Wino w Albertinie zajmuje miejsce szczególne i stanowi nieodłączny element naszych propozycji kulinarnych.
W naszej restauracji darzymy miłością zarówno kuchnię, jak i wino. To rodzaj sztuki, gdzie oba te elementy współgrają i wzajemnie się uzupełniają. Ich relacja jest niesłychanie istotna dla odbioru całości. Za tę harmonię dwóch światów odpowiadają nasi sommelierzy Kajetan Zalewski i Maciej Wiczkowski. Efektem ich odważnych selekcji jest kreatywna i zróżnicowana karta win z legendarnych krajów winiarskich, jak i tych, które rzadziej pojawiają się w restauracjach, w tym również z Polski oraz sezonowo zmieniająca się autorska kolekcja 32 win dostępnych na kieliszki z dyspenserów do wina Enomatic® oraz Coravin.
Wiosna 2023
WINE PAIRING
DO MENU DEGUSTACYJNEGO
wine pairing
do menu
degustacyjnego
WINE PAIRING HIDDEN GEMS: 350 PLN
Kadarka 2020 Heimann & Fiai, 75 ml
ZAHA Marsanne 2019 Bodega Teho, 75 ml
Fleurie Les Moriers 2018 Domaine Cedric Chignard, 75 ml
Amayna Sauvignon Blanc Barrel Fermented Solera Viña Garces Silva, 75 ml
Sweet Berry Wine 2019 Las Jaras Wines, 75 ml
Mead Sambucus Nigra 2021 The Big Fellow, 50 ml
WINE PAIRING GREAT CLASSICS: 590 PLN
Sancerre Galinot Silex 2019 Gitton, 75 ml
Schioppettino 2017 Bressan Mastri Vinai, 75 ml
Riesling Loibner Klostersatz 2022 Weingut F.X. Pichler, 75 ml
Morey-Saint-Denis 1er Cru Clos Baulet 2014 Hubert Lignier, 75 ml
Santenay 1er Cru Le Beaurepaire 2016 Vincent Girardin, 75 ml
Viña Tondonia Red Reserva 2010 Lopez de Hereida, 75 ml
Johaniter Lodowe 2020 Winnica Turnau, 50 ml
wine pairing / hidden gems / 350 pln
Ryzlink Vlašský Goldhamer 2021 Vinařství Aurora, 75 ml
Kadarka 2020 Heimann & Fiai, 75 ml
ZAHA Marsanne 2019 Bodega Teho, 75 ml
Fleurie Les Moriers 2018 Domaine Cedric Chignard, 75 ml
Amayna Sauvignon Blanc Barrel Fermented Solera Viña Garces Silva, 75 ml
Sweet Berry Wine 2019 Las Jaras Wines, 75 ml
Mead Sambucus Nigra 2021 The Big Fellow, 50 ml
WINE PAIRING / GREAT CLASSICS / 590 PLN
Sancerre Galinot Silex 2019 Gitton, 75 ml
Schioppettino 2017 Bressan Mastri Vinai, 75 ml
Riesling Loibner Klostersatz 2022 Weingut F.X. Pichler, 75 ml
Morey-Saint-Denis 1er Cru Clos Baulet 2014 Hubert Lignier, 75 ml
Santenay 1er Cru Le Beaurepaire 2016 Vincent Girardin, 75 ml
Viña Tondonia Red Reserva 2010 Lopez de Hereida, 75 ml
Johaniter Lodowe 2020 Winnica Turnau, 50 ml
wino na kieliszki
WINO
NA KIELISZKI
SZAMPANY
Henriet-Bazin, Montagne de Reims
95,- / 125 ml
Blanc de Blancs, Premier Cru, Extra Brut / NV
René Geoffroy
360,- / 0,375L
Empreinte, Premier Cru, Extra Brut / 2014
René Geoffroy
380,- / 0,375L
Rosé de Saignée, Premier Cru, Brut / NV
WINO MUSUJĄCE
POLAND – Lower Silesia
55,- / 125ml
Chardonnay&Pinot Noir 2021 Winnica Aris
wina białe
75 ml / 125 ml
POLAND – Opole Region
42,- / 70,-
Johanniter Wysokie C 2022 Dom Charbielin
AUSTRIA – Kremstal
33,- / 55,-
Grüner Veltliner Handwerk 2021 Lesehof Stagård
GREECE – Santorini
39,- / 65,-
Assyrtiko 2020 Sigalas
FRANCE – Alsace
45,- / 75,-
Pinot Gris Réserve 2018 Maison F.E. Trimbach
CHILE – Leyda Valley
