Piszą o nas
Media

Z kuchni Królowej Bony – Jarmark Świętojański 2018

8 czerwca 2018

Przedsmak tegorocznego Jarmarku Świętojańskiego.

Od 8 do 17 czerwca w dziewięciu krakowskich restauracjach będzie można spróbować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony. Szefowie kuchni wybranych lokali nie poskąpią drogocennego szafranu, korzeni oraz sprowadzanych kiedyś ze słonecznej Italii produktów. W akcji bierze udział restauracja Albertina Restaurant & Wine (…).

Zobacz więcej

Osobowości Gastronomiczne – Szef Grzegorz Fic

23 lutego 2018

Szef kuchni i współwłaściciel krakowskiej Albertiny Restaurant & Wine. Członek KSK, stażysta samego Pierre Gagnaire`a, propagator serwowania dziczyzny w fine diningowej odsłonie. Kulinarny kunszt kształtował w całej Europie, gotował dla koronowanych głów, a mimo to nadal stawia na samodoskonalenie. Cechuje go cierpliwość i sukcesywne dążenie do obranego celu (…).

Zachęcamy do przeczytania wywiadu dla Portalu NewsGasto.

Zobacz więcej

Dźwigacze Kultury rozdane po raz szósty

9 lutego 2018

8 lutego 2018 Krakowskie Biuro Festiwalowe po raz szósty, wyróżniło swoich partnerów i sponsorów, przyznając im nagrody Dźwigacze Kultury – symbol tego, jak ważne dla rozwoju kultury jest wsparcie biznesu. KBF od lat inwestuje w rozwój sieci partnerstw pomiędzy przedstawicielami świata biznesu i kultury. Galę uświetnił występ zespołu Staszek Słowiński Quintet.

Miło nam poinformować, iż wśród laureatów jest również restauracja ALBERTINA Restaurant & Wine.

Zobacz więcej

REKOMENDACJA SLOW FOOD DLA ALBERTINY

2 lutego 2018

CZOŁÓWKA KRAKOWSKIEJ GASTRONOMII.

Albertina w Krakowie osiąga kolejne, wysoko stawiane cele. Tylko w ciągu ostatnich kilku miesięcy restauracja, serwująca menu typu fine dining, wprowadziła na rynek własne wino Albertina Chardonnay, została wyróżniona przez Przewodnik Gault & Millau 2018 dwoma czapkami kucharskimi, otrzymała prestiżową rekomendację FORBES Travel, a szef kuchni Grzegorz Fic dołączył do wąskiego grona członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Kolejnym, bardzo prestiżowym sukcesem całego zespołu pracowników jest przyjęcie Albertiny do elitarnego grona restauracji z rekomendacją SLOW FOOD.

Zobacz więcej

Tu zjesz najlepsze jedzenie w Krakowie!

26 stycznia 2018

Tu zjesz najlepsze jedzenie w Krakowie! TOP 20 restauracji w stolicy Małopolski według Tripadvisor, w wśród nich ALBERTINA Restaurant & Wine.

Szukasz pomysłu na spędzenie naprawdę wyjątkowego wieczoru? Domowy obiad nie wyszedł zgodnie z planem? A może po prostu potrzebujesz miejsca, w którym spróbujesz naprawdę pysznych potraw? Z pomocą przychodzi portal TripAdvisor! Zobacz 20 najlepszych restauracji z Krakowa, które zasłużyły na najwyższe oceny według internautów.

Użytkownicy TripAdvisora rozsmakowali się w potrawach serwowanych przez Albertina Restaurant & Wine. Ta wyjątkowa restauracja z kuchnią wysokich lotów zachwyca nie tylko różnorodnością menu, ale także kartą win, którą zasłynęła w internecie.

Zestawienie przygotowane przez: Dziennik Polski – Kronika Krakowska.

