Piszą o nas
Media

Fine Dining Week – ALBERTINA

22 lutego 2019

Muszę przyznać, iż jestem pod ogromnym wrażeniem poziomu jakości i elegancji, jaką prezentuje Albertina Restaurant & Wine. Wybór tego miejsca w ramach Fine Dining Week okazał się niesamowitą podróżą kulinarną w minimalistyczny świat harmonii i piękna (…).

Zobacz więcej

Zima w Albertina Restaurant & Wine – smaki Świąt i Karnawału

4 stycznia 2019

Jak zwykle święta minęły zbyt szybko. Jednak w tym roku nie martwimy się o to, jak zatrzymać na dłużej najlepsze świąteczne smaki, gdy zabraknie już babcinego piernika i maminych pierogów. Kulinarnie święta mogą trwać znacznie dłużej, niż w kalendarzu, a to za sprawą smaków, jakie zgotowała Wam Albertina!

Zlokalizowana tuż obok placu Dominikańskiego Albertina mocno trzyma się w czołówce krakowskich restauracji fine diningowych. Świadczą o tym przede wszystkim powracający goście, ale i liczne nagrody i wyróżnienia. Ta działająca od prawie trzech lat restauracja może pochwalić się rekomendacją Slow Food Polska, posiada dwie czapki od Gault&Millau, oraz jest rekomendowana przez przewodnik Michelin (…).

Zobacz więcej

Właściciele Albertina Restaurant & Wine o rynku restauracji premium i rozwoju marki

17 października 2018

Ich restauracja funkcjonuje niecałe trzy lata, a już znalazła się w Przewodniku Michelin oraz została doceniona wyróżnieniem Slow Food. Goście, którzy odwiedzili lokal w ramach Fine Dining Week, wybrali go najlepszym pod względem atmosfery oraz obsługi. W rozmowie z nami – właściciele restauracji Albertina Restaurant & Wine z Krakowa: Barbara Zamorska i Grzegorz Fic – opowiedzieli o początkach swojego biznesu, podziale obowiązków, źródłach inspiracji do tworzenia menu, o tym, jak to się stało się, że w restauracji stanęło homarium oraz dyspenser do win i dlaczego warto zwracać uwagę na detale (…).

Zobacz więcej

Raz jeszcze Albertina – KrakowFoodies

16 października 2018

Albertinę odwiedziliśmy już raz. Mniej więcej rok temu. Wtedy wychodząc z lokalu mieliśmy dość podobne odczucie. A mianowicie, że prawdopodobnie jest to jedna z najlepszych krakowskich restauracji. Tylko (lub aż) prawdopodobnie bo, mimo iż naprawdę było bardzo, bardzo dobrze to jednak parę rzeczy zakuły w oko i podniebienie. Niemniej sam fakt, że wracamy świadczy o tym, że mimo wysokich cen warto od czasu do czasu do Albertiny wpaść. I przy okazji sprawdzić co się zmieniło.

Cóż, jeżeli coś funkcjonuje bardzo dobrze to wiele zmieniać nie trzeba. I tego chyba właśnie trzymają się w Albertinie. Dalej na kuchni dzieli i rządzi szef Grzegorz Fic (notabene jak dowiedzieliśmy się od kelnerki zapalony myśliwy), nadal to jedna z najelegantszych restauracji w Krakowie. No i to wciąż świetna kuchnia i bardzo dobry serwis (…).

Zobacz więcej

Sposób na homara według właścicieli restauracji Albertina

1 sierpnia 2018

Choć wielu osobom kojarzy się tylko z afrodyzjakiem, jego mięso jest przede wszystkim niezwykle bogate w wartości odżywcze. Warto jeść homary, ponieważ zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, białka, selenu, miedzi, witaminy B12 i jodu.

Krakowska restauracja Albertina, wyposażona jest w rzadko spotykane, bo aż 500-litrowe homarium. Nasi goście są przyzwyczajeni do tego, że stawiamy wyłącznie na produkty klasy premium. Dlatego oferujemy świeże homary: dzikie szkockie i hodowlane kanadyjskie. Zainteresowanie nimi jest przez cały rok, ale wyraźnie widzimy, że wraz z pojawieniem się słońca – homar zaczyna zdecydowanie królować na talerzach. Dlatego to obowiązkowa pozycja w naszej nowej karcie menu (…).

