MEDIA O NAS
Albertina Restaurant & Wine

O sukcesie i świetnej opinii wśród Partnerów i Gości Albertiny świadczą liczne publikacje w mediach – zarówno w internecie, jak i magazynach drukowanych. Przeczytaj o nas.

Bohaterami tych publikacji – artykułów, reportaży, filmów są wszyscy członkowie zespołu naszej restauracji: Grzegorz Fic Szef Kuchni, Barbara Zamorska Restauratorka, a także cały zespół kuchni i serwisu. Zapraszamy do kontaktu przedstawicieli mediów. Z przyjemnością pomożemy w przygotowaniu publikacji prasowej dotyczącej fine diningu, wine pairingu i produktów lokalnych oraz przygotujemy pakiet najwyższej jakości zdjęć. 

Media O nas. Albertina restaurant & Wine.
Przeczytaj i zobacz filmy.

Logo Kukbuk Kraków Michelin Albertina

Zwiedzamy Polskę z przewodnikiem Michelin!

Kraków: dokąd prowadzi nas przewodnik Michelin.

Bottiglieria 1881 w Krakowie to pierwsza polska restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin. Jednak na krakowskiej scenie kulinarnej jest znacznie więcej niezwykłych restauracji, w tym aż 16 rekomendowanych w przewodniku Michelin.

Wydawać by się mogło, że tłumnie odwiedzane przez turystów z całego świata krakowskie Stare Miasto to miejsce szybkiego jedzenia, restauracji nastawionych na ludzi, którzy trafiają tu przypadkiem na jedną kolację i ruszają dalej w swoją stronę. Nic bardziej mylnego – zarówno na Starym Mieście, jak i na Kazimierzu czy Podgórzu działa mnóstwo restauracji serwujących kuchnię na najwyższym światowym poziomie. Wiele z nich łączy tradycyjne polskie smaki i produkty z nowoczesnymi technikami gotowania i artystycznym podaniem. Nie tylko warto zatrzymać się w nich na obiad podczas zwiedzania dawnej stolicy Polski. Restauracje same w sobie są powodem, aby przyjechać do Krakowa na wyjątkowo smaczny weekend! Trzeba tylko wiedzieć, gdzie zarezerwować stolik.

Restauracje rekomendowane w przewodniku Michelin w kategorii „modern”:

Albertina, ul. Dominikańska 3
Położona w sercu Starego Miasta restauracja zasłynęła z przyrządzania homarów. Pięćsetlitrowym homarium osobiście opiekuje się szef kuchni i współwłaściciel Albertiny Grzegorz Fic. W wysokiej klasy restauracjach unika się podawania mrożonych owoców morza. Tak jest i tu – w Albertinie homary, kraby i ostrygi trafiają do kuchni wprost z homarium, a na talerzu lądują pod postacią na przykład ravioli z homarem. To ponoć jedno z ulubionych miejsc na zaręczyny, niejedna krakowianka i niejeden krakowianin powiedzieli tu sobie „tak”!

Źródło: kukbuk.pl

Niezapomniane doświadczenie gastronomiczne, które podbiło nasze podniebienia i serca

Davide i Elena de Corzent (decoontour.it) to znani włoscy dziennikarze i blogerzy podróżnicy. Pracują dla Virgin Radio Italy zajmując się tematyką podróżniczą i współpracują z kilkoma włoskimi gazetami, takimi jak Il Gazzettino i Il Giornale pisząc o podróżach i turystyce. Oto co napisali po wizycie w restauracji Albertina w Krakowie:

„Zanurzona we wspaniałym historycznym centrum Krakowa, wpisanym na listę dziedzictwa UNESCO, restauracja Albertina elegancko łączy nowoczesny design z nutą przeszłości. Dzięki wspaniałym odsłoniętym ceglanym ścianom, drewnianym meblom i wazonom ze świeżymi kwiatami na każdym stole, atmosfera jest naprawdę urzekająca. Jednak to kuchnia kradnie show, przyjemnie przekraczając wszelkie oczekiwania. Jako restauracja wpisana na listę przewodnika Michelin, spodziewaliśmy się wysokiego standardu, ale Albertina znacznie przekroczyła nasze oczekiwania.

