Piszą o nas
Media

5 pytań do… Barbary Zamorskiej

26 marca 2021

5 pytań do… Barbary Zamorskiej, właścicielki restauracji Albertina w Krakowie.

Artykuł z cyklu „5 pytań do…” dla Destination Pologne. Autor: Julien Hallier.

Zobacz więcej

Pozwól swojej kuchni odpocząć – Wigilijny Box od Albertiny

17 grudnia 2020

Menu na świąteczny stół oraz Wigilijne boxy.

Restauracja Albertina znajduje się przy ulicy Dominikańskiej 3 w Krakowie. Pisaliśmy już o nich przy okazji Gęsiny z okazji świętego Marcina.

W poza świątecznym menu Albertiny znajdziecie m.in. dania z dziczyzny (tatar z jelenia, comber z sarny), kaczkę oraz homara. Obecnie, wszystkie te dania serwowane są w formie DIY (Do It Yourself). Zamawiając je otrzymujecie od restauracji gotowe „półprodukty”, a wraz z nimi instrukcję, jak w mniej niż kwadrans stworzyć z nich Fine Diningowe danie we własnej kuchni.

Ostatnio też, Albertina wprowadziła do swojego menu dwie nowe, ciekawe propozycje, idealnie wpasowujące się w obecne czasy. Pierwsza z nich to kanapki na wynos, z mięsem z homara, z tatarem z jelenia. Druga, to dania wigilijne oraz Wigilijne Boxy z dostawą do domu. I właśnie o nich chcemy Wam dzisiaj opowiedzieć.

Zobacz więcej

Grzegorz Fic: Plan jest jeden, przetrwać kryzys

14 kwietnia 2020

Rozmowa z Grzegorzem Ficem, szefem kuchni i współwłaścicielem krakowskiej Albertiny Restaurant & Wine.

Heidi Handkowska: Albertina to młoda restauracja. Powstała w 2016 r. Czy wg Pana wpłynęła na krakowski krajobraz restauracyjny?

Grzegorz Fic: Faktycznie, Albertina jest bardzo młodą restauracją, otworzyliśmy ją dokładnie 4 lata temu w kwietniu. Wydaje mi się, że udało nam się wpłynąć na wygląd krakowskiej gastronomii. Jako mało rozpoznawalny szef kuchni stworzyłem miejsce, które pokazało, że najważniejsza nie jest liczba osