Froblog – Albertina Kraków
Wine pairing w porcji 25ml? Można byłoby pomyśleć, że to wine pairing dla prowadzących samochód. A to taka sprytna porcja pozwalająca na skosztowanie, czy wino nam odpowiada i – jeśli tak – zamówienie kieliszka 125ml lub małego kieliszka 75ml. Taką formę wprowadziła do swojego menu krakowska restauracja Albertina, otwarta niedawno przy Dominikańskiej w lokalu po zamkniętej początkiem zeszłego roku Ancorze. Fine dining powrócił zatem na Dominikańską, a ja przy okazji […]
Restauracja Albertina – fine dining powrócił na Dominikańską!
Jeszcze niedawno, okna i szyby lokalu przy Dominikańskiej, były obklejone mleczną, obrandowaną folią, nieodzownie kojarzącą się z zamkniętą już dobre kilka miesięcy temu Ancorą. Jednak już początkiem obecnego roku, coś się zaczęło zmieniać. Folia została ściągnięta a pod dawnym adresem jednej z najważniejszych krakowskich restauracji, w wirtualnych odmętach sieci społecznościowych zaczęła się pojawiać nowa nazwa – Albertina.
Powstała restauracja z jedynym w Krakowie homarium
Żywe homary i jedyny w Polsce samoobsługowy system dyspenserów wina – tym chce podbić serca krakowian nowa restauracja Albertina, powstała w miejscu słynnej Ancory. Po pierwszych przymiarkach w piątek oficjalnie otworzyła swoje podwoje. Żródło: Gazeta Wyborcza
Albertina Restaurant & Wine – nowa restauracja w Krakowie
Albertina powstała kilka miesięcy temu w miejscu gdzie kilka lat temu zakończyła swój żywot Ancora. Nowa restauracja, nowe menu, nowi ludzie, w kuchni szefuje Chef Grzegorz Fic, który wcześniej gotował w Trzech Rybkach. W Albertinie znajdziecie pierwsze w Krakowie homarium, pierwsze w Krakowie enomatiki do wina czyli automaty z winem. Źródło: kuchnianawzgorzu.pl
Albertina Restaurant & Wine – Kraków
Nowootwarta restauracja Albertina w Krakowie kusi autorską kuchnią, sezonowymi produktami, a także szerokim wyborem win na kieliszki dzięki samoobsługowym Enomatikom. Czy warto zajrzeć na Dominikańską i skosztować proponowanych połączeń wina z jedzeniem?
Albertina w Krakowie – recenzja
Miejsce legendarnej Ancory zajęła Albertina. Oczekiwania wobec nowego konceptu były ogromne, w końcu poprzedniczka wysoko ustawiła poprzeczkę i na długo pozostawiła pustkę na rynku. W czasie kiedy zakurzony lokal po Ancorze spokojnie czekał na nowych właścicieli, Adam Chrząstowski, jej były szef kuchni, odniósł spektakularny sukces w otwartej nieopodal ze wspólnikiem stekowni. Ed Red przyciągnął nie tylko byłych, lojalnych klientów Chrząstowskiego, lecz także mniej lub bardziej świadomych smakoszy […]
Nowa restauracja – Albertina
Miejsce sprostać musi nie lada oczekiwaniom, ale papiery na wielkie gotowanie na pewno ma. Adres Dominikańska 3 przez lata kojarzony był z kuchnią na najwyższym poziomie, tam to bowiem urzędowała Ancora, czyli jedna z najlepszych i kulinarnie najbardziej oryginalnych krakowskich restauracji. Jakiś czas temu jej drzwi zamknęły się po raz ostatni, a na rogu Dominikańskiej i Poselskiej zrobiło się jakoś tak smutno i pusto. Źródło: Głębia Smaku
Albertina Restaurant & Wine – fine dining powraca na Dominikańską!
