
Wina w Albertinie zajmują miejsce szczególne i stanowią nieodłączny element naszych propozycji kulinarnych.
W naszej restauracji darzymy miłością zarówno kuchnię, jak i wino. To rodzaj sztuki, gdzie oba te elementy współgrają i wzajemnie się uzupełniają. Ich relacja jest niesłychanie istotna dla odbioru całości. Za tę harmonię dwóch światów odpowiadają nasi sommelierzy Kajetan Zalewski i Maciej Wiczkowski. Efektem ich odważnych selekcji jest kreatywna i zróżnicowana karta win z legendarnych krajów winiarskich, jak i tych, które rzadziej pojawiają się w restauracjach, w tym również z Polski oraz sezonowo zmieniająca się autorska kolekcja 32 win dostępnych na kieliszki z dyspenserów do wina Enomatic® oraz Coravin.
Wiosna 2023
WINE PAIRING
DO MENU DEGUSTACYJNEGO
wine pairing
do menu
degustacyjnego
wine pairing / hidden gems / 350 pln
Kadarka 2020 Heimann & Fiai, 75 ml
ZAHA Marsanne 2019 Bodega Teho, 75 ml
Fleurie Les Moriers 2018 Domaine Cedric Chignard, 75 ml
Amayna Sauvignon Blanc Barrel Fermented Solera Viña Garces Silva, 75 ml
Sweet Berry Wine 2019 Las Jaras Wines, 75 ml
Mead Sambucus Nigra 2021 The Big Fellow, 50 ml
WINE PAIRING / GREAT CLASSICS / 590 PLN
Sancerre Galinot Silex 2019 Gitton, 75 ml
Schioppettino 2017 Bressan Mastri Vinai, 75 ml
Riesling Loibner Klostersatz 2022 Weingut F.X. Pichler, 75 ml
Morey-Saint-Denis 1er Cru Clos Baulet 2014 Hubert Lignier, 75 ml
Santenay 1er Cru Le Beaurepaire 2016 Vincent Girardin, 75 ml
Viña Tondonia Red Reserva 2010 Lopez de Hereida, 75 ml
Johaniter Lodowe 2020 Winnica Turnau, 50 ml
wine pairing / hidden gems / 350 pln
Ryzlink Vlašský Goldhamer 2021 Vinařství Aurora, 75 ml
Kadarka 2020 Heimann & Fiai, 75 ml
ZAHA Marsanne 2019 Bodega Teho, 75 ml
Fleurie Les Moriers 2018 Domaine Cedric Chignard, 75 ml
Amayna Sauvignon Blanc Barrel Fermented Solera Viña Garces Silva, 75 ml
Sweet Berry Wine 2019 Las Jaras Wines, 75 ml
Mead Sambucus Nigra 2021 The Big Fellow, 50 ml
WINE PAIRING / GREAT CLASSICS / 590 PLN
Sancerre Galinot Silex 2019 Gitton, 75 ml
Schioppettino 2017 Bressan Mastri Vinai, 75 ml
Riesling Loibner Klostersatz 2022 Weingut F.X. Pichler, 75 ml
Morey-Saint-Denis 1er Cru Clos Baulet 2014 Hubert Lignier, 75 ml
Santenay 1er Cru Le Beaurepaire 2016 Vincent Girardin, 75 ml
Viña Tondonia Red Reserva 2010 Lopez de Hereida, 75 ml
Johaniter Lodowe 2020 Winnica Turnau, 50 ml
wino na kieliszki
WINO
NA KIELISZKI
SZAMPANY
Assailly-Leclaire & Fils
95,- / 125 ml
Cuvée Blanc de Blancs, Brut Nature / NV
René Geoffroy
360,- / 0,375L
Empreinte, Premier Cru, Extra Brut / 2014
René Geoffroy
380,- / 0,375L
Rosé de Saignée, Premier Cru, Brut / NV
WINO MUSUJĄCE
POLAND 2020 Traditio
55,- / 125ml
Brut, Winnica Aris
wina białe
75 ml / 125 ml
POLAND / Lower Silesia
30,- / 50,-
Riesling 2019 Winnica Silesian
SPAIN / Rías Baixas
33,- / 55,-
Albariño Ledes 2019 Casa Monte Pío
CZECH REPUBLIC / Moravia
36,- / 60,-
Ryzlink Vlašský Goldhamer 2020 Vinařství Aurora
ARGENTINA / Mendoza
39,- / 65,-
ZAHA Marsanne 2019 Bodega Teho
SOUTH AFRICA / Western Cape
42,- / 70,-
Cartology 2019 Alheit Vineyards
GERMANY / Pfalz
45,- / 75,-
Riesling Spätlese Kallstadter Saumagen 2015 Koehler-Ruprecht
SPAIN / Rueda
48,- / 80,-
Verdejo Viñas Viejas 2018 Ossian
FRANCE / Loire Valley
63,- / 105,-
Sancerre Clos de Beaujeu 2020 Gérard Boulay
FRANCE / Bourgogne
99,- / 165,-
Puligny-Montrachet 2020 Jacques Carillon
FRANCE / Bourgogne
147,- / 245,-
Meursault 1 er Cru Blagny 2016 Domaine Antoine Jobard
wina czerwone
75 ml / 125 ml
AUSTRIA Burgenland
30,- / 50,-
Blaufränkisch Hochäcker 2018 Weninger
FRANCE / Beaujolais
36,- / 60,-
Moulin-à-Vent 2020 Roger Roblot
CHILE Valley
45,- / 75,-
Cabernet Franc Las Higueras 2017 Garage Wine Co
POLAND / Lubuskie
48,- / 80,-
Pinot Noir 2018 Winnica Hiki
ITALY / Venezia Giulia
63,- / 105,-
Schioppettino 2017 Bressan Mastri Vinai
SPAIN / Rioja
66,- / 110,-
Viña Tondonia Red Reserva 2010 R. López de Hereida
ITALY / Piedmonte
93,- / 155,-
Barolo Ravera 2015 Elvio Cogno
FRANCE / Burgundia
117,- / 195,-
Morey-Saint-Denis 1 er Cru Clos Baulet 2013 Hubert Lignier
FRANCE / Bordeaux
147,- / 245,-
Pomerol 2011 Château Clos L'Église
FRANCE / Bordeaux
380,-
Margaux Grand Cru Classé 2014 Château Kirwan (0,375 L)
wina wzmacniane
POLAND / West Pomeranian
90,- / 75 ml
Johanniter Lodowe / Polish Ice Wine 2020 Winnica Turnau
AUSTRIA Kamptal
75 ml / 60,-
Grüner Veltliner Auslese 2017 Schloss Gobelsburg
ITALY / Trentino Alto Adige
68,- / 75 ml
Moscato Rosa 2020 Franz Haas
wina deserowe
PORTUGAL / Porto
69,- / 75 ml
Kopke 20 Years Old Tawny Port
PORTUGAL / Porto
115,- / 75 ml
Vintage Port 2007 Taylor’s
SZAMPANY
Assailly-Leclaire & Fils
95,- / 125 ml
Cuvée Blanc de Blancs, Brut Nature / NV
René Geoffroy
360,- / 0,375L
Empreinte, Premier Cru, Extra Brut / 2014
René Geoffroy
380,- / 0,375L
Rosé de Saignée, Premier Cru, Brut / NV
WINO MUSUJĄCE
POLAND 2020 Traditio
55,- / 125ml
Brut, Winnica Aris
wina białe
POLAND / Lower Silesia
30,- / 50,-
Riesling 2019 Winnica Silesian
SPAIN / Rías Baixas
33,- / 55,-
Albariño Ledes 2019 Casa Monte Pío
CZECH REPUBLIC / Moravia
36,- / 60,-
Ryzlink Vlašský Goldhamer 2020 Vinařství Aurora
ARGENTINA / Mendoza
39,- / 65,-
ZAHA Marsanne 2019 Bodega Teho
SOUTH AFRICA / Western Cape
42,- / 70,-
Cartology 2019 Alheit Vineyards
GERMANY / Pfalz
45,- / 75,-
Riesling Spätlese Kallstadter Saumagen 2015 Koehler-Ruprecht
SPAIN / Rueda
48,- / 80,-
Verdejo Viñas Viejas 2018 Ossian
FRANCE / Loire Valley
63,- / 105,-
Sancerre Clos de Beaujeu 2020 Gérard Boulay
FRANCE / Bourgogne
99,- / 165,-
