Wino w Albertinie zajmuje miejsce szczególne i stanowi nieodłączny element naszych propozycji kulinarnych.

W naszej restauracji darzymy miłością zarówno kuchnię, jak i wino. To rodzaj sztuki, gdzie oba te elementy współgrają i wzajemnie się uzupełniają. Ich relacja jest niesłychanie istotna dla odbioru całości. Za tę harmonię dwóch światów odpowiadają nasi sommelierzy Kajetan Zalewski i Maciej Wiczkowski. Efektem ich odważnych selekcji jest kreatywna i zróżnicowana karta win z legendarnych krajów winiarskich, jak i tych, które rzadziej pojawiają się w restauracjach, w tym również z Polski oraz sezonowo zmieniająca się autorska kolekcja 32 win dostępnych na kieliszki z dyspenserów do wina Enomatic® oraz Coravin.

Wiosna 2024

Wine Pairing
do menu degustacyjnego

Wine Pairing Hidden Gems: 320 PLN
Zestaw specjalnie wybranych przez nas win w tym wine pairingu to podróż po mniej znanych, ale jakże fascynujących regionach winiarskich. Szacunek dla tradycji i jednocześnie nowoczesne podejście do uprawy i produkcji wina. Prawdziwa przygoda dla miłośnika wina.
Wine Pairing Great Classics: 590 PLN
Absolutny „must have” każdego miłośnika wielkich win! Najbardziej znane apelacje, najlepsi producenci i przede wszystkim wina w rocznikach gotowych do degustacji. Prawdziwe mistrzostwo w kieliszku.

Wino
na kieliszki

Szampany
Wina musujące
Wina białe

125ml

Wina czerwone

125ml

Wina deserowe
Wina wzmacniane

Nasi
sommelierzy

Head Sommelier
Kajetan Zalewski

Utytułowany sommelier i manager z doświadczeniem zawodowym zdobytym w najlepszych konceptach gastronomicznych w Polsce. Odpowiedzialny za dobór win m.in. w polskich restauracjach z gwiazdką Michelin – Atelier Amaro w Warszawie i Bottiglieria 1881 – pierwszej restauracji w Krakowie wyróżnionej tym prestiżowym tytułem. Finalista Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów 2018. W czerwcu 2021 wyróżniony przez Paryską Académie Internationale de la Gastronomie nagrodą Prix au Sommelier. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.

W zespole sommelierskim Albertiny tworzy autorską kartę win, w której znajdują się zarówno najlepsze jakościowo wina klasycznej winiarskiej Europy, jak i wina w formule Hiddem Gems dopasowane do menu tworzonego przez Szefa Kuchni Grzegorza Fica. Kajetan nieustannie poszukuje win, które dopełniają nasze dania często w zaskakujący sposób. Jak sam o sobie mówi: „Moje ulubione wino to wino, którego jeszcze nie piłem.”

Sommelier
Maciej Wiczkowski

Współtwórca kreatywnych pomysłów w formule „wine pairing by Albertina”. Swoje doświadczenie winiarskie zdobywał konsekwentnie – pracował jako specjalista w sklepach winiarskich, jako barman i sommelier w znanych, krakowskich restauracjach, a także zdobywając specjalistyczną wiedzę winiarską. Jest posiadaczem Certyfikatu Wine and Spirit Education Trust Level 3. Jak sam o sobie mówi: „Moje ulubione wino to szampan do śniadania w wolny dzień.”

Wino Albertina Chardonnay

Autorskie wino z winnicy Wieliczka

Restauracja „Albertina Restaurant & Wine”, którą stworzyłam wspólnie z szefem kuchni Grzegorzem Ficem to dla mnie koncept szczególny. Połączyliśmy w nim formułę nowoczesnego fine diningu, w którym używamy tylko najlepszych i nieprzetworzonych produktów lokalnych z wybranymi przez nas winami. Dzięki temu mamy przekonanie, że wine pairing, czyli łączenie wina i jedzenia, będzie dla naszych Gości doświadczeniem, którego się nie zapomina. 

Prawdziwa pasja, która kieruje nami od początku, wzbogacona o doświadczenie zawodowe jest najlepszym fundamentem pod niezwykłe projekty. Takim projektem jest własne wino o nieprzypadkowej nazwie „Albertina Chardonnay” – w rocznikach 2016, 2017 oraz 2018. Powstało ono dzięki współpracy z jedną z najlepszych polskich winnic – Winnicą Wieliczka prowadzoną przez Agnieszkę Rousseau i Piotra Jaskółę, znanych i cenionych winiarzy polskich. Ich filozofia winiarska jest nam szczególnie bliska – winnica jest prowadzona od początku w sposób biodynamiczny, czyli bez użycia chemicznych środków ochrony roślin z szacunkiem dla natury tworząc naturalny ekosystem. Maksymalne wykorzystanie potencjału natury pozostaje w zgodzie z priorytetami, jakimi się kierujemy się jako właściciele. Osobiste zaangażowanie w proces produkcyjny autorskiego wina daje nam również ogromne poczucie satysfakcji, że możemy serwować Gościom tak szczególne wino. Natomiast umieszczony na autorskiej etykiecie homar jest symbolem świadomej, wyważonej sugestii wine pairingu – fundamentalnej zasady, panującej w restauracji. Tylko 30 minut jazdy samochodem, 15 km od Albertiny i jestesteśmy na wzgórzu w Pawlikowicach w Winnicy Wieliczka – z jedynym tego rodzaju widokiem na góry. To tam powstaje nasze wino. Polecam! – Restauratorka Barbara Zamorska

