Piszą o nas
Media
Grzegorz Fic: Plan jest jeden, przetrwać kryzys
14 kwietnia 2020
Rozmowa z Grzegorzem Ficem, szefem kuchni i współwłaścicielem krakowskiej Albertiny Restaurant & Wine.
Heidi Handkowska: Albertina to młoda restauracja. Powstała w 2016 r. Czy wg Pana wpłynęła na krakowski krajobraz restauracyjny?
Grzegorz Fic: Faktycznie, Albertina jest bardzo młodą restauracją, otworzyliśmy ją dokładnie 4 lata temu w kwietniu. Wydaje mi się, że udało nam się wpłynąć na wygląd krakowskiej gastronomii. Jako mało rozpoznawalny szef kuchni stworzyłem miejsce, które pokazało, że najważniejsza nie jest liczba osób, które ugościmy, ale w jaki sposób to zrobimy. Od tamtego czasu możemy zauważyć, że w Krakowie coraz większy nacisk kładzie się na jakość produktów oraz serwisu, jak również wine pairingu.
Fine Dining w Plenerze – Winnica Wieliczka
19 sierpnia 2019
Właściciele krakowskiej restauracji po raz kolejny łamią schematy postrzegania gastronomii, wychodząc do gości z niecodzienną propozycją. Jest nią unikatowa kolacja w duchu slow food, która będzie miała miejsce w okolicznościach przyrody w Winnicy Wieliczka. Warto podkreślić, że jest to pierwsze tego typu wydarzenie w całym regionie.
Fine Dining Week – ALBERTINA
22 lutego 2019
Muszę przyznać, iż jestem pod ogromnym wrażeniem poziomu jakości i elegancji, jaką prezentuje Albertina Restaurant & Wine. Wybór tego miejsca w ramach Fine Dining Week okazał się niesamowitą podróżą kulinarną w minimalistyczny świat harmonii i piękna (…).
Zima w Albertina Restaurant & Wine – smaki Świąt i Karnawału
4 stycznia 2019
Jak zwykle święta minęły zbyt szybko. Jednak w tym roku nie martwimy się o to, jak zatrzymać na dłużej najlepsze świąteczne smaki, gdy zabraknie już babcinego piernika i maminych pierogów. Kulinarnie święta mogą trwać znacznie dłużej, niż w kalendarzu, a to za sprawą smaków, jakie zgotowała Wam Albertina!
Zlokalizowana tuż obok placu Dominikańskiego Albertina mocno trzyma się w czołówce krakowskich restauracji fine diningowych. Świadczą o tym przede wszystkim powracający goście, ale i liczne nagrody i wyróżnienia. Ta działająca od prawie trzech lat restauracja może pochwalić się rekomendacją Slow Food Polska, posiada dwie czapki od Gault&Millau, oraz jest rekomendowana przez przewodnik Michelin (…).
Właściciele Albertina Restaurant & Wine o rynku restauracji premium i rozwoju marki
17 października 2018
Ich restauracja funkcjonuje niecałe trzy lata, a już znalazła się w Przewodniku Michelin oraz została doceniona wyróżnieniem Slow Food. Goście, którzy odwiedzili lokal w ramach Fine Dining Week, wybrali go najlepszym pod względem atmosfery oraz obsługi. W rozmowie z nami – właściciele restauracji Albertina Restaurant & Wine z Krakowa: Barbara Zamorska i Grzegorz Fic – opowiedzieli o początkach swojego biznesu, podziale obowiązków, źródłach inspiracji do tworzenia menu, o tym, jak to się stało się, że w restauracji stanęło homarium oraz dyspenser do win i dlaczego warto zwracać uwagę na detale (…).
Raz jeszcze Albertina – KrakowFoodies
16 października 2018
Albertinę odwiedziliśmy już raz. Mniej więcej rok temu. Wtedy wychodząc z lokalu mieliśmy dość podobne odczucie. A mianowicie, że prawdopodobnie jest to jedna z najlepszych krakowskich restauracji. Tylko (lub aż) prawdopodobnie bo, mimo iż naprawdę było bardzo, bardzo dobrze to jednak parę rzeczy zakuły w oko i podniebienie. Niemniej sam fakt, że wracamy świadczy o tym, że mimo wysokich cen warto od czasu do czasu do Albertiny wpaść. I przy okazji sprawdzić co się zmieniło.
Cóż, jeżeli coś funkcjonuje bardzo dobrze to wiele zmieniać nie trzeba. I tego chyba właśnie trzymają się w Albertinie. Dalej na kuchni dzieli i rządzi szef Grzegorz Fic (notabene jak dowiedzieliśmy się od kelnerki zapalony myśliwy), nadal to jedna z najelegantszych restauracji w Krakowie. No i to wciąż świetna kuchnia i bardzo dobry serwis (…).
Sposób na homara według właścicieli restauracji Albertina
1 sierpnia 2018
Choć wielu osobom kojarzy się tylko z afrodyzjakiem, jego mięso jest przede wszystkim niezwykle bogate w wartości odżywcze. Warto jeść homary, ponieważ zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, białka, selenu, miedzi, witaminy B12 i jodu.
Krakowska restauracja Albertina, wyposażona jest w rzadko spotykane, bo aż 500-litrowe homarium. Nasi goście są przyzwyczajeni do tego, że stawiamy wyłącznie na produkty klasy premium. Dlatego oferujemy świeże homary: dzikie szkockie i hodowlane kanadyjskie. Zainteresowanie nimi jest przez cały rok, ale wyraźnie widzimy, że wraz z pojawieniem się słońca – homar zaczyna zdecydowanie królować na talerzach. Dlatego to obowiązkowa pozycja w naszej nowej karcie menu (…).