Starannie dobrane składniki, pozyskiwane z lokalnych i międzynarodowych produktów, są umiejętnie przygotowywane i prezentowane z wyrafinowanym smakiem. Zgodnie z filozofią szefa kuchni, gotowanie jest odkrywaniem – podróżą przez tradycje kulinarne z poszanowaniem natury i lokalnych produktów. Delektowaliśmy się delikatną i aromatyczną przystawką z przegrzebków i szparagów, a następnie tatarem z dziczyzny – eksplozją smaku. Ale prawdziwą atrakcją było danie z królika, danie, które można podsumować jednym słowem: doskonałość. Przekonały nas nienaganne gotowanie i intrygujące połączenia.

Albertina zachwyca również entuzjastów deserów szerokim wyborem przysmaków, które pięknie zakończyły nasz lunch.

Obsługa była uważna i dobrze przygotowana, ze specjalnym wyróżnieniem dla sommeliera win, który uraczył nas parami zarówno lokalnych, jak i międzynarodowych win, zawsze zaskakujących i nigdy zwyczajnych.

Niezapomniane doświadczenie gastronomiczne, które podbiło nasze podniebienia i serca. Jeśli, jak twierdzi szef kuchni, gotowanie polega na komunikowaniu się z jedzeniem i przekazywaniu ludziom pozytywnych emocji, to nie można przegapić okazji, aby zafundować sobie chwilę radości i szczęścia w restauracji Albertina!”

Żródło: Deco On Tour

TVE „Aquí la Tierra”

Zapraszamy do obejrzenia reportażu z wizyty hiszpańskiej ekipy filmowej z programu telewizyjnego TVE „Aquí la Tierra”. Szef kuchni Albertiny Grzegorz Fic zabrał prowadzącą program – popularną i znaną dziennikarkę Aunitz Alberdi na zakupy produktów lokalnych na najstarszy krakowski targ – na Stary Kleparz. Opowiadał o tradycji i tożsamości kuchni polskiej. Potem było wspólne gotowanie w kuchni Albertiny – na talerzu w finale spotkania Szef kuchni zaserwował pulardę z kaszą orkiszową i młodymi warzywami, inspirowaną starymi polskimi przepisami. Efekty filmowe tego spotkania są dostępne do oglądnięcia w reportażu (zapis wizyty od 5′ minuty).

Żródło: rtve.es

Start festiwalu Fine Dining Week – tych restauracji nie można przegapić! 

Tegoroczny Fine Dining Week (5-31 lipca) odbywa się pod hasłem #NowaGościnność! Wyjątkowe doświadczenia restauracyjne w festiwalowej cenie przeżyć można w niemal 100 najlepszych restauracjach w Polsce, w tym w 18 w Krakowie.

Nowa edycja festiwalu to opowieść o nowej gościnności, która obok doskonałych dań i kunsztu szefów kuchni determinuje całe doświadczenie kulinarne w restauracji. #NowaGościnność to profesjonalna, ale przede wszystkim, przyjacielska i relacyjna obsługa. To pełnia doświadczenia, dzięki której gość czuje, że wizyta w Restauracji jest karmieniem emocji na każdym poziomie – talerza, atmosfery, obsługi. “Gość jest najważniejszy” – to idea tegorocznej edycji Fine Dining Week, który potrwa od 5 do 31 lipca.

W samym centrum Krakowa, przy ulicy Dominikańskiej 3, szef Grzegorz Fic z sukcesem rozpieszcza podniebienia Gości. Albertina znana jest wymagającym koneserom nieoczywistych smaków – po raz kolejny wyróżniona została w przewodniku Michelin. W ramach festiwalu czekają tu na gości dwie wersje pięciodaniowego menu, a w nich między innymi szparagi z miso i pistacjami, pappardelle z selera z serem Gruyère i świeżą truflą czy filet z okonia morskiego z sosem anyżowym.

Żródło: Love Kraków

Albertina Restaurant & Wine z rekomendacją Przewodnika Michelin zaprasza na Fine Dining Week

Lipiec to świetna okazja, żeby odwiedzić Albertinę i spróbować dań ze specjalnie przygotowanego menu z okazji Fine Dining Week.