Puligny-Montrachet 2020 Jacques Carillon
FRANCE / Bourgogne
147,- / 245,-
Meursault 1 er Cru Blagny 2016 Domaine Antoine Jobard
wina czerwone
AUSTRIA Burgenland
30,- / 50,-
Blaufränkisch Hochäcker 2018 Weninger
FRANCE / Beaujolais
36,- / 60,-
Moulin-à-Vent 2020 Roger Roblot
CHILE Valley
45,- / 75,-
Cabernet Franc Las Higueras 2017 Garage Wine Co
POLAND / Lubuskie
48,- / 80,-
Pinot Noir 2018 Winnica Hiki
ITALY / Venezia Giulia
63,- / 105,-
Schioppettino 2017 Bressan Mastri Vinai
SPAIN / Rioja
66,- / 110,-
Viña Tondonia Red Reserva 2010 R. López de Hereida
ITALY / Piedmonte
93,- / 155,-
Barolo Ravera 2015 Elvio Cogno
FRANCE / Burgundia
117,- / 195,-
Morey-Saint-Denis 1 er Cru Clos Baulet 2013 Hubert Lignier
FRANCE / Bordeaux
147,- / 245,-
Pomerol 2011 Château Clos L'Église
FRANCE / Bordeaux
380,-
Margaux Grand Cru Classé 2014 Château Kirwan (0,375 L)
WINO wzmacniane
POLAND / West Pomeranian
90,- / 75 ml
Johanniter Lodowe / Polish Ice Wine 2020 Winnica Turnau
AUSTRIA Kamptal
75 ml / 60,-
Grüner Veltliner Auslese 2017 Schloss Gobelsburg
ITALY / Trentino Alto Adige
68,- / 75 ml
Moscato Rosa 2020 Franz Haas
WINO deserowe
PORTUGAL / Porto
69,- / 75 ml
Kopke 20 Years Old Tawny Port
PORTUGAL / Porto
115,- / 75 ml
Vintage Port 2007 Taylor’s
NASI
SOMMELIERZY

HEAD SOMMELIER
KAJETAN ZALEWSKI

HEAD SOMMELIER
KAJETAN ZALEWSKI
Utytułowany sommelier i manager z doświadczeniem zawodowym zdobytym w najlepszych konceptach gastronomicznych w Polsce. Odpowiedzialny za dobór win m.in. w polskich restauracjach z gwiazdką Michelin – Atelier Amaro w Warszawie i Bottiglieria 1881 – pierwszej restauracji w Krakowie wyróżnionej tym prestiżowym tytułem. Finalista Mistrzostw Polski Młodych Sommelierów 2018. W czerwcu 2021 wyróżniony przez Paryską Académie Internationale de la Gastronomie nagrodą Prix au Sommelier. Członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
W zespole sommelierskim Albertiny tworzy autorską kartę win, w której znajdziecie Państwo zarówno najlepsze jakościowo wina klasycznej winiarskiej Europy, jak i wina w formule Hiddem Gems dopasowane do menu tworzonego przez Szefa Kuchni Grzegorza Fica. Kajetan nieustannie poszukuje win, które dopełnią nasze dania, często w zaskakujący sposób.
Jego ulubione wino to: „Moje ulubione wino to wino, którego jeszcze nie piłem.”
SOMMELIER
Maciej Wiczkowski
Współtwórca kreatywnych pomysłów w formule „wine pairing by Albertina”. Swoje doświadczenie winiarskie zdobywał konsekwentnie – pracował jako specjalista w sklepach winiarskich, jako barman i sommelier w znanych, krakowskich restauracjach, a także zdobywając specjalistyczną wiedzę winiarską. Jest posiadaczem Certyfikatu Wine and Spirit Education Trust Level 3. Jak sam o sobie mówi: „Moje ulubione wino to szampan do śniadania w wolny dzień.”


