MEDIA O NAS
Albertina Restaurant & Wine

O sukcesie i świetnej opinii wśród Partnerów i Gości Albertiny świadczą liczne publikacje w mediach – zarówno w internecie, jak i magazynach drukowanych. Przeczytaj o nas.

Bohaterami tych publikacji – artykułów, reportaży, filmów są wszyscy członkowie zespołu naszej restauracji: Grzegorz Fic Szef Kuchni, Barbara Zamorska Restauratorka, a także cały zespół kuchni i serwisu. Zapraszamy do kontaktu przedstawicieli mediów. Z przyjemnością pomożemy w przygotowaniu publikacji prasowej dotyczącej fine diningu, wine pairingu i produktów lokalnych oraz przygotujemy pakiet najwyższej jakości zdjęć. 

Media O nas. Albertina restaurant & Wine.
Przeczytaj i zobacz filmy.

Najważniejsze otwarcia 2016 roku w Krakowie

ALBERTINA Restaurant & Wine. Daleko jeszcze do pierwszych urodzin, a już wymienia się tę restaurację jako jedną z najważniejszych w mieście. Wiadome, że fine dining istnieć musi – wytycza ścieżki i kreuje trendy dla mniejszych graczy, jednak na Dominikańskiej bierze się na warsztat coś jeszcze. Otóż Albertina głośno mówi o food pairingu i dosłownie tłumaczy z czym to się je. Dodatkowo jeśli kiedyś ktoś, będzie próbował Wam wmówić, że wino powinno być nalewane przy stoliku, przejdźcie się z nim do Albertiny i pobawcie się ich Enomatikiem.

Źródło: Have a Bite

10 najlepszych dań 2016 roku

Oto jeden z najważniejszych wpisów na moim blogu – podsumowanie i lista najlepszych dań z krakowskich restauracji zrecenzowanych przeze mnie w 2016 roku. W tym zestawieniu jest miejsce zarówno na dania street foodowe, jak i fine dining, bo to, co się liczy w nim najbardziej, to doskonały smak i emocje podczas jedzenia.

Źródło: Dania Kontra Ania

Cracow The Best: Albertina Restaurant & Wine

Albertina Restaurant & Wine is a unique spot on the culinary map of Krakow. Located in the very heart of the city, the restaurant lures with unparalleled interior character, carefully arranged menu, and excellent selection of wines from all over the world. The exceptional attractiveness of the venue is due to the owned lobster tank and the first Enomatic wine dispenser system in Poland – best fine dining experience. The menu includes fresh lobsters and seafood, as well as fish, and meat. The Chef Grzegorz Fic and his team – in his original menu for Albertina, the experienced and creative Grzegorz Fic tastefully combines contemporary Polish cuisine with elements of Mediterranean flavours. It is based on fresh, seasonal products delivered mostly by local farmers, such as the Ojców trout, natural hams, or butter and cream produced in line with the slow food philosophy.

Źródło: Cracow The Best TRAVEL

Kiedy 2+2=5. Food & wine pairing w Restauracji Albertina

Food & wine pairing to ciągle ewoluująca dziedzina, a dzięki miejscom takim jak krakowska Albertina, możemy w końcu dowiedzieć się, z czym faktycznie się to je. Mieszcząca się przy Dominikańskiej restauracja Albertina, jest prawdziwą perłą na mapie Krakowa. I nie chodzi jedynie o potrawy, które serwuje szef kuchni Grzegorz Fic. Nie chodzi nawet o to, że po pół roku działalności zostali nagrodzeni dwoma czapkami Gault&Millau. To miejsce edukuje swoich klientów i stało się prawdziwą siłą sprawczą dla rozwoju rynku restauracyjnego w Krakowie.