48,- / 80,-
Amayna Sauvignon Blanc Los Agapes Solera Viña Garces Silva
GERMANY – Mosel
54,- / 90,-
Riesling Spätlese Trocken 2015 Sybille Kuntz
FRANCE – Loire Valley
66,- / 110,-
Sancerre Galinot Silex 2020 Gitton
ITALY – Piedmont
78,- / 130,-
Langhe Chardonnay L'Angelica 2020 Rocche dei Manzoni
ARGENTINA – Mendoza
87,- / 145,-
Chardonnay Adrianna White Bones 2021 Catena Zapata
FRANCE – Bourgogne
147,- / 245,-
Meursault 1 er Cru Blagny 2016 Domaine Antoine Jobard
wina czerwone
75 ml / 125 ml
POLAND – Lubelskie
45,- / 75,-
Blaufränkisch Dobre Modre 2020 Kamil Barczentewicz
FRANCE – Loire Valley
33,- / 55,-
Château Fouquet Saumur Rouge 2020 Domaine Filliatreau
USA – Washington
33,- / 55,-
CS Cabernet Sauvignon 2019 Substance Wines - Charles Smith
USA – Washington
39,- / 65,-
Pinot Noir The Promise 2019 Golden West Vinyards - Charles Smith
FRANCE – Beaujolais
42,- / 70,-
Fleurie Les Moriers 2018 Domaine Cedric Chignard
SPAIN – Rioja
66,- / 110,-
Viña Tondonia Red Reserva 2011 R. López de Hereida
ITALY – Campania
93,- / 155,-
Taurasi Riserva Campore 2009 Terredora Di Paolo
FRANCE – Bourgogne
117,- / 195,-
Morey-Saint-Denis 1er Cru Clos Baulet 2014 Hubert Lignier
FRANCE – Bordeaux
147,- / 245,-
Pomerol 2011 Château Clos L'Église
FRANCE – Bordeaux
380,-
Margaux Grand Cru Classé 2014 Château Kirwan (0,375 L)
WINA DESEROWE
POLAND – West Pomeranian
90,- / 75 ml
Johanniter Lodowe / Polish Ice Wine 2020 Winnica Turnau
AUSTRIA – Kamptal
60,- / 75 ml
Grüner Veltliner Auslese 2017 Schloss Gobelsburg
ITALY – Trentino Alto Adige
68,- / 75 ml
Moscato Rosa 2020 Franz Haas
WINA WZMACNIANE
PORTUGAL – Porto
69,- / 75 ml
Kopke 20 Years Old Tawny Port
PORTUGAL – Porto
115,- / 75 ml
Vintage Port 2007 Taylor’s
SZAMPANY
Henriet-Bazin, Montagne de Reims
95,- / 125 ml
Blanc de Blancs, Premier Cru, Extra Brut / NV
René Geoffroy
360,- / 0,375L
Empreinte, Premier Cru, Extra Brut / 2014
René Geoffroy
380,- / 0,375L
Rosé de Saignée, Premier Cru, Brut / NV
WINO MUSUJĄCE
POLAND – Lower Silesia
55,- / 125ml
Chardonnay&Pinot Noir 2021 Winnica Aris
wina białe
POLAND – Opole Region
42,- / 70,-
Johanniter Wysokie C 2022 Dom Charbielin
AUSTRIA – Kremstal
33,- / 55,-
Grüner Veltliner Handwerk 2021 Lesehof Stagård
GREECE – Santorini
39,- / 65,-
Assyrtiko 2020 Sigalas
FRANCE – Alsace
45,- / 75,-
Pinot Gris Réserve 2018 Maison F.E. Trimbach
CHILE – Leyda Valley
48,- / 80,-
Amayna Sauvignon Blanc Los Agapes Solera Viña Garces Silva
GERMANY – Mosel
54,- / 90,-
Riesling Spätlese Trocken 2015 Sybille Kuntz
FRANCE – Loire Valley
66,- / 110,-
Sancerre Galinot Silex 2020 Gitton
ITALY – Piedmont
78,- / 130,-
Langhe Chardonnay L'Angelica 2020 Rocche dei Manzoni
ARGENTINA – Mendoza
87,- / 145,-
Chardonnay Adrianna White Bones 2021 Catena Zapata
FRANCE – Bourgogne
147,- / 245,-
Meursault 1 er Cru Blagny 2016 Domaine Antoine Jobard
wina czerwone
POLAND – Lubelskie
45,- / 75,-
Blaufränkisch Dobre Modre 2020 Kamil Barczentewicz
FRANCE – Loire Valley
33,- / 55,-
Château Fouquet Saumur Rouge 2020 Domaine Filliatreau
USA – Washington
33,- / 55,-
CS Cabernet Sauvignon 2019 Substance Wines - Charles Smith
USA – Washington
39,- / 65,-
Pinot Noir The Promise 2019 Golden West Vinyards - Charles Smith
FRANCE – Beaujolais
42,- / 70,-
Fleurie Les Moriers 2018 Domaine Cedric Chignard
SPAIN – Rioja
66,- / 110,-
Viña Tondonia Red Reserva 2011 R. López de Hereida
ITALY – Campania
93,- / 155,-
Taurasi Riserva Campore 2009 Terredora Di Paolo
FRANCE – Bourgogne
117,- / 195,-
Morey-Saint-Denis 1er Cru Clos Baulet 2014 Hubert Lignier
FRANCE – Bordeaux
147,- / 245,-
Pomerol 2011 Château Clos L'Église
FRANCE – Bordeaux
380,-
Margaux Grand Cru Classé 2014 Château Kirwan (0,375 L)
WINO wzmacniane
POLAND – West Pomeranian
90,- / 75 ml
Johanniter Lodowe / Polish Ice Wine 2020 Winnica Turnau
AUSTRIA – Kamptal
60,- / 75 ml
Grüner Veltliner Auslese 2017 Schloss Gobelsburg
ITALY – Trentino Alto Adige
68,- / 75 ml
Moscato Rosa 2020 Franz Haas
WINO deserowe
PORTUGAL – Porto
69,- / 75 ml
Kopke 20 Years Old Tawny Port
PORTUGAL – Porto
115,- / 75 ml
Vintage Port 2007 Taylor’s
NASI
SOMMELIERZY

HEAD SOMMELIER
KAJETAN ZALEWSKI
Utytułowany sommelier i manager z doświadczeniem zawodowym zdobytym w najlepszych konceptach gastronomicznych w Polsce. Odpowiedzialny za dobór win m.in. w polskich restauracjach z gwiazdką Michelin – Atelier Amaro w Warszawie i Bottiglieria 1881 – pierwszej restauracji w Krakowie wyróżnionej tym prestiżowym tytułem. Finalista Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów 2018. W czerwcu 2021 wyróżniony przez Paryską Académie Internationale de la Gastronomie nagrodą Prix au Sommelier. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
W zespole sommelierskim Albertiny tworzy autorską kartę win, w której znajdują się zarówno najlepsze jakościowo wina klasycznej winiarskiej Europy, jak i wina w formule Hiddem Gems dopasowane do menu tworzonego przez Szefa Kuchni Grzegorza Fica. Kajetan nieustannie poszukuje win, które dopełniają nasze dania często w zaskakujący sposób. Jak sam o sobie mówi: „Moje ulubione wino to wino, którego jeszcze nie piłem.”

HEAD SOMMELIER
KAJETAN ZALEWSKI
Utytułowany sommelier i manager z doświadczeniem zawodowym zdobytym w najlepszych konceptach gastronomicznych w Polsce. Odpowiedzialny za dobór win m.in. w polskich restauracjach z gwiazdką Michelin – Atelier Amaro w Warszawie i Bottiglieria 1881 – pierwszej restauracji w Krakowie wyróżnionej tym prestiżowym tytułem. Finalista Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów 2018. W czerwcu 2021 wyróżniony przez Paryską Académie Internationale de la Gastronomie nagrodą Prix au Sommelier. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. W zespole sommelierskim Albertiny tworzy autorską kartę win, w której znajdują się zarówno najlepsze jakościowo wina klasycznej winiarskiej Europy, jak i wina w formule Hiddem Gems dopasowane do menu tworzonego przez Szefa Kuchni Grzegorza Fica. Kajetan nieustannie poszukuje win, które dopełnią nasze dania, często w zaskakujący sposób. Jak sam o sobie mówi: “Moje ulubione wino to wino, którego jeszcze nie piłem”.