Albertina bierze udział z powodzeniem w tym Festiwalu od samego początku. Z dumą możemy powiedzieć, że goście od zawsze bardzo chętnie wybierają naszą restaurację. Dzięki ich wyborom i opiniom to właśnie Albertina otrzymała w ostatnich latach w ramach tego Festiwalu wyróżnienia w kategoriach „Najlepsza atmosfera” czy „Najlepsza obsługa”. Tegoroczna idea Festiwalu pod hasłem #NowaGościnność jest całkowicie zgodna z naszym sposobem działania – to pełnia doświadczenia, dzięki której gość czuje, że wizyta w restauracji jest karmieniem emocji na każdym poziomie

Barbara Zamorska, restauratorka Albertiny

Żródło: Horecanet.pl

Albertina z rekomendacją Przewodnika Michelin

Albertina Restaurant & Wine po raz kolejny z rekomendacją słynnego Przewodnika Michelin. Lista tytułów, które do tej pory od początku swojego powstania otrzymała Albertina jest długa. Regularne wyróżnienia Przewodnika Michelin, wyróżnienia Przewodnika Gault &Millau, rekomendacja Forbesa, rekomendacja Slow Food Polska – to tylko niektóre. Do tego częste wizyty dziennikarzy kulinarnych, jak chociażby czerwcowe nagranie dla publicznej telewizji hiszpańskiej TVE1.

Myślę, że tak jak zapisaliśmy ostatnio w naszej karcie, nasza filozofia działania odzwierciedla to, co dla nas najważniejsze i to, co jest doceniane przez naszych gości. Zabieramy ich w kulinarną podróż – to wyprawa pełna produktów sezonowych i fascynujących opowieści zarówno z Polski jak i ze świata. Dla mnie i zespołu bardzo ważna jest tożsamość kulinarna Krakowa. To tu przez wieki na pobliski Wawel trafiały znakomite produkty – np. homary, ostrygi czy przyprawy. Teraz my je serwujemy naszym gościom. Mamy do tych produktów i ich wytwórców, zarówno polskich jak i tych z daleka, ogromny szacunek dla ich pasji i energii, z którą podchodzą do swojej pracy. Do tego starannie dobrane wino do jedzenia – idealny duet, czyli wine pairing jako nasz priorytet. Z tego jesteśmy znani od początku i ten kulinarny wątek naszej opowieści starannie rozwijamy” – mówi Grzegorz Fic, Szef Kuchni.

Żródło: Papaja.pl

Albertina Restaurant & Wine po raz kolejny z rekomendacją Przewodnika Michelin

Początek lata jest bardzo udany dla restauracji Albertina. Restauracja po raz kolejny znalazła się w gronie najlepszych polskich projektów gastronomicznych wyróżnionych przez inspektorów Michelin. To dowód na stale utrzymywaną przez lokal jakość menu i serwisu, jak również docenienie jej wieloletnich starań o dostarczanie gościom najlepszych produktów, za których wytworzeniem stoją ludzie z pasją i szacunkiem dla natury. 

Lista tytułów, które do tej pory od początku swojego powstania otrzymała Albertina jest długa. Co jest źródłem tych sukcesów Albertiny? Jak w tych trudnych czasach udaje się tej ekipie nie tylko przyjmować gości na dotychczasowym, bardzo wysokim poziomie, ale jeszcze stale się rozwijać, dostarczając gościom coraz to nowych propozycji i okazji do spotkań?

Żródło: Poradnik Restauratora

Polska w Przewodniku Michelin 2023

Trzy restauracje z Krakowa, Warszawy i Poznania zostały nagrodzone prestiżowymi „gwiazdkami”, siedem otrzymało tytuł Bib Gourmand, a aż 39 znalazło się w rekomendacjach. Ceremonia wręczenia Plakiet Michelin z udziałem wiceministra Andrzeja Guta-Mostowego oraz prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej Rafała Szmytke odbyła się w Poznaniu.

– To nowe otwarcie w promocji polskiej gastronomii. Przed nami, dzięki zaangażowaniu Polskiej Organizacji Turystycznej, kolejny etap rodzimej turystyki kulinarnej. Polska gastronomia jest na wysokim poziomie, podobnie jak polska żywność, która cieszy się uznaniem koneserów smaku i jakości. Obecność w Przewodniku jest naturalnym krokiem i ugruntowaniem polskich kulinariów na mapie świata – powiedział pełnomocnik prezesa RM ds. promocji polskiej marki, Andrzej Gut-Mostowy.

Polska Organizacja Turystyczna wraz z Ministerstwem Sportu i Turystyki od lat promuje polskie kulinaria stawiając na gościnność i lokalność.

