WINO
SOMMELIER I ENOMATIC

Albertina wielką miłością darzy tak kuchnię, jak i wino. Jeśli kulinarne dzieło potraktować jak obraz, wino staje się w tym ujęciu jego ramą, a ich wzajemna relacja jest niesłychanie istotna dla odbioru całości. Od 2017 roku odpowiednią oprawę do wybitnej kuchni, starannie i z wyobraźnią tworzy sommelier Paweł Białobrocki. Owocem jego śmiałych selekcji jest kreatywna i zróżnicowana karta win z cenionych winnic Europy i świata oraz sezonowo zmieniająca się autorska kolekcja 32 win dostępnych na kieliszki z dyspenserów do wina Enomatic®.

Kiper z powołania, importer z zawodu, pracę z winem rozpoczął w Atelier Amaro, gdzie nabył umiejętność łączenia smaków w myślach. Główny sommelier restauracji Senses, Dyletanci i Tamka 43. Wielokrotnie odpowiedzialny za dobór win do kolacji dla osobowości świata kuchni, jak np.: Hortense Laborie, Rafael Anson, Alessandro Porcelli, Nigel Slater, Gilles Goujon czy dla Bractwa Chaîne des Rôtisseurs.

 

AUTORSKIE WINO Z WINNICY WIELICZKA
ALBERTINA CHARDONNAY

Prawdziwa pasja, wzbogacona o doświadczenie jest najlepszym fundamentem pod niezwykłe projekty. A pasja właścicieli Albertiny do wina przyniosła plon naprawdę szczególny – trzy roczniki własnego wina o nieprzypadkowej nazwie: Albertina Chardonnay 2016, 2017 oraz 2018. To unikatowe w branży gastronomicznej wydarzenie było możliwe dzięki nawiązaniu przez restauratorów owocnej współpracy z pionierką wśród polskich winnic – Winnicą Wieliczka. Jest ona prowadzona w systemie biodynamicznym przez wybitnych specjalistów: Agnieszkę Rousseau i Piotra Jaskółę. Uprawa krzewów odbywa się bez syntetycznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, a maksymalne wykorzystanie potencjału natury pozostaje w zgodzie z priorytetami, jakimi kierują się właściciele Albertiny. Ich osobiste zaangażowanie w proces produkcyjny autorskiego wina daje ogromne poczucie satysfakcji, że mogą serwować swoim Gościom tak szczególne wino. Natomiast umieszczony na autorskiej etykiecie homar jest symbolem świadomej, wyważonej sugestii wine pairingu – fundamentalnej zasady, panującej w restauracji.

 

Food & Wine
PAIRING

W Albertinie food&wine pairing – synergiczne komponowanie wina i jedzenia – realizowany jest dzięki unikatowemu, samoobsługowemu systemowi dyspenserów do wina Enomatic®. To największa tego typu instalacja w Polsce. Stwarza ona możliwość degustowania win z całego świata bez konieczności kupowania całej butelki, co w przypadku win bardzo drogich lub jeszcze niepoznanych jest niewątpliwą zaletą i niesie ze sobą wartość edukacyjną.

Sommelier umiejętnie zasugerował wybór wina do każdej pozycji w karcie menu, by zachwycić zarówno początkujących, jaki i wytrawnych pasjonatów winiarstwa. Dając Gościom rekomendację klasycznych połączeń, takich jak homar z Chablis czy kaczka z Pinot Noir postawił sobie za cel pokazanie alternatyw, które zaskakują, wywołują zadumę i przyjemne emocje. Wszystkie 32 wina z tej wyjątkowej kolekcji udostępnione są dla Gości w klimatycznej winiarni, w której można swobodnie degustować wino: porównując różne butelki, szukając swoich smaków, komponując je do zamówionego posiłku również według własnego uznania. I co ważne z punktu widzenia praktyki degustacyjnej, wina serwowane są w trzech różnych porcjach: degustacyjnej 25ml, 75ml oraz 125 ml.