dzięki wiedzy i doświadczeniu Sommelierów oraz Szefa Kuchni Albertiny nasz wine pairing nie zna praktycznie ograniczeń. Jest on także realizowany dzięki unikatowemu, samoobsługowemu systemowi dyspenserów do wina Enomatic®. W Albertinie znajduje się największa tego typu instalacja w Polsce (32 wina na kieliszki) i stwarza ona możliwość degustowania win z całego świata bez konieczności kupowania całej butelki, co w przypadku win bardzo drogich lub takich, których goście jeszcze nie znają, jest niewątpliwą zaletą i niesie ze sobą wartość edukacyjną. Wszystkie 32 wina z tej wyjątkowej kolekcji są udostępniane dla Gości w naszej klimatycznej winiarni.

Sommelierzy Albertiny są do dyspozycji gości przez cały czas i sugerują dobór wina do każdej pozycji w karcie menu, by zachwycać i zaskakiwać zarówno początkujących, jaki i zaawansowanych pasjonatów winiarstwa.

Jakie wino dobrać do... ?
Sommelierzy Albertiny polecają:

Do dziczyzny dobierz czerwone wino wytrawne, dojrzewane w beczce z odmiany merlot, np. z legendarnego Bordeaux

Do pstrąga pieczonego dobierz lekkie, białe wino wytrawne z rześką kwasowością z odmiany savignon blanc

Do ostryg dobierz wino musujące z wysoką kwasowością, np. szampana lub prosecco

kontakt

godziny pracy

Poniedziałek – Niedziela

12.00 – 23.00

akceptowane karty

Ta strona korzysta z plików ciasteczek, aby świadczyć usługi na najbliższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Ta strona korzysta z plików ciasteczek, aby świadczyć usługi na najbliższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

© 2016-2023 Albertina Restaurant & Wine. All rights reserved..