Piszą o nas
Media

Terra Madre Slow Food Festival Central Europe – III Edycja 2016

26 października 2016

W listopadzie Kraków już po raz trzeci stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej. Blisko 150 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, 10 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach z najlepszymi szefami kuchni, degustacje cydrowe, piwne i winiarskie, sensoryczny plac zabaw dla dzieci, konkurs Win Świętomarcińskich, debaty, dyskusje, Święto Młodego Wina i rozpoczęcie akcji „Gęsina na św. Marcina”. To wszystko, by pokazać bioróżnorodność Terra Madre – Matki Ziemi!

Zobacz więcej

Długi i pyszny kulinarny tydzień w Krakowie

20 października 2016

Blogerzy zachęcają
Rekomendacja Bartłomieja: – Mogę polecić świetnie ułożone menu w Albertinie i w Zakładce. Jestem naprawdę pod wrażaniem, bo oba te miejsca stworzyły świetne jesienne menu oparte o sezonowe produkty. Była to czysta przyjemność z jedzenia.

Zobacz więcej

Festiwal sztuki restauracyjnej!

13 września 2016

Ruszyły rezerwacje na premierowy festiwal Fine Dining Week, który odbędzie się od 23 do 31 sierpnia w Warszawie i Krakowie. Pięciodaniowego menu degustacyjnego i kieliszka aperitifu w specjalnej cenie 119 zł będzie można spróbować w 38 najwybitniejszych fine diningowych restauracjach, wyróżnianych przez przewodniki Michelin i Gault Millau.

Zobacz więcej

Smaki Krakowa 2016. Wybieramy najlepsze restauracje. Głosujcie!

9 września 2016

Eleganckie, domowe, bez zadęcia. Świetne na szybką kawę, zdrową przekąskę. Zgłosili Państwo najlepsze lokale w mieście. Jest ich 147. Od piątku można wysyłać SMS na swoich kandydatów. Rozpoczynamy drugi etap plebiscytu Smaki Krakowa. Potrwa do 30 września.

Zobacz więcej

Fine dining – czyli co?

2 września 2016

Zakończył się niedawno Fine Dining Week – specjalna edycja Restaurant Weeka, w której goście mogli spróbować pięciodaniowych zestawów restauracyjnych w niektórych spośród najbardziej ekskluzywnych restauracji Warszawy i Krakowa.
U nas festiwal przebiegał fantastycznie, czego dowodem jest wyróżnienie jako krakowska restauracja z najlepszą atmosferą – a przecież atmosfera jest najważniejsza. Liczba gości była ogromna, na co na pewno przełożyła się ciekawość gości, bo restauracja działa niecały rok…

Zobacz więcej

Albertina

1 września 2016

Albertina Restaurant & Wine stała się dla nas kolejnym (po wspaniałym Senses) punktem obowiązkowym na ulicy Dominikańskiej. Koncepcja restauracji jest bardzo zachęcająca i przynajmniej kilka aspektów wyróżnia ją na tle innych (na przykład własne homarium czy nowoczesne dyspensery wina Enomatic). Jako miłośniczka dojrzałej, świadomej kuchni fine dine oraz dobrego wina nie mogłabym tam nie zajrzeć!

Zobacz więcej

Plebiscyt Smaki Krakowa. Kiedy oczkiem w głowie jest wykwintne jedzenie

23 sierpnia 2016

Minimalistyczna – tak mówi się o nowej karcie eleganckiej i wytwornej restauracji Abertina. Taka, w której znajdziecie ravioli z dzika, policzki z jałówki, ośmiorniczkę z kiełbasą z pstrąga ojcowskiego czy karmazyna z domowym, czarnym tagiatelle. Robi wrażenie?

Zobacz więcej

Testujemy menu na Fine Dininig Week czyli Albertina

21 sierpnia 2016

Już we wtorek, 23 sierpnia, startuje kolejna edycja Restaurant Week, tym razem w odsłonie fine dininig. Do 30 sierpnia, będziecie mieli możliwość spróbować specjalnie na tę okazję przygotowanego pięciodaniowego menu z aperitifem w cenie 119 PLN. W akcji udział biorą najlepsze krakowskie restauracje, wyróżnione przez przewodniki Michelin i Gault & Millaut. Jako Ambasadorzy Restaurant Week, mieliśmy możliwość przedpremierowego przetestowania menu degustacyjnego w restauracji Albertina.