Fine dining
w plenerze

„Fine Dining w Plenerze” to nasz autorski, cykliczny projekt kolacji, na które zapraszamy gości poza miasto – jak najbliżej natury. Zapoczątkowaliśmy pierwsze tego typu wydarzenie w całym regionie, a podobne są organizowane niemal wyłącznie przez najbardziej prestiżowe restauracje na świecie. To co wyróżnia ten cykl to m.in. wyjątkowe lokalizacje – gościliśmy już w Winnicy Wieliczka, w Winnicy Srebrna Góra i w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego (przy stawach rybnych Pstrąg Ojcowski). Szef Kuchni Grzegorz Fic wraz z zespołem i zaproszonymi znanymi Szefami Kuchni przygotowuje specjalne sezonowe menu, bazujące na najwyższej jakości naturalnych składnikach, z wykorzystaniem produktów organicznych tworzonych przez ludzi z pasją.

Gotowali już z nami m.in Łukasz Cichy, Marcin Sołtys, Krzysztof Żurek, Miłosz Kowalski i Michał Kuter. To spektakle w niezwykłych okolicznościach przyrody, w duchu slow food, łamiące schematy postrzegania gastronomii. Tego się nie zapomina – fine dining w niezwykłych okolicznościach, menu bazujące na lokalnych produktach i staranie dobrane wina przez naszych sommelierów, doświadczenie kulinarne, widoki aż po horyzont wraz z zachodzącym słońcem i atmosfera w duchu slow life. Zapraszamy na następne edycje tego wydarzenia.

Wyróżnienia

Odpowiedni dobór wina do menu ma dla nas szczególne znaczenie. Pracujemy z najlepszymi winiarzami i dostawcami win i alkoholi z całego świata. Efektem pracy sommelierów Albertiny jest autorska i oryginalna karta win, która jest doceniana i nagradzana w branżowych rankingach.

Nasza karta win została wyróżniona prestiżowymi tyłułami m.in:

Wine-Spectator-2019-Logo-kopia-1.jpeg

Wine Spectator 2019
Award of Exellence

„This restaurant is honored
by Wine Spectator for having an outstanding wine list”

Albertina-Star-Wine-List-2023.png

Biała Gwiazda
na Star Wine List

„Albertina Restaurant & Wine has a wine list approved by Star Wine List, and is therefore listed as a White Star”

Wine Pairing

by Albertina

W Albertinie od początku postawiliśmy na food &wine pairing czyli sztukę harmonijnego łączenia wina z jedzeniem. To kreatywne poszukiwanie połączeń w formie dopełniających się lub kontrastujących aromatów i smaków – wszystko po to, by doświadczenie kulinarne było jak najpełniejsze. Dzięki wiedzy i doświadczeniu Sommelierów oraz Szefa Kuchni Albertiny nasz wine pairing nie zna praktycznie ograniczeń. Jest on także realizowany dzięki unikatowemu, samoobsługowemu systemowi dyspenserów do wina Enomatic®. W Albertinie znajduje się największa tego typu instalacja w Polsce (32 wina na kieliszki) i stwarza ona możliwość degustowania win z całego świata bez konieczności kupowania całej butelki, co w przypadku win bardzo drogich lub takich, których goście jeszcze nie znają, jest niewątpliwą zaletą i niesie ze sobą wartość edukacyjną. Wszystkie 32 wina z tej wyjątkowej kolekcji są udostępniane dla Gości w naszej klimatycznej winiarni.

Sommelierzy Albertiny są do dyspozycji gości przez cały czas i sugerują dobór wina do każdej pozycji w karcie menu, by zachwycać i zaskakiwać zarówno początkujących, jaki i zaawansowanych pasjonatów winiarstwa.

Jakie wino dobrać do... ?
Sommelierzy Albertiny polecają:

Do dziczyzny dobierz czerwone wino wytrawne, dojrzewane w beczce, np. merlot z legendarnego Bordeaux lub hiszpańską Rioja.

Do pstrąga pieczonego dobierz lekkie, białe wino wytrawne z rześką kwasowością, jak te z odmiany sauvignon blanc lub riesling.

Do ostryg dobierz wino o słonym lub słodkim smaku, np. szampana lub wino lodowe