Zobacz więcej

AUTORSKIE WINO: ALBERTINA CHARDONNAY 2016 WINNICA WIELICZKA

21 stycznia 2018

Albertina Chardonnay 2016 – udany projekt Winnicy Wieliczka z Albertina Restaurant & Wine

Albertina Restaurant & Wine przy Dominikańskiej 3 w Krakowie serwuje doskonałe wina świata i dania typu fine dining, subtelnie zaskakujące wytrawnych koneserów smaków nieoczywistych. Wielu z nich doceni z pewnością informację, że w Albertinie kochają wino tak mocno, że postanowili o stworzeniu własnego. Właściciele zainicjowali bezprecedensową współpracę z Winnicą Wieliczka, której efektem jest autorskie, spersonalizowane wino: Albertina Chardonnay 2016.

Krakowska restauracja Albertina lubi zaskakiwać swoich gości, nieustannie wprowadzając do swojej oferty propozycje najczęściej niedostępne w regionie, a nawet w skali całego kraju.

Zobacz więcej

Wokół Szopki – Spacerem po Krakowie

5 stycznia 2018

Mieszkańcy i turyści mogą do dnia 31 stycznia 2018 podziwiać 27 szopek z muzealnej kolekcji w witrynach lokali położonych głównie na obszarze Starego Miasta. Zostały tam ustawione dzięki współpracy krakowskich przedsiębiorców z Muzeum Historycznym Miasta Krakowa i Krakowskim Biurem Festiwalowym. Dodatkowo w przestrzeni miasta stanie łącznie dziesięć dużych, liczących często blisko dwa metry szopek, stworzonych przez współczesne mistrzynie i mistrzów szopkarstwa, które zostaną zaprezentowane w specjalnie zaprojektowanych ekspozytorach.

Akcja „Wokół Szopki” to także kulminacyjny spacer, który tradycyjnie już odbędzie się 6 stycznia. Poprowadzi go dyrektor Muzeum Historycznego Miasta Krakowa Michał Niezabitowski.
Wyjątkowa wędrówka po szlaku krakowskich szopek, umieszczonych w witrynach sklepów, restauracji, księgarni i kawiarni zlokalizowanych w samym sercu Krakowa – miło nam poinformować, iż Albertina Restaurant & Wine przy ul. Dominikańskiej 3 jest partnerem tego wydarzenia.

Szczegóły, mapka i trasa: Wokół Szopki – Spacerem po Krakowie

Zobacz więcej

Kto stanie w rywalizacji na najlepszy deser?

4 stycznia 2018

Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru – Expo Sweet 2018

Do udziału w tegorocznych V Mistrzostwach Polski w Przygotowaniu Deseru EXPO SWEET 2018 zakwalifikowały się drużyny reprezentujące 18 restauracji, w tym reprezentacja restauracji Albertina Restaurant & Wine. Mistrzostwa odbędą się w dniu 27 lutego 2018 w hali Centrum Expo XXI w Warszawie przy ul. Prądzyńskiego 12/14 podczas jubileuszowej X edycji Targów Expo Sweet.

Patronami Mistrzostw są:
– Fundacja Klubu Szefów Kuchni
– Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
– Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
– Akademia Kulinarna
– Trendy Chef
Partnerem strategicznym konkursu jest Gastro Magic Service.

Zobacz więcej

Rekomendacja Forbes dla Albertiny

27 listopada 2017

Jest nam miło poinformować, że Albertina Restaurant & Wine otrzymała rekomendację prestiżowego magazynu Forbes . To dla nas wielkie wyróżnienie oraz mobilizacja do dalszej pracy. Dziękujemy.

Restauracja dzięki zaangażowaniu i pasji właścicieli wypracowała ważne miejsce na kulinarnej mapie Krakowa i całego kraju. Goście doceniają harmonijny klimat i sprzyjającą wypoczynkowi atmosferę miejsca, a przede wszystkim niecodzienną, wysublimowaną kuchnię w stylu fine dining. W Albertinie pozycjom z karty menu asystuje sugestia wyboru wina zgodnie z obowiązującą w lokalu zasadą food & wine pairingu.