SOMMELIER
Maciej Wiczkowski
Współtwórca kreatywnych pomysłów w formule „wine pairing by Albertina”. Swoje doświadczenie winiarskie zdobywał konsekwentnie – pracował jako specjalista w sklepach winiarskich, jako barman i sommelier w znanych, krakowskich restauracjach, a także zdobywając specjalistyczną wiedzę winiarską. Jest posiadaczem Certyfikatu Wine and Spirit Education Trust Level 3).
Jego ulubione wino to: „Moje ulubione wino to szampan do śniadania w wolny dzień.”

Tylko 30 minut jazdy samochodem, 15 km od Albertiny i jesteście Państwo na wzgórzu w Pawlikowicach w Winnicy Wieliczka – z jedynym tego rodzaju widokiem na góry. To tam powstaje nasze wino. Polecam” – Restauratorka Barbara Zamorska
ALBERTINA CHARDONNAY
AUTORSKIE WINO Z WINNICY WIELICZKA
Restauracja „Albertina Restaurant & Wine”, którą stworzyłam wspólnie z szefem kuchni Grzegorzem Ficem to dla mnie koncept szczególny. Połączyliśmy w nim formułę nowoczesnego fine diningu, w którym używamy tylko najlepszych i nieprzetworzonych produktów lokalnych i wybrane przez nas wina. Dzięki temu mamy przekonanie, że wine pairing, czyli łączenie wina i jedzenia, będzie dla naszych gości doświadczeniem, którego się nie zapomina.
Prawdziwa pasja, która kieruje nami od początku, wzbogacona o doświadczenie zawodowe jest najlepszym fundamentem pod niezwykłe projekty. Takim projektem jest własne wino o nieprzypadkowej nazwie „Albertina Chardonnay” – w rocznikach 2016, 2017 oraz 2018. Powstało ono dzięki współpracy z jedną z najlepszych polskich winnic – Winnicą Wieliczka prowadzoną przez Agnieszkę Rousseau i Piotra Jaskółę, znanych i cenionych winiarzy polskich.
Ich filozofia winiarska jest nam szczególnie bliska – winnica jest prowadzona od początku w sposób biodynamiczny, czyli bez użycia chemicznych środków ochrony roślin z szacunkiem dla natury tworząc naturalny ekosystem. Maksymalne wykorzystanie potencjału natury pozostaje w zgodzie z priorytetami, jakimi się kierujemy się jako właściciele. Osobiste zaangażowanie w proces produkcyjny autorskiego wina daje nam również ogromne poczucie satysfakcji, że możemy serwować swoim Gościom tak szczególne wino. Natomiast umieszczony na autorskiej etykiecie homar jest symbolem świadomej, wyważonej sugestii wine pairingu – fundamentalnej zasady, panującej w restauracji.
ALBERTINA CHARDONNAY - AUTORSKIE WINO Z WINNICY WIELICZKA

Restauracja „Albertina Restaurant & Wine”, którą stworzyłam wspólnie z szefem Kuchni Grzegorzem Ficem to dla mnie koncept szczególny. Połączyliśmy w nim formułę nowoczesnego fine diningu, w którym używamy tylko najlepszych i nieprzetworzonych produktów lokalnych i wybrane przez nas wina. Dzięki temu mamy przekonanie, że wine pairing czyli łączenie wina i jedzenia będzie dla naszych gości doświadczeniem którego się nie zapomina.
Prawdziwa pasja, która kieruje nami od początku, wzbogacona o doświadczenie zawodowe jest najlepszym fundamentem pod niezwykłe projekty. Takim projektem jest własne wino o nieprzypadkowej nazwie „Albertina Chardonnay” – w rocznikach 2016, 2017 oraz 2018.
Powstało ono dzięki współpracy z jedną z najlepszych polskich winnic – Winnicą Wieliczka prowadzoną przez Agnieszkę Rousseau i Piotra Jaskółę, znanych i cenionych winiarzy polskich.