SOMMELIER
Maciej Wiczkowski
Współtwórca kreatywnych pomysłów w formule „wine pairing by Albertina”. Swoje doświadczenie winiarskie zdobywał konsekwentnie – pracował jako specjalista w sklepach winiarskich, jako barman i sommelier w znanych, krakowskich restauracjach, a także zdobywając specjalistyczną wiedzę winiarską. Jest posiadaczem Certyfikatu Wine and Spirit Education Trust Level 3. Jak sam o sobie mówi: „Moje ulubione wino to szampan do śniadania w wolny dzień.”


SOMMELIER
Maciej Wiczkowski
Współtwórca kreatywnych pomysłów w formule „wine pairing by Albertina”. Swoje doświadczenie winiarskie zdobywał konsekwentnie – pracował jako specjalista w sklepach winiarskich, jako barman i sommelier w znanych krakowskich restauracjach, a także zdobywając specjalistyczną wiedzę winiarską. Jest posiadaczem Certyfikatu Wine and Spirit Education Trust Level 3. Jak sam o sobie mówi: “Moje ulubione wino to szampan do śniadania w wolny dzień”.
ALBERTINA CHARDONNAY
autorskie wino z winnicy wieliczka

Restauracja „Albertina Restaurant & Wine”, którą stworzyłam wspólnie z szefem kuchni Grzegorzem Ficem to dla mnie koncept szczególny. Połączyliśmy w nim formułę nowoczesnego fine diningu, w którym używamy tylko najlepszych i nieprzetworzonych produktów lokalnych z wybranymi przez nas winami. Dzięki temu mamy przekonanie, że wine pairing, czyli łączenie wina i jedzenia, będzie dla naszych Gości doświadczeniem, którego się nie zapomina.
Prawdziwa pasja, która kieruje nami od początku, wzbogacona o doświadczenie zawodowe jest najlepszym fundamentem pod niezwykłe projekty. Takim projektem jest własne wino o nieprzypadkowej nazwie „Albertina Chardonnay” – w rocznikach 2016, 2017 oraz 2018. Powstało ono dzięki współpracy z jedną z najlepszych polskich winnic – Winnicą Wieliczka prowadzoną przez Agnieszkę Rousseau i Piotra Jaskółę, znanych i cenionych winiarzy polskich. Ich filozofia winiarska jest nam szczególnie bliska – winnica jest prowadzona od początku w sposób biodynamiczny, czyli bez użycia chemicznych środków ochrony roślin z szacunkiem dla natury tworząc naturalny ekosystem. Maksymalne wykorzystanie potencjału natury pozostaje w zgodzie z priorytetami, jakimi się kierujemy się jako właściciele. Osobiste zaangażowanie w proces produkcyjny autorskiego wina daje nam również ogromne poczucie satysfakcji, że możemy serwować Gościom tak szczególne wino. Natomiast umieszczony na autorskiej etykiecie homar jest symbolem świadomej, wyważonej sugestii wine pairingu – fundamentalnej zasady, panującej w restauracji. Tylko 30 minut jazdy samochodem, 15 km od Albertiny i jestesteśmy na wzgórzu w Pawlikowicach w Winnicy Wieliczka – z jedynym tego rodzaju widokiem na góry. To tam powstaje nasze wino. Polecam! – Restauratorka Barbara Zamorska
albertina
chardonnay
AUTORSKIE WINO Z WINNICY WIELICZKA

Restauracja „Albertina Restaurant & Wine”, którą stworzyłam wspólnie z szefem Kuchni Grzegorzem Ficem to dla mnie koncept szczególny. Połączyliśmy w nim formułę nowoczesnego fine diningu, w którym używamy tylko najlepszych i nieprzetworzonych produktów lokalnych i wybrane przez nas wina. Dzięki temu mamy przekonanie, że wine pairing czyli łączenie wina i jedzenia będzie dla naszych gości doświadczeniem którego się nie zapomina.
