Wino w Albertinie zajmuje miejsce szczególne i stanowi nieodłączny element naszych propozycji kulinarnych.
W naszej restauracji darzymy miłością zarówno kuchnię, jak i wino. To rodzaj sztuki, gdzie oba te elementy współgrają i wzajemnie się uzupełniają. Ich relacja jest niesłychanie istotna dla odbioru całości. Za tę harmonię dwóch światów odpowiadają nasi sommelierzy Kajetan Zalewski i Maciej Wiczkowski. Efektem ich odważnych selekcji jest kreatywna i zróżnicowana karta win z legendarnych krajów winiarskich, jak i tych, które rzadziej pojawiają się w restauracjach, w tym również z Polski oraz sezonowo zmieniająca się autorska kolekcja 32 win dostępnych na kieliszki z dyspenserów do wina Enomatic® oraz Coravin.
Wiosna 2024
Wine Pairing
do menu degustacyjnego
L’AVVELENATA FREISA 2019
Vigneti Massa, 75 ml
REPANDA SOLARIS 2021
Roeno, 75 ml
AMAYNA SAUVIGNON BLANC
Los Agapes Solera Viña Garces Silva, 75 ml
PINOT NOIR 2021
Kamil Barczentewicz, 75 ml
HOPLE CAYENNE PINOT GRIS 2019
Winnica Poraj Paczków, 75 ml
TÁGANAN TINTO 2020
Envínate, 75 ml
RIVESALTES AMBRE 5 ANS D’AGE
Arnaud de Villeneuve, 50 ml
MOULIN-Á-VENT 2020
Roger Roblot, 75 ml
L’ETOILE SAVAGNIN 2018
Domaine de Montbourgeau, 75 ml
RIESLING SPÄTLESE TROCKEN 2015
Sybille Kuntz, 75 ml
MEURSAULT 1ER CRU BLAGNY 2016
Domaine Antoine Jobard, 75 ml
SAUVIGNON BLANC ZIEREGG 2019
Weingut Tement, 75 ml
VIÑA TONDONIA RED RESERVA 2011
Lopez de Hereida, 75 ml
JOHANNITER LODOWE / ICE WINE 2022
Winnica Turnau, 50 ml
Wino
na kieliszki
125ml
125ml
Nasi
sommelierzy
Head Sommelier
Kajetan Zalewski
Utytułowany sommelier i manager z doświadczeniem zawodowym zdobytym w najlepszych konceptach gastronomicznych w Polsce. Odpowiedzialny za dobór win m.in. w polskich restauracjach z gwiazdką Michelin – Atelier Amaro w Warszawie i Bottiglieria 1881 – pierwszej restauracji w Krakowie wyróżnionej tym prestiżowym tytułem. Finalista Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów 2018. W czerwcu 2021 wyróżniony przez Paryską Académie Internationale de la Gastronomie nagrodą Prix au Sommelier. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
W zespole sommelierskim Albertiny tworzy autorską kartę win, w której znajdują się zarówno najlepsze jakościowo wina klasycznej winiarskiej Europy, jak i wina w formule Hiddem Gems dopasowane do menu tworzonego przez Szefa Kuchni Grzegorza Fica. Kajetan nieustannie poszukuje win, które dopełniają nasze dania często w zaskakujący sposób. Jak sam o sobie mówi: „Moje ulubione wino to wino, którego jeszcze nie piłem.”
Sommelier
Maciej Wiczkowski
Współtwórca kreatywnych pomysłów w formule „wine pairing by Albertina”. Swoje doświadczenie winiarskie zdobywał konsekwentnie – pracował jako specjalista w sklepach winiarskich, jako barman i sommelier w znanych, krakowskich restauracjach, a także zdobywając specjalistyczną wiedzę winiarską. Jest posiadaczem Certyfikatu Wine and Spirit Education Trust Level 3. Jak sam o sobie mówi: „Moje ulubione wino to szampan do śniadania w wolny dzień.”
Wino Albertina Chardonnay
Autorskie wino z winnicy Wieliczka
Restauracja „Albertina Restaurant & Wine”, którą stworzyłam wspólnie z szefem kuchni Grzegorzem Ficem to dla mnie koncept szczególny. Połączyliśmy w nim formułę nowoczesnego fine diningu, w którym używamy tylko najlepszych i nieprzetworzonych produktów lokalnych z wybranymi przez nas winami. Dzięki temu mamy przekonanie, że wine pairing, czyli łączenie wina i jedzenia, będzie dla naszych Gości doświadczeniem, którego się nie zapomina.
Prawdziwa pasja, która kieruje nami od początku, wzbogacona o doświadczenie zawodowe jest najlepszym fundamentem pod niezwykłe projekty. Takim projektem jest własne wino o nieprzypadkowej nazwie „Albertina Chardonnay” – w rocznikach 2016, 2017 oraz 2018. Powstało ono dzięki współpracy z jedną z najlepszych polskich winnic – Winnicą Wieliczka prowadzoną przez Agnieszkę Rousseau i Piotra Jaskółę, znanych i cenionych winiarzy polskich. Ich filozofia winiarska jest nam szczególnie bliska – winnica jest prowadzona od początku w sposób biodynamiczny, czyli bez użycia chemicznych środków ochrony roślin z szacunkiem dla natury tworząc naturalny ekosystem. Maksymalne wykorzystanie potencjału natury pozostaje w zgodzie z priorytetami, jakimi się kierujemy się jako właściciele. Osobiste zaangażowanie w proces produkcyjny autorskiego wina daje nam również ogromne poczucie satysfakcji, że możemy serwować Gościom tak szczególne wino. Natomiast umieszczony na autorskiej etykiecie homar jest symbolem świadomej, wyważonej sugestii wine pairingu – fundamentalnej zasady, panującej w restauracji. Tylko 30 minut jazdy samochodem, 15 km od Albertiny i jestesteśmy na wzgórzu w Pawlikowicach w Winnicy Wieliczka – z jedynym tego rodzaju widokiem na góry. To tam powstaje nasze wino. Polecam! – Restauratorka Barbara Zamorska
Fine dining
w plenerze
„Fine Dining w Plenerze” to nasz autorski, cykliczny projekt kolacji, na które zapraszamy gości poza miasto – jak najbliżej natury. Zapoczątkowaliśmy pierwsze tego typu wydarzenie w całym regionie, a podobne są organizowane niemal wyłącznie przez najbardziej prestiżowe restauracje na świecie. To co wyróżnia ten cykl to m.in. wyjątkowe lokalizacje – gościliśmy już w Winnicy Wieliczka, w Winnicy Srebrna Góra i w samym sercu Ojcowskiego Parku Narodowego (przy stawach rybnych Pstrąg Ojcowski). Szef Kuchni Grzegorz Fic wraz z zespołem i zaproszonymi znanymi Szefami Kuchni przygotowuje specjalne sezonowe menu, bazujące na najwyższej jakości naturalnych składnikach, z wykorzystaniem produktów organicznych tworzonych przez ludzi z pasją.
Gotowali już z nami m.in Łukasz Cichy, Marcin Sołtys, Krzysztof Żurek, Miłosz Kowalski i Michał Kuter. To spektakle w niezwykłych okolicznościach przyrody, w duchu slow food, łamiące schematy postrzegania gastronomii. Tego się nie zapomina – fine dining w niezwykłych okolicznościach, menu bazujące na lokalnych produktach i staranie dobrane wina przez naszych sommelierów, doświadczenie kulinarne, widoki aż po horyzont wraz z zachodzącym słońcem i atmosfera w duchu slow life. Zapraszamy na następne edycje tego wydarzenia.
Wyróżnienia
Odpowiedni dobór wina do menu ma dla nas szczególne znaczenie. Pracujemy z najlepszymi winiarzami i dostawcami win i alkoholi z całego świata. Efektem pracy sommelierów Albertiny jest autorska i oryginalna karta win, która jest doceniana i nagradzana w branżowych rankingach.
Nasza karta win została wyróżniona prestiżowymi tyłułami m.in:
Wine Spectator 2019
Award of Exellence
„This restaurant is honored
by Wine Spectator for having an outstanding wine list”
Biała Gwiazda
na Star Wine List
„Albertina Restaurant & Wine has a wine list approved by Star Wine List, and is therefore listed as a White Star”
Wine Pairing
by Albertina
W Albertinie od początku postawiliśmy na food &wine pairing czyli sztukę harmonijnego łączenia wina z jedzeniem. To kreatywne poszukiwanie połączeń w formie dopełniających się lub kontrastujących aromatów i smaków – wszystko po to, by doświadczenie kulinarne było jak najpełniejsze. Dzięki wiedzy i doświadczeniu Sommelierów oraz Szefa Kuchni Albertiny nasz wine pairing nie zna praktycznie ograniczeń. Jest on także realizowany dzięki unikatowemu, samoobsługowemu systemowi dyspenserów do wina Enomatic®. W Albertinie znajduje się największa tego typu instalacja w Polsce (32 wina na kieliszki) i stwarza ona możliwość degustowania win z całego świata bez konieczności kupowania całej butelki, co w przypadku win bardzo drogich lub takich, których goście jeszcze nie znają, jest niewątpliwą zaletą i niesie ze sobą wartość edukacyjną. Wszystkie 32 wina z tej wyjątkowej kolekcji są udostępniane dla Gości w naszej klimatycznej winiarni.
Sommelierzy Albertiny są do dyspozycji gości przez cały czas i sugerują dobór wina do każdej pozycji w karcie menu, by zachwycać i zaskakiwać zarówno początkujących, jaki i zaawansowanych pasjonatów winiarstwa.
Jakie wino dobrać do... ?
Sommelierzy Albertiny polecają:
Do dziczyzny dobierz czerwone wino wytrawne, dojrzewane w beczce, np. merlot z legendarnego Bordeaux lub hiszpańską Rioja.
Do pstrąga pieczonego dobierz lekkie, białe wino wytrawne z rześką kwasowością, jak te z odmiany sauvignon blanc lub riesling.
Do ostryg dobierz wino o słonym lub słodkim smaku, np. szampana lub wino lodowe