Żródło: Polska Organizacja Turystyczna

ALBERTINA – PRZEWODNIK MICHELIN POLAND 2023

PRZEWODNIK MICHELIN NA ROK 2023:

MICHELIN Guide’s Point Of View

A sophisticated modern restaurant with a basement wine bar; 32 wines are available by the glass thanks to the Enomatic wine system. Menus show the chef’s passion for hunting and fishing – venison is a speciality and they have their own lobster tank. Eye-catching dishes capture the ingredients’ true flavours.

MICHELIN Guide Inspectors

Żródło: Michelin Guide

BEZ FARMAZONU – Albertina Restaurant & Wine

Do Albertiny wybierałem się już od bardzo dawna – wreszcie w trzecim tygodniu kwietnia 2023 udało się tu dotrzeć wraz z trójką znajomych. Na poziomie zerowym, restauracja podzielona jest na dwie części. Kolejna sala znajduje się w podpiwniczeniu. Tak jak w zdecydowanej większości restauracji typu fine-dining możecie spodziewać się tutaj białych obrusów oraz cicho grającej muzyki w tle. Tym co odróżnia to miejsce od innych, jest wyeksponowane homarium z żywymi przedstawicielami owego gatunku wewnątrz. 7 daniowe menu degustacyjne (…)

Żródło: Polska Organizacja Turystyczna

ALBERTINA – Laureat Plebiscytu orły gastronomii – 2023 gold

Albertina Restaurant & Wine – LAUREAT PLEBISCYTU ORŁY GASTRONOMII NA ROK: 2020, 2021, 2022 oraz 2023. Albertina Restaurant & Wine znajduje się przy Plantach Krakowskich przy ulicy Dominikańskiej 3. Rezerwacji stolików można dokonywać online oraz telefonicznie pod numerem 570 136 720. Nazwa firmy inspirowana jest wiedeńską świątynią sztuki.

Żródło: Orły Gastronomii

Albertina Restaurant & Wine – Tydzień Kuchni Polskiej

W ramach trwającego od piątku Tygodnia Kuchni Polskiej wybraliśmy się do  Albertina Restaurant & Wine.

O festiwalu:

„Od 2018 roku MAKRO Polska prowadzi program Polskie Skarby Kulinarne, którego celem jest promocja bogactwa i tradycji kuchni polskiej, a także zaproszenie do odwiedzenia restauracji na Szlakach Kulinarnych regionów. Jednym z ważnych wydarzeń w ramach programu jest Tydzień Kuchni Polskiej, tradycyjnie organizowany w okolicach święta niepodległości Polski, czyli 11 listopada”. Albertina Restaurant & Wine – Tydzień Kuchni Polskiej.

Żródło: Karta czy Gotówka

Krakowianin zwycięzcą Mistrzostw Polski Sommelierów

Najlepszy polski sommelier pracuje w Krakowie. To Jakub Filipek z restauracji Albertina. Kim jest sommelier? To osoba, która w restauracji właściwie dobierze wino do zamówionych przez nas potraw, fachowo i ciekawie o nim opowie, a także sprawi, że podczas posiłku będziemy czuć się jak wyjątkowi goście. Najlepszy w tym fachu jest Jakub Filipek, na co dzień pracujący w Albertina Restaurant & Wine (…) Jakub Filipek w pracy sommeliera łączy swoje pasje: wino, kulinaria, podróże i historię. Wierzy, że obecnie w niemal każdym zakątku świata można odnaleźć wyjątkowe winne aromaty i smaki. Umiejętności i pasję rozwijał pracując w najlepszych krakowskich restauracjach.  Absolwent kursów organizowanych przez prestiżowe organizacje takie jak  WSET i CMS. Jest certyfikowany sommelierem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, zdobywcą tytułu Mistrza Polski Młodych Sommelierów w 2019 roku i tytułu Mistrza Polski Sommelierów w 2022 roku.

Źródło: KRK News

Małopolska kuchnia dla koneserów

Małopolska kuchnia jest różnorodna i intrygująca. Doceniają to goście polscy, jak i zagraniczni podkreślając, że w garnkach małopolskich restauracji mieszają się smaki tradycji, ale i nowoczesność.