Prawdziwa pasja, która kieruje nami od początku, wzbogacona o doświadczenie zawodowe jest najlepszym fundamentem pod niezwykłe projekty. Takim projektem jest własne wino o nieprzypadkowej nazwie „Albertina Chardonnay” – w rocznikach 2016, 2017 oraz 2018.
Powstało ono dzięki współpracy z jedną z najlepszych polskich winnic – Winnicą Wieliczka prowadzoną przez Agnieszkę Rousseau i Piotra Jaskółę, znanych i cenionych winiarzy polskich.
Ich filozofia winiarska jest nam szczególnie bliska – winnica jest prowadzona od początku w sposób biodynamiczny, czyli bez użycia chemicznych środków ochrony roślin z szacunkiem dla natury tworząc naturalny ekosystem. Maksymalne wykorzystanie potencjału natury pozostaje w zgodzie z priorytetami, jakimi się kierujemy się jako właściciele. Osobiste zaangażowanie w proces produkcyjny autorskiego wina daje nam również ogromne poczucie satysfakcji, że możemy serwować swoim Gościom tak szczególne wino. Natomiast umieszczony na autorskiej etykiecie homar jest symbolem świadomej, wyważonej sugestii wine pairingu – fundamentalnej zasady, panującej w restauracji.
30 minut jazdy samochodem, 15 km od Albertiny i jesteście Państwo na wzgórzu w Pawlikowicach w Winnicy Wieliczka – z jedynym tego rodzaju widokiem na góry. To tam powstaje nasze wino. Polecam” – Restauratorka Barbara Zamorska
FINE DINING
W PLENERZE
“Fine Dining w Plenerze” to nasz autorski, cykliczny projekt kolacji, na które zapraszamy gości poza miasto – jak najbliżej natury. Zapoczątkowaliśmy pierwsze tego typu wydarzenie w całym regionie, a podobne są organizowane niemal wyłącznie przez najbardziej prestiżowe restauracje na świecie. To co wyróżnia ten cykl to m.in. wyjątkowe lokalizacje – gościliśmy już w Winnicy Wieliczka, w Winnicy Srebrna Góra i w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego (przy stawach rybnych Pstrąg Ojcowski). Szef Kuchni Grzegorz Fic wraz z zespołem i zaproszonymi znanymi Szefami Kuchni przygotowuje specjalne sezonowe menu, bazujące na najwyższej jakości naturalnych składnikach, z wykorzystaniem produktów organicznych tworzonych przez ludzi z pasją.
WINE PAIRING
BY ALBERTINA
W Albertinie od początku postawiliśmy na food &wine pairing czyli sztukę harmonijnego łączenia wina z jedzeniem. To kreatywne poszukiwanie połączeń w formie dopełniających się lub kontrastujących aromatów i smaków – wszystko po to, by doświadczenie kulinarne było jak najpełniejsze. Dzięki wiedzy i doświadczeniu Sommelierów oraz Szefa Kuchni Albertiny nasz wine pairing nie zna praktycznie ograniczeń. Jest on także realizowany dzięki unikatowemu, samoobsługowemu systemowi dyspenserów do wina Enomatic®. W Albertinie znajduje się największa tego typu instalacja w Polsce (32 wina na kieliszki) i stwarza ona możliwość degustowania win z całego świata bez konieczności kupowania całej butelki, co w przypadku win bardzo drogich lub takich, których goście jeszcze nie znają, jest niewątpliwą zaletą i niesie ze sobą wartość edukacyjną. Wszystkie 32 wina z tej wyjątkowej kolekcji są udostępniane dla Gości w naszej klimatycznej winiarni.
Sommelierzy Albertiny są do dyspozycji gości przez cały czas i sugerują dobór wina do każdej pozycji w karcie menu, by zachwycać i zaskakiwać zarówno początkujących, jaki i zaawansowanych pasjonatów winiarstwa.
Jakie wino dobrać do... ?
Sommelierzy Albertiny polecają:
Do dziczyzny dobierz czerwone wino wytrawne, dojrzewane w beczce z odmiany merlot, np. z legendarnego Bordeaux
Do pstrąga pieczonego dobierz lekkie, białe wino wytrawne z rześką kwasowością z odmiany savignon blanc
Do ostryg dobierz wino musujące z wysoką kwasowością, np. szampana lub prosecco