Zobacz więcej

Albertina Restaurant & Wine

4 sierpnia 2016

Albertina Restaurant & Wine to nowa krakowska restauracja na rogu ilic Dominikańskiej i Poselskiej, w bezpośrednim sąsiedztwie Rynku Głównego. Miejscu przyświeca idea fine dine & wine. Właścicielami są Barbara Zamorska i Grzegorz Fic.

Zobacz więcej

ALBERTINA RESTAURANT & WINE – FINE DINING POWRACA NA DOMINIKAŃSKĄ!

3 sierpnia 2016

Lokal na rogu ulic Dominikańskiej i Poselskiej w Krakowie znów serwuje kuchnię typu fine dining. W połowie kwietnia w miejscu dawnej Ancory otworzyła się restauracja Albertina, oferując m.in. świeże homary i ostrygi z własnego homarium, autorskie dania szefa kuchni Grzegorza Fica oraz doskonałą selekcję 32 win na kieliszki z jedynych w Polsce samoobsługowych dyspenserów Enomatic Elite.

Zobacz więcej

NOWA RESTAURACJA: Albertina

2 sierpnia 2016

Miejsce sprostać musi nie lada oczekiwaniom, ale papiery na wielkie gotowanie na pewno ma. Adres Dominikańska 3 przez lata kojarzony był z kuchnią na najwyższym poziomie, tam to bowiem urzędowała Ancora, czyli jedna z najlepszych i kulinarnie najbardziej oryginalnych krakowskich restauracji. Jakiś czas temu jej drzwi zamknęły się po raz ostatni, a na rogu Dominikańskiej i Poselskiej zrobiło się jakoś tak smutno i pusto.

Zobacz więcej

ALBERTINA W KRAKOWIE – RECENZJA

31 lipca 2016

Miejsce legendarnej Ancory zajęła Albertina. Oczekiwania wobec nowego konceptu były ogromne, w końcu poprzedniczka wysoko ustawiła poprzeczkę i na długo pozostawiła pustkę na rynku. W czasie kiedy zakurzony lokal po Ancorze spokojnie czekał na nowych właścicieli, Adam Chrząstowski, jej były szef kuchni, odniósł spektakularny sukces w otwartej nieopodal ze wspólnikiem stekowni. Ed Red przyciągnął nie tylko byłych, lojalnych klientów Chrząstowskiego, lecz także mniej lub bardziej świadomych smakoszy mięsa.

Zobacz więcej

Albertina Restaurant & Wine

6 lipca 2016

Nowa krakowska restauracja Albertina powstała wręcz w doskonałym miejscu – tam, gdzie istniała kiedyś fantastyczna i dobrze znana miłośnikom dobrego jedzenia Ancora. W informacji prasowej Albertina radośnie oznajmiła, że “fine dining wrócił na Dominikańską” i ja tę radość z całego serca podzielam.

Zobacz więcej

Albertina Restaurant & Wine – nowa restauracja w Krakowie

21 czerwca 2016

Albertina powstała kilka miesięcy temu w miejscu gdzie kilka lat temu zakończyła swój żywot Ancora.

Nowa restauracja, nowe menu, nowi ludzie, w kuchni szefuje Chef Grzegorz Fic, który wcześniej gotował w Trzech Rybkach. W Albertinie znajdziecie pierwsze w Krakowie homarium, pierwsze w Krakowie enomatiki do wina czyli automaty z winem.

Zobacz więcej

Powstała restauracja z jedynym w Krakowie homarium

4 czerwca 2016

Żywe homary i jedyny w Polsce samoobsługowy system dyspenserów wina – tym chce podbić serca krakowian nowa restauracja Albertina, powstała w miejscu słynnej Ancory. Po pierwszych przymiarkach w piątek oficjalnie otworzyła swoje podwoje.

Zobacz więcej