Zobacz więcej

Z kuchni Królowej Bony – Jarmark Świętojański 2018

8 czerwca 2018

Przedsmak tegorocznego Jarmarku Świętojańskiego.

Od 8 do 17 czerwca w dziewięciu krakowskich restauracjach będzie można spróbować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony. Szefowie kuchni wybranych lokali nie poskąpią drogocennego szafranu, korzeni oraz sprowadzanych kiedyś ze słonecznej Italii produktów. W akcji bierze udział restauracja Albertina Restaurant & Wine (…).

Zobacz więcej

Albertina – Przewodnik MICHELIN 2018

30 marca 2018

PRZEWODNIK MICHELIN:

Wyrafinowana, nowoczesna restauracja z winiarnia mieszczaca sie w piwnicy. Menu oddaje pasje szefa kuchni do polowan i rybolówstwa. Tutejsza specjalnoscia jest dziczyzna. W ofercie znalezc mozna równiez homara i ostrygi. Przyciagajace wzrok potrawy doskonale oddaja prawdziwy smak poszczególnych skladników.
– Inspektorzy MICHELIN

Zobacz więcej

ALBERTINA W CZOŁÓWCE NAJLEPSZYCH RESTAURACJI W POLSCE

11 marca 2018

W tegorocznym wydaniu Albertina znalazła się w gronie najlepszych restauracji w Polsce i zadebiutowała z dwoma kompletami sztućców Michelin. Przewodnik Gault & Millau 2018 wyróżnił Albertinę dwoma czapkami kucharskimi. Restauracja została też przyjęta do grona restauracji z rekomendacją SLOW FOOD oraz otrzymała rekomendację FORBES Travel (…).

Zobacz więcej

Osobowości Gastronomiczne – Szef Grzegorz Fic

23 lutego 2018

Szef kuchni i współwłaściciel krakowskiej Albertiny Restaurant & Wine. Członek KSK, stażysta samego Pierre Gagnaire`a, propagator serwowania dziczyzny w fine diningowej odsłonie. Kulinarny kunszt kształtował w całej Europie, gotował dla koronowanych głów, a mimo to nadal stawia na samodoskonalenie. Cechuje go cierpliwość i sukcesywne dążenie do obranego celu (…).

Zachęcamy do przeczytania wywiadu dla Portalu NewsGasto.

Zobacz więcej

Dźwigacze Kultury rozdane po raz szósty

9 lutego 2018

8 lutego 2018 Krakowskie Biuro Festiwalowe po raz szósty, wyróżniło swoich partnerów i sponsorów, przyznając im nagrody Dźwigacze Kultury – symbol tego, jak ważne dla rozwoju kultury jest wsparcie biznesu. KBF od lat inwestuje w rozwój sieci partnerstw pomiędzy przedstawicielami świata biznesu i kultury. Galę uświetnił występ zespołu Staszek Słowiński Quintet.

Miło nam poinformować, iż wśród laureatów jest również restauracja ALBERTINA Restaurant & Wine.

Zobacz więcej

REKOMENDACJA SLOW FOOD DLA ALBERTINY

2 lutego 2018

CZOŁÓWKA KRAKOWSKIEJ GASTRONOMII.

Albertina w Krakowie osiąga kolejne, wysoko stawiane cele. Tylko w ciągu ostatnich kilku miesięcy restauracja, serwująca menu typu fine dining, wprowadziła na rynek własne wino Albertina Chardonnay, została wyróżniona przez Przewodnik Gault & Millau 2018 dwoma czapkami kucharskimi, otrzymała prestiżową rekomendację FORBES Travel, a szef kuchni Grzegorz Fic dołączył do wąskiego grona członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Kolejnym, bardzo prestiżowym sukcesem całego zespołu pracowników jest przyjęcie Albertiny do elitarnego grona restauracji z rekomendacją SLOW FOOD.

Zobacz więcej

Tu zjesz najlepsze jedzenie w Krakowie!

26 stycznia 2018

Tu zjesz najlepsze jedzenie w Krakowie! TOP 20 restauracji w stolicy Małopolski według Tripadvisor, w wśród nich ALBERTINA Restaurant & Wine.