Źródło: Have a Bite

SMAKI KRAKOWA – NAJLEPSZE RESTAURACJE 2016

SMAKI KRAKOWA – w naszych rękach spoczywa najsmaczniejszy przewodnik po Krakowie.  Prezentuje 17 najlepszych krakowskich restauracji roku 2016 wybranych w trzeciej edycji plebiscytu Dziennika Polskiego. To miejsca różnorodne, oryginalne; na każdą okazję, porę dnia, gust, apetyt, nastrój i zasobność portfela. Łączy je wspólny mianownik – DOBRA KUCHNIA – mądrze przemyślana, ale i zaskakująca karta, dbałość o świetnej jakości produkty, przywiązywanie dużej wagi do detali i nowatorskie podejście do gotowania. To miejsca, które bez mrugnięcia okiem polecilibyście swoim przyjaciołom; restauracje cieszące się dobrą opinią, o wysokiej jakości usług, miłej atmosferze, dobrej obsłudze i ciekawym wystroju wnętrz. Tu dobrze zjecie i miło spędzicie czas.

Źródło: Życie od kuchni

Znamy najlepsze restauracje plebiscytu Smaki Krakowa 2016

Mawia się, że król jest tylko jeden. Nie w plebiscycie „Dziennika Polskiego” Smaki Krakowa. Tu wśród najlepszych restauracji jest aż 17 lokali. Aż i tylko. Bo to miejsca wyjątkowe i oryginalne. Prawdziwie królewskie. Wybraliśmy je wśród setek innych i nagrodziliśmy. To laureaci trzeciej edycji najsmaczniejszego konkursu pod Wawelem. – Tacy, którzy serce zostawili w kuchni – podkreślała Anna Starmach, jurorka konkursu. Albertina z Wyróżnieniem jako Nowa Restauracja na Mapie Krakowa!

Źródło: Dziennik Polski

Gault&Millau – krakowskie restauracje wyróżnione

Prestiżowy Żółty Przewodnik Gault&Millau już po raz 3. docenił polskie restauracje, hotele i produkty regionalne. W tegorocznej publikacji wyróżniono 460 restauracji, z tego aż 45 ze stolicy Małopolski. 27 listopada, podczas uroczystej gali, odbyła się premiera Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2017.

Źródło: Wasza Turystyka

Albertina – Gault & Millau 2017 POLAND

The premiere of the Yellow Guide Gault & Millau 2017.
We are pleased to announce that Albertina Restaurant & Wine has been included in the 2017 edition of the yellow guide Gault & Millau – Best Restaurant in Poland.
Gault & Millau is next to Michelin one of the most influential restaurant guides in the world.

Źródło: Gault & Millau

Najlepsze slow foodowe uczty na mieście

Terra Madre to niezwykły festiwal i ogromne przedsięwzięcie, za którym stoi jedno z najważniejszych, gastronomicznych stowarzyszeń w naszym kraju. Mowa oczywiście o Slow Food Polska, które już po raz trzeci wyciągnie w Krakowie wszystkie asy z rękawa. W ciągu trzech dni festiwalu zaproszeni goście, cenione osobistości polskiej gastronomii, podczas licznych debat, warsztatów i spotkań będą przybliżali nam ideologię organizacji. Tego wydarzenia nie można przegapić! Restauracja Albertina – pomoże połączyć Kraków z morzem. Za dania z glonów, ryb, kawioru i innych darów morza odpowiedzialni będą Mariusz Kucharczak (Rosevia Resort – Rozewie), Grzegorz Fic (Albertina – Kraków).

Źródło: Have a Bite

Terra Madre Slow Food Festival Central Europe – III Edycja 2016

W listopadzie Kraków już po raz trzeci stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej. Blisko 150 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, 10 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach z najlepszymi szefami kuchni, degustacje cydrowe, piwne i winiarskie, sensoryczny plac zabaw dla dzieci, konkurs Win Świętomarcińskich, debaty, dyskusje, Święto Młodego Wina i rozpoczęcie akcji „Gęsina na św. Marcina”. To wszystko, by pokazać bioróżnorodność Terra Madre – Matki Ziemi!

Źródło: Terra Madre / SMAKER.PL

 

Albertina

Albertina Restaurant & Wine stała się dla nas kolejnym (po wspaniałym Senses) punktem obowiązkowym na ulicy Dominikańskiej. Koncepcja restauracji jest bardzo zachęcająca i przynajmniej kilka aspektów wyróżnia ją na tle innych (na przykład własne homarium czy nowoczesne dyspensery wina Enomatic). Jako miłośniczka dojrzałej, świadomej kuchni fine dine oraz dobrego wina nie mogłabym tam nie zajrzeć!