Ich filozofia winiarska jest nam szczególnie bliska – winnica jest prowadzona od początku w sposób biodynamiczny, czyli bez użycia chemicznych środków ochrony roślin z szacunkiem dla natury tworząc naturalny ekosystem. Maksymalne wykorzystanie potencjału natury pozostaje w zgodzie z priorytetami, jakimi się kierujemy się jako właściciele. Osobiste zaangażowanie w proces produkcyjny autorskiego wina daje nam również ogromne poczucie satysfakcji, że możemy serwować swoim Gościom tak szczególne wino. Natomiast umieszczony na autorskiej etykiecie homar jest symbolem świadomej, wyważonej sugestii wine pairingu – fundamentalnej zasady, panującej w restauracji.
30 minut jazdy samochodem, 15 km od Albertiny i jesteście Państwo na wzgórzu w Pawlikowicach w Winnicy Wieliczka – z jedynym tego rodzaju widokiem na góry. To tam powstaje nasze wino. Polecam” – Restauratorka Barbara Zamorska
FINE DINING
W PLENERZE
„Fine Dining w Plenerze” – to nasz autorski, cykliczny projekt kolacji na które zapraszamy gości poza miasto – jak najbliżej natury. To co wyróżnia ten cykl to m.in. piękne lokalizacje – gościliśmy już w Winnicy Wieliczka, Winnica Srebrna Góra i Pstrągu Ojcowskim. Szef Kuchni Grzegorz Fic wraz z zespołem i zaproszonymi, znanymi krakowskimi Szefami Kuchni przygotowuje specjalne sezonowe menu.
Gotowali z nami już m.in Marcin Sołtys, Krzysztof Żurek i Łukasz Cichy. To spektakle w duchu slow food – menu bazujące na lokalnych produktach i staranie dobrane wina przez naszych sommelierów. Tego się nie zapomina – fine dining w niezwykłych okolicznościach, doświadczenie kulinarne, widoki aż po horyzont i atmosfera w duchu slow life. Zapraszamy na następne edycje tego wydarzenia.
WINE
PAIRING
BY ALBERTINA
W Albertinie od początku postawiliśmy na wine pairing czyli sztukę łączenia wina z jedzeniem. To kreatywne poszukiwanie idealnych połączeń w formie dopełniających się lub kontrastujących aromatów i smaków – wszystko po to, by doświadczenie kulinarne było jak najpełniejsze. Dzięki wiedzy i doświadczeniu sommelierów oraz Szefa Kuchni Albertiny nasz wine pairing nie zna praktycznie ograniczeń.
W Albertinie food & wine pairing – harmonijne komponowanie wina i jedzenia – realizowany jest dzięki unikatowemu, samoobsługowemu systemowi dyspenserów do wina Enomatic® . Należy podkreślić, że jest to największa tego typu instalacja w Polsce (32 wina na kieliszki), która stwarza możliwość degustowania win z całego świata bez konieczności kupowania całej butelki, co w przypadku win bardzo drogich lub takich których goście jeszcze nie znają jest to niewątpliwą zaletą i niesie ze sobą wartość edukacyjną.
Wszystkie 32 wina z tej wyjątkowej kolekcji są udostępniane dla Gości w klimatycznej winiarni. Co ważne z punktu widzenia praktyki degustacyjnej, wina są dostępne w trzech różnych porcjach: degustacyjnej 25ml, 75ml oraz 125 ml.
Sommelierzy Albertiny są do dyspozycji naszych gości przez cały czas i sugerują dobór wina do każdej pozycji w karcie menu, by zachwycać i zaskakiwać zarówno początkujących, jaki i zaawansowanych pasjonatów winiarstwa.
Sommelierzy Albertiny polecają:
Do dziczyzny dobierz czerwone wino wytrawne, dojrzewane w beczce z odmiany merlot np. z legendarnego Bordeaux
Do pstrąga pieczonego dobierz lekkie, białe wino wytrawne z rześką kwasowością z odmiany savignon blanc
Do ostryg dobierz wino musujące z wysoką kwasowością np. szampana lub prosecco

