Piszą o nas
Media

NAJLEPSZE RESTAURACJE W KRAKOWIE

1 lutego 2017

The best restaurants in Krakow with Albertina Restaurant & Wine. The restaurants in Krakow are largely aimed at tourists, with promotion girls often employed to entice people in of the street, however with a bit of research, like our list below, compiled from our own reviews together with those from Michelin and Gault & Millau Polska, you can find some fantastic restaurants serving some of the best food in Poland.

Zobacz więcej

Fine Dining Week 2017 – Festiwal sztuki restauracyjnej

26 stycznia 2017

Już od 20 do 28 lutego 2017 zapraszamy na  Fine Dining Week – festiwal dedykowany kulturze restauracyjnej na najwyższym poziomie. To okazja na wielozmysłowe i wielodaniowe doznania w najwybitniejszych restauracjach w Warszawie i w Krakowie. 

Zobacz więcej

Rekomendacja Petit Futé 2017 dla Albertiny

21 stycznia 2017

Z radością pragniemy poinformować, iż restauracja ALBERTINA Restaurant & Wine otrzymała rekomendację prestiżowego europejskiego przewodnika Petit Futé „Cracovie” na rok 2017.

We are pleased to announce that ALBERTINA Restaurant & Wine has been included in the publication of the new Petit Futé „Cracovie” edition 2017.

Zobacz więcej

Homary i Wino w samym sercu Krakowa

19 stycznia 2017

Gdzie, jak i z kim najlepiej spędzić wolny czas? Przepis na “Weekend od kuchni” wg Magazynu Weranda – Weranda Weekend 11/2016: Homary i Wino w Krakowie w restauracji Albertina Restaurant & Wine. Restauracja uzbrojona w silną broń: kryjąca się w podziemiach winiarnia z system dyspenserów do wina Enomatic oraz jedyne w Krakowie profesjonalne homarium ze świeżymi owocami morza.

Zobacz więcej

Najważniejsze otwarcia 2016 roku w Krakowie

16 stycznia 2017

ALBERTINA Restaurant & Wine. Daleko jeszcze do pierwszych urodzin, a już wymienia się tę restaurację jako jedną z najważniejszych w mieście. Wiadome, że fine dining istnieć musi – wytycza ścieżki i kreuje trendy dla mniejszych graczy, jednak na Dominikańskiej bierze się na warsztat coś jeszcze. Otóż Albertina głośno mówi o food pairingu i dosłownie tłumaczy z czym to się je. Dodatkowo jeśli kiedyś ktoś, będzie próbował Wam wmówić, że wino powinno być nalewane przy stoliku, przejdźcie się z nim do Albertiny i pobawcie się ich Enomatikiem.

Zobacz więcej

10 najlepszych dań 2016 roku

6 stycznia 2017

Oto jeden z najważniejszych wpisów na moim blogu – podsumowanie i lista najlepszych dań z krakowskich restauracji zrecenzowanych przeze mnie w 2016 roku. W tym zestawieniu jest miejsce zarówno na dania street foodowe, jak i fine dining, bo to, co się liczy w nim najbardziej, to doskonały smak i emocje podczas jedzenia.

Zobacz więcej

Cracow the Best: Albertina Restaurant & Wine

20 grudnia 2016

Albertina Restaurant & Wine is a unique spot on the culinary map of Krakow. Located in the very heart of the city, the restaurant lures with unparalleled interior character, carefully arranged menu, and excellent selection of wines from all over the world.

Zobacz więcej

Kiedy 2+2=5. Food & wine pairing w restauracji Albertina

18 grudnia 2016

Food & wine pairing to ciągle ewoluująca dziedzina, a dzięki miejscom takim jak krakowska Albertina, możemy w końcu dowiedzieć się, z czym faktycznie się to je. Mieszcząca się przy Dominikańskiej restauracja Albertina, jest prawdziwą perłą na mapie Krakowa. I nie chodzi jedynie o potrawy, które serwuje szef kuchni Grzegorz Fic. Nie chodzi nawet o to, że po pół roku działalności zostali nagrodzeni dwoma czapkami Gault&Millau. To miejsce edukuje swoich klientów i stało się prawdziwą siłą sprawczą dla rozwoju rynku restauracyjnego w Krakowie.