Źródło: Kraków na talerzu

Plebiscyt Smaki Krakowa. Kiedy oczkiem w głowie jest wykwintne jedzenie

Minimalistyczna – tak mówi się o nowej karcie eleganckiej i wytwornej restauracji Abertina. Taka, w której znajdziecie ravioli z dzika, policzki z jałówki, ośmiorniczkę z kiełbasą z pstrąga ojcowskiego czy karmazyna z domowym, czarnym tagiatelle. Robi wrażenie?

Źródło: Dziennik Polski

Testujemy menu na Fine Dininig Week czyli Albertina

Już we wtorek, 23 sierpnia, startuje kolejna edycja Restaurant Week, tym razem w odsłonie fine dininig. Do 30 sierpnia, będziecie mieli możliwość spróbować specjalnie na tę okazję przygotowanego pięciodaniowego menu z aperitifem w cenie 119 PLN. W akcji udział biorą najlepsze krakowskie restauracje, wyróżnione przez przewodniki Michelin i Gault & Millaut. Jako Ambasadorzy Restaurant Week, mieliśmy możliwość przedpremierowego przetestowania menu degustacyjnego w restauracji Albertina.

Źródło: zwidelcem.pl

Four days in Krakow, and a wedding

Four days in Krakow, and a Wedding by M. L. Longworth.
We got away from the main squares, where there are many touristy restaurants, and fell upon by chance Albertina, a restaurant we would almost travel back to Krakow to eat in. Contemporary cuisine with Polish ingredients, including trout caught in rivers in a nearby national park. Oh, and each dish came paired with wines, two of which were Polish whites!

Źródło: ML Longworth

Cookmagazine

Albertina Restaurant & Wine – fine dining powraca na Dominikańską!

Lokal na rogu ulic Dominikańskiej i Poselskiej w Krakowie znów serwuje kuchnię typu fine dining. W połowie kwietnia w miejscu dawnej Ancory otworzyła się restauracja Albertina, oferując m.in. świeże homary i ostrygi z własnego homarium, autorskie dania szefa kuchni Grzegorza Fica oraz doskonałą selekcję 32 win na kieliszki z jedynych w Polsce samoobsługowych dyspenserów Enomatic Elite.

Źródło: COOK Magazine

Zapraszamy do świata Albertiny. Filmy z wydarzeń i kuchni.

Filmy, które prezentujemy to zapis wydarzeń, które organizowaliśmy lub które współtworzyliśmy z naszymi partnerami. To także obraz tego w jaki sposób pracujemy i tworzymy nasze wyjątkowe dania. Jesteśmy dumni, że nasza praca spotyka się z uznaniem wśród gości i w branży gastronomicznej. Te filmy prezentują tylko wybrane fragmenty aktywności i naszej filozofii działania. Czekamy na Was w Albertinie. Przy stole dokończymy opowiadanie naszej historii.

Fine Dining w Plenerze vol. 2.

Wyjątkowe lokalizacje, specjalne sezonowe menu i zaproszeni znani szefowie kuchii. Film z edycji w Pstrągu Ojcowskim.

Fine Dining w Plenerze vol. 3.

Autorski, cykliczny projekt kolacji, na które zapraszamy gości poza miasto – jak najbliżej natury. Film z edycji w Winnicy Wieliczka.

Albertina Restaurant & Wine.

To co mamy najlepszego. Film w cyklu Poznaj kulinarną filozofię naszej restauracji.

Opera Rara ze Smakiem.

Wydarzenia specjalne w ramach słynnego krakowskiego festiwalu muzycznego Opera Rara. Film z kolacji przygotowanej przez Albertinę z udziałem Roberta Makłowicza.

The Best Chef

Projekt, którego celem jest promocja najlepszych szefów kuchni na całym świecie. Film z Szefem Kuchni Grzegorzem Ficem Szefem Kuchni nakręcony w ramach prezentacji „The Best Chef Meets”. Produkcja: The Best Chef

Gotujemy na szlaku

Film w ramach projektu Polskie Skarby Kulinarne. Szef kuchni Albertiny Grzegorz Fic wspólnie z Szefem kuchni Akademii Makro Tomaszem Traczem przygotowują dania z jesiotra.