Szukasz pomysłu na spędzenie naprawdę wyjątkowego wieczoru? Domowy obiad nie wyszedł zgodnie z planem? A może po prostu potrzebujesz miejsca, w którym spróbujesz naprawdę pysznych potraw? Z pomocą przychodzi portal TripAdvisor! Zobacz 20 najlepszych restauracji z Krakowa, które zasłużyły na najwyższe oceny według internautów.

Użytkownicy TripAdvisora rozsmakowali się w potrawach serwowanych przez Albertina Restaurant & Wine. Ta wyjątkowa restauracja z kuchnią wysokich lotów zachwyca nie tylko różnorodnością menu, ale także kartą win, którą zasłynęła w internecie.

Zestawienie przygotowane przez: Dziennik Polski – Kronika Krakowska.

Zobacz więcej

AUTORSKIE WINO: ALBERTINA CHARDONNAY 2016 WINNICA WIELICZKA

21 stycznia 2018

Albertina Chardonnay 2016 – udany projekt Winnicy Wieliczka z Albertina Restaurant & Wine

Albertina Restaurant & Wine przy Dominikańskiej 3 w Krakowie serwuje doskonałe wina świata i dania typu fine dining, subtelnie zaskakujące wytrawnych koneserów smaków nieoczywistych. Wielu z nich doceni z pewnością informację, że w Albertinie kochają wino tak mocno, że postanowili o stworzeniu własnego. Właściciele zainicjowali bezprecedensową współpracę z Winnicą Wieliczka, której efektem jest autorskie, spersonalizowane wino: Albertina Chardonnay 2016.

Krakowska restauracja Albertina lubi zaskakiwać swoich gości, nieustannie wprowadzając do swojej oferty propozycje najczęściej niedostępne w regionie, a nawet w skali całego kraju.

Zobacz więcej

Wokół Szopki – Spacerem po Krakowie

5 stycznia 2018

Mieszkańcy i turyści mogą do dnia 31 stycznia 2018 podziwiać 27 szopek z muzealnej kolekcji w witrynach lokali położonych głównie na obszarze Starego Miasta. Zostały tam ustawione dzięki współpracy krakowskich przedsiębiorców z Muzeum Historycznym Miasta Krakowa i Krakowskim Biurem Festiwalowym. Dodatkowo w przestrzeni miasta stanie łącznie dziesięć dużych, liczących często blisko dwa metry szopek, stworzonych przez współczesne mistrzynie i mistrzów szopkarstwa, które zostaną zaprezentowane w specjalnie zaprojektowanych ekspozytorach.

Akcja „Wokół Szopki” to także kulminacyjny spacer, który tradycyjnie już odbędzie się 6 stycznia. Poprowadzi go dyrektor Muzeum Historycznego Miasta Krakowa Michał Niezabitowski.
Wyjątkowa wędrówka po szlaku krakowskich szopek, umieszczonych w witrynach sklepów, restauracji, księgarni i kawiarni zlokalizowanych w samym sercu Krakowa – miło nam poinformować, iż Albertina Restaurant & Wine przy ul. Dominikańskiej 3 jest partnerem tego wydarzenia.

Szczegóły, mapka i trasa: Wokół Szopki – Spacerem po Krakowie

Zobacz więcej

Kto stanie w rywalizacji na najlepszy deser?

4 stycznia 2018

Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru – Expo Sweet 2018

Do udziału w tegorocznych V Mistrzostwach Polski w Przygotowaniu Deseru EXPO SWEET 2018 zakwalifikowały się drużyny reprezentujące 18 restauracji, w tym reprezentacja restauracji Albertina Restaurant & Wine. Mistrzostwa odbędą się w dniu 27 lutego 2018 w hali Centrum Expo XXI w Warszawie przy ul. Prądzyńskiego 12/14 podczas jubileuszowej X edycji Targów Expo Sweet.

Patronami Mistrzostw są:
– Fundacja Klubu Szefów Kuchni
– Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni
– Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
– Akademia Kulinarna
– Trendy Chef
Partnerem strategicznym konkursu jest Gastro Magic Service.

Zobacz więcej