Lokal na rogu ulic Dominikańskiej i Poselskiej w Krakowie znów serwuje kuchnię typu fine dining. W połowie kwietnia w miejscu dawnej Ancory otworzyła się restauracja Albertina, oferując m.in. świeże homary i ostrygi z własnego homarium, autorskie dania szefa kuchni Grzegorza Fica oraz doskonałą selekcję 32 win na kieliszki z jedynych w Polsce samoobsługowych dyspenserów Enomatic Elite. Źródło: COOK Magazine
Albertina Restaurant & Wine
Albertina Restaurant & Wine to nowa krakowska restauracja na rogu ilic Dominikańskiej i Poselskiej, w bezpośrednim sąsiedztwie Rynku Głównego. Miejscu przyświeca idea fine dine & wine. Właścicielami są Barbara Zamorska i Grzegorz Fic. Źródło: Food Service
Four days in Krakow, and a wedding
Four days in Krakow, and a Wedding by M. L. Longworth.We got away from the main squares, where there are many touristy restaurants, and fell upon by chance Albertina, a restaurant we would almost travel back to Krakow to eat in. Contemporary cuisine with Polish ingredients, including trout caught in rivers in a nearby national park. Oh, and each dish came paired with wines, two of which […]
Testujemy menu na Fine Dininig Week czyli Albertina
Już we wtorek, 23 sierpnia, startuje kolejna edycja Restaurant Week, tym razem w odsłonie fine dininig. Do 30 sierpnia, będziecie mieli możliwość spróbować specjalnie na tę okazję przygotowanego pięciodaniowego menu z aperitifem w cenie 119 PLN. W akcji udział biorą najlepsze krakowskie restauracje, wyróżnione przez przewodniki Michelin i Gault & Millaut. Jako Ambasadorzy Restaurant Week, mieliśmy możliwość przedpremierowego przetestowania menu degustacyjnego w restauracji Albertina. Źródło: zwidelcem.pl
Plebiscyt Smaki Krakowa. Kiedy oczkiem w głowie jest wykwintne jedzenie
Minimalistyczna – tak mówi się o nowej karcie eleganckiej i wytwornej restauracji Abertina. Taka, w której znajdziecie ravioli z dzika, policzki z jałówki, ośmiorniczkę z kiełbasą z pstrąga ojcowskiego czy karmazyna z domowym, czarnym tagiatelle. Robi wrażenie? Źródło: Dziennik Polski
Albertina
Albertina Restaurant & Wine stała się dla nas kolejnym (po wspaniałym Senses) punktem obowiązkowym na ulicy Dominikańskiej. Koncepcja restauracji jest bardzo zachęcająca i przynajmniej kilka aspektów wyróżnia ją na tle innych (na przykład własne homarium czy nowoczesne dyspensery wina Enomatic). Jako miłośniczka dojrzałej, świadomej kuchni fine dine oraz dobrego wina nie mogłabym tam nie zajrzeć! Źródło: Kraków na talerzu
Festiwal sztuki restauracyjnej
Ruszyły rezerwacje na premierowy festiwal Fine Dining Week, który odbędzie się od 23 do 31 sierpnia w Warszawie i Krakowie. Pięciodaniowego menu degustacyjnego i kieliszka aperitifu w specjalnej cenie 119 zł będzie można spróbować w 38 najwybitniejszych fine diningowych restauracjach, wyróżnianych przez przewodniki Michelin i Gault Millau. Źródło: Slow Poland
Długi i pyszny kulinarny tydzień w Krakowie
Blogerzy zachęcająRekomendacja Bartłomieja: – Mogę polecić świetnie ułożone menu w Albertinie i w Zakładce. Jestem naprawdę pod wrażaniem, bo oba te miejsca stworzyły świetne jesienne menu oparte o sezonowe produkty. Była to czysta przyjemność z jedzenia. Źródło: Love Kraków

Albertina Restaurant & Wine – Fine Dining Restaurant in Kraków
- ul. Dominikańska 3, Kraków
- Tel. + 48 12 333 41 10
- Mob. + 48 570 136 720
- albertina@albertinarestaurant.pl
- © Copyright 2022. Albertina Restaurant & Wine