Zobacz więcej

Znamy najlepsze restauracje plebiscytu Smaki Krakowa 2016

15 grudnia 2016

Mawia się, że król jest tylko jeden. Nie w plebiscycie „Dziennika Polskiego” Smaki Krakowa. Tu wśród najlepszych restauracji jest aż 17 lokali. Aż i tylko. Bo to miejsca wyjątkowe i oryginalne. Prawdziwie królewskie. Wybraliśmy je wśród setek innych i nagrodziliśmy. To laureaci trzeciej edycji najsmaczniejszego konkursu pod Wawelem. – Tacy, którzy serce zostawili w kuchni – podkreślała Anna Starmach, jurorka konkursu.

Zobacz więcej

Gault&Millau – Krakowskie restauracje wyróżnione

9 grudnia 2016

Prestiżowy Żółty Przewodnik Gault&Millau już po raz 3. docenił polskie restauracje, hotele i produkty regionalne. W tegorocznej publikacji wyróżniono 460 restauracji, z tego aż 45 ze stolicy Małopolski.

Zobacz więcej

Fic. Grzegorz Fic. I Albertina Restaurant & Wine!

7 grudnia 2016

Wnętrza są piękne, menu jest smaczne, wszystko się zgadza. Bo Albertina Restaurant & Wine to takie miejsce, w którym albo może być wykwintnie albo możecie się naprawdę świetnie bawić, jednocześnie zajadając jeden z fajniejszych posiłków ostatnich czasów. Bo trzeba przyznać, że kuchnia jest pełna nowatorskich rozwiązań, szaleństwa smaków, otwartych umysłów i niebanalnych technik.

Zobacz więcej

Znamy wyróżnionych w przewodniku Gault&Millau 2017 w Krakowie!

28 listopada 2016

Znany jako Żółty Przewodnik jest podręcznym wyposażeniem bagażu podróżujących po Polsce foodies (nie tylko polskich, od zeszłej edycji przewodnik Gault&Millau został wzbogacony o treść przetłumaczoną na język angielski). To w nim redaktorzy publikują wrażenia inspektorów penetrujących wytrwale Polskę w poszukiwaniu gastronomicznych perełek. W Krakowie wyróżnionych zostało 45 restauracji – to aż 8 więcej niż rok temu! Tegorocznymi debiutantami w przewodniku są Albertina Restaurant & Wine…

Zobacz więcej

Terra Madre po raz trzeci

10 listopada 2016

Czas akcji: od jutra (co łatwo zapamiętać, bo to Święto Niepodległości) i potrwa przez weekend. Miejsce akcji: ICE Kraków Congress Centre. Podczas III Edycji Terra Madre Slow Food Festival odbędą się także dwudniowe targi kulinarne – największe w Europie Centralnej.

Zobacz więcej

Najlepsze slow foodowe uczty na mieście

8 listopada 2016

Terra Madre to niezwykły festiwal i ogromne przedsięwzięcie, za którym stoi jedno z najważniejszych, gastronomicznych stowarzyszeń w naszym kraju. Mowa oczywiście o Slow Food Polska, które już po raz trzeci wyciągnie w Krakowie wszystkie asy z rękawa. W ciągu trzech dni festiwalu zaproszeni goście, cenione osobistości polskiej gastronomii, podczas licznych debat, warsztatów i spotkań będą przybliżali nam ideologię organizacji. Tego wydarzenia nie można przegapić!

Zobacz więcej

Wypłyń na głębię smaki

4 listopada 2016

Mariusz Kucharczak Szef Kuchni Restauracji Natura wraz z Grzegorzem Ficem z Albertina Restaurant & Wine podejmą kulinarne wyzwanie – „Wypłyń na głębię smaku” na Terra Madre Slow Food Festival. Tegoroczna edycja będzie wyjątkowa. Największą inspiracją tego festiwalu będzie nasz przepiękny i bogaty pod wieloma względami Bałtyk. Pojawią się rybacy ze świeżymi i wędzonymi rybami, a największym wydarzeniem będzie niesamowita kolacja festiwalowa inspirowana naszym morzem w wykonaniu dwóch świetnych szefów kuchni. Cztery ręce, dwie osoby, ogrom smaków.

Zobacz więcej