Wykwintna, artystyczna i autorska. Przywracająca na stoły dziczyznę, grzyby, ryby z małopolskich rzek i stawów, zioła z lokalnych upraw pod postacią wyszukanych dań. Jeśli szukacie w Małopolsce kuchni w odsłonie fine diningowej, czyli finezyjnej, podnoszącej regionalne smaki do poziomu sztuki i mistrzostwa, nie będziecie rozczarowani.

Restauracje małopolskie czerpią z tradycji pokoleń, ale też nie są zamknięte na inne kultury, wpływy i nowoczesne sposoby przyrządzania dań. Dlatego wiele z nich sięga do tradycji kuchni żydowskiej, włoskiej, francuskiej i śródziemnomorskiej. Łącząc smaki egzotyczne z lokalnym produktem (jak to robi w najlepszym stylu Restauracja Albertina przy ul. Dominikańskiej 3), jak śliwką, jabłkiem gruszą czy serami dojrzewającymi, dla których też nasz klimat okazał się przyjazny, tworzymy wielki kulinarny tygiel. Stworzyliśmy małopolski styl, który nie boi się eksperymentów.

Żródło: Visitmalopolska.pl

Restauracja Albertina Kraków

Zlokalizowana tuż obok placu Dominikańskiego Albertina mocno trzyma się w czołówce krakowskich restauracji z tak zwanej wyższej półki. Świadczą o tym przede wszystkim powracający goście, ale i liczne nagrody i wyróżnienia. Ta działająca od kilku lat restauracja może pochwalić się rekomendacją Slow Food Polska, posiada dwie czapki od Gault&Millau (…)

Karta menu budowana jest tu w oparciu o świeże, sezonowe produkty, dostarczane przez zaprzyjaźnionych, niedużych dostawców, a w restauracji od początku kultywuje się przyjemność jedzenia w połączeniu ze świadomie dobranym winem. Albertina kocha polskie wina i widać to w karcie. Znajdziemy tu etykiety z Domu Bliskowice, Srebrnej Góry, Winnicy Turnau, Winnicy Jakubów, a także z Winnicy Wieliczka, która przygotowała nawet specjalnie na zamówienie restauracji wino Albertina Chardonnay. W Albertinie elegancki minimalizm wnętrz przełamują akcenty kwiatowe i roślinne. Jednak prawdziwą perełką, na której warto zawiesić oko, są przepiękne grafiki Edwarda Dwurnika, przedstawiające Kraków w sposób bajkowy i zabawny.

Żródło: Visitmalopolska.pl

Zapraszamy do świata Albertiny. Filmy z wydarzeń i kuchni.

Filmy, które prezentujemy to zapis wydarzeń, które organizowaliśmy lub które współtworzyliśmy z naszymi partnerami. To także obraz tego w jaki sposób pracujemy i tworzymy nasze wyjątkowe dania. Jesteśmy dumni, że nasza praca spotyka się z uznaniem wśród gości i w branży gastronomicznej. Te filmy prezentują tylko wybrane fragmenty aktywności i naszej filozofii działania. Czekamy na Was w Albertinie. Przy stole dokończymy opowiadanie naszej historii.

Fine Dining w Plenerze vol. 2.

Wyjątkowe lokalizacje, specjalne sezonowe menu i zaproszeni znani szefowie kuchii. Film z edycji w Pstrągu Ojcowskim.

Fine Dining w Plenerze vol. 3.

Autorski, cykliczny projekt kolacji, na które zapraszamy gości poza miasto – jak najbliżej natury. Film z edycji w Winnicy Wieliczka.

Albertina Restaurant & Wine.

To co mamy najlepszego. Film w cyklu Poznaj kulinarną filozofię naszej restauracji.

Opera Rara ze Smakiem.

Wydarzenia specjalne w ramach słynnego krakowskiego festiwalu muzycznego Opera Rara. Film z kolacji przygotowanej przez Albertinę z udziałem Roberta Makłowicza.

The Best Chef

Projekt, którego celem jest promocja najlepszych szefów kuchni na całym świecie. Film z Szefem Kuchni Grzegorzem Ficem Szefem Kuchni nakręcony w ramach prezentacji „The Best Chef Meets”. Produkcja: The Best Chef

Gotujemy na szlaku

Film w ramach projektu Polskie Skarby Kulinarne. Szef kuchni Albertiny Grzegorz Fic wspólnie z Szefem kuchni Akademii Makro Tomaszem Traczem przygotowują dania z jesiotra.