Zobacz więcej

Nowości Gastronomiczne 10.2017 – Wołowina po francusku

7 października 2017

W najnowszym numerze miesięcznika NOWOŚCI GASTRONOMICZNE artykuł Szefa kuchni i współwłaściciela Albertina Restaurant & Wine Grzegorza Fic:

Nie mam wątpliwości, że wołowina pojawia się na stołach w wielu polskich domach. I nic dziwnego, gdyż jej fantastyczny i różnorodny smak doceniają nawet najlepsi kucharze na świecie, jak choćby Pierre Gagnaire. Podczas mojego tegorocznego stażu w jego restauracji z 3* Michelin w paryskim Hotelu Balzac zauważyłem, że ten niekwestionowany mistrz zawsze łączy wołowinę z sezonowymi owocami, a w jego karcie menu znajduje się wiele zaskakujących propozycji z wykorzystaniem właśnie wołowiny, np. stek w soku z ozora wołowego czy danie typu „surf&turf”, łączące kawałek polędwicy wołowej z ogonem homara.

Zobacz więcej

Menu w Albertinie inspirowane podróżą do Francji

5 października 2017

Dominikańska 3 w Krakowie to adres dobrze znany koneserom wyjątkowych smaków. Znajdująca się tam restauracja Albertina nieustannie zaskakuje kolejnymi odsłonami menu typu fine dining, co jest naturalną konsekwencją starań właścicieli. Tym razem nowa karta została zainspirowana kuchnią mistrza w branży, u którego prestiżowy staż odbył szef kuchni Grzegorz Fic.

Zobacz więcej

Grzegorz Fic przyjęty do grona klubowiczów Klubu Szefów Kuchni

19 lipca 2017

Niezmiernie nam miło poinformować Państwa, że do grona Klubowiczów KLUBU SZEFÓW KUCHNI dołączył Grzegorz Fic szef kuchni restauracji Albertina Restaurant & Wine.
“Bardzo się cieszę że tak młody i utalentowany szef kuchni dołączył do naszego Klubu, liczę że jego wiedza i doświadczenie zainspirują innych szefów i młodych adeptów sztuki kulinarnej do edukacji w tym zawodzie. Liczę rownież na aktywne wsparcie działalności Klubu przez Grzegorza aby pobudzał krakowski świat kulinarny do współpracy z naszym Klubem” powiedział Jarek Walczyk Prezes Klubu Szefów Kuchni.

Zobacz więcej

Letnia mapka 32 najlepszych miejsc w Krakowie!

13 lipca 2017

Mniam! Już jest, nasza kolejna MAPA – LATO 2017! Wakacje to gorący okres, dlatego chcemy nieco ułatwić Wam kulinarne wybory. Podczas długich spacerów po mieście weźcie w dłoń tę mapę i zobaczcie 32 najlepsze miejscówki na lato.

Zobacz więcej

Jak synowa podjadała parmezan królowej Bony, czyli VIII Jarmark Świętojański

5 czerwca 2017

Wielki bal na powitanie Henryka Walezego, walka o patenty drabanta i jarmarcznika, spotkanie z Anną Jagiellonką, wspólne tańce i warsztaty z powroźnikami – tak zapowiada się ósmy już Jarmark Świętojański. Tegoroczna nowość: akcja kulinarna “W kuchni królowej Bony”.

Zobacz więcej

Goût de France 2017: Albertina z główną nagrodą Ambasadora Francji

16 maja 2017

Ambasador Francji Pierre Lévy wydał 15 maja 2017 r. przyjęcie w swej rezydencji na cześć właścicieli restauracji i szefów kuchni, którzy wzięli udział w tegorocznej edycji akcji „Goût de France”. Albertina Restaurant & Wine otrzymała nagrodę Ambasadora – staż w słynnej restauracji mistrza Pierre’a Gagnaire’a w hotelu „Balzac” w Paryżu. 

Zobacz więcej