Z kuchni Królowej Bony – Jarmark Świętojański 2018
8 czerwca 2018
Przedsmak tegorocznego Jarmarku Świętojańskiego.
Od 8 do 17 czerwca w dziewięciu krakowskich restauracjach będzie można spróbować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony. Szefowie kuchni wybranych lokali nie poskąpią drogocennego szafranu, korzeni oraz sprowadzanych kiedyś ze słonecznej Italii produktów. W akcji bierze udział restauracja Albertina Restaurant & Wine (…).
Albertina – Przewodnik MICHELIN 2018
30 marca 2018
PRZEWODNIK MICHELIN:
Wyrafinowana, nowoczesna restauracja z winiarnia mieszczaca sie w piwnicy. Menu oddaje pasje szefa kuchni do polowan i rybolówstwa. Tutejsza specjalnoscia jest dziczyzna. W ofercie znalezc mozna równiez homara i ostrygi. Przyciagajace wzrok potrawy doskonale oddaja prawdziwy smak poszczególnych skladników.
– Inspektorzy MICHELIN
ALBERTINA W CZOŁÓWCE NAJLEPSZYCH RESTAURACJI W POLSCE
11 marca 2018
W tegorocznym wydaniu Albertina znalazła się w gronie najlepszych restauracji w Polsce i zadebiutowała z dwoma kompletami sztućców Michelin. Przewodnik Gault & Millau 2018 wyróżnił Albertinę dwoma czapkami kucharskimi. Restauracja została też przyjęta do grona restauracji z rekomendacją SLOW FOOD oraz otrzymała rekomendację FORBES Travel (…).
Osobowości Gastronomiczne – Szef Grzegorz Fic
23 lutego 2018
Szef kuchni i współwłaściciel krakowskiej Albertiny Restaurant & Wine. Członek KSK, stażysta samego Pierre Gagnaire`a, propagator serwowania dziczyzny w fine diningowej odsłonie. Kulinarny kunszt kształtował w całej Europie, gotował dla koronowanych głów, a mimo to nadal stawia na samodoskonalenie. Cechuje go cierpliwość i sukcesywne dążenie do obranego celu (…).
Zachęcamy do przeczytania wywiadu dla Portalu NewsGasto.
Dźwigacze Kultury rozdane po raz szósty
9 lutego 2018
8 lutego 2018 Krakowskie Biuro Festiwalowe po raz szósty, wyróżniło swoich partnerów i sponsorów, przyznając im nagrody Dźwigacze Kultury – symbol tego, jak ważne dla rozwoju kultury jest wsparcie biznesu. KBF od lat inwestuje w rozwój sieci partnerstw pomiędzy przedstawicielami świata biznesu i kultury. Galę uświetnił występ zespołu Staszek Słowiński Quintet.
Miło nam poinformować, iż wśród laureatów jest również restauracja ALBERTINA Restaurant & Wine.
REKOMENDACJA SLOW FOOD DLA ALBERTINY
2 lutego 2018
CZOŁÓWKA KRAKOWSKIEJ GASTRONOMII.
Albertina w Krakowie osiąga kolejne, wysoko stawiane cele. Tylko w ciągu ostatnich kilku miesięcy restauracja, serwująca menu typu fine dining, wprowadziła na rynek własne wino Albertina Chardonnay, została wyróżniona przez Przewodnik Gault & Millau 2018 dwoma czapkami kucharskimi, otrzymała prestiżową rekomendację FORBES Travel, a szef kuchni Grzegorz Fic dołączył do wąskiego grona członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Kolejnym, bardzo prestiżowym sukcesem całego zespołu pracowników jest przyjęcie Albertiny do elitarnego grona restauracji z rekomendacją SLOW FOOD.
Tu zjesz najlepsze jedzenie w Krakowie!
26 stycznia 2018
Tu zjesz najlepsze jedzenie w Krakowie! TOP 20 restauracji w stolicy Małopolski według Tripadvisor, w wśród nich ALBERTINA Restaurant & Wine.
Szukasz pomysłu na spędzenie naprawdę wyjątkowego wieczoru? Domowy obiad nie wyszedł zgodnie z planem? A może po prostu potrzebujesz miejsca, w którym spróbujesz naprawdę pysznych potraw? Z pomocą przychodzi portal TripAdvisor! Zobacz 20 najlepszych restauracji z Krakowa, które zasłużyły na najwyższe oceny według internautów.
Użytkownicy TripAdvisora rozsmakowali się w potrawach serwowanych przez Albertina Restaurant & Wine. Ta wyjątkowa restauracja z kuchnią wysokich lotów zachwyca nie tylko różnorodnością menu, ale także kartą win, którą zasłynęła w internecie.
Zestawienie przygotowane przez: Dziennik Polski – Kronika Krakowska.
AUTORSKIE WINO: ALBERTINA CHARDONNAY 2016 WINNICA WIELICZKA
21 stycznia 2018
Albertina Chardonnay 2016 – udany projekt Winnicy Wieliczka z Albertina Restaurant & Wine
Albertina Restaurant & Wine przy Dominikańskiej 3 w Krakowie serwuje doskonałe wina świata i dania typu fine dining, subtelnie zaskakujące wytrawnych koneserów smaków nieoczywistych. Wielu z nich doceni z pewnością informację, że w Albertinie kochają wino tak mocno, że postanowili o stworzeniu własnego. Właściciele zainicjowali bezprecedensową współpracę z Winnicą Wieliczka, której efektem jest autorskie, spersonalizowane wino: Albertina Chardonnay 2016.
Krakowska restauracja Albertina lubi zaskakiwać swoich gości, nieustannie wprowadzając do swojej oferty propozycje najczęściej niedostępne w regionie, a nawet w skali całego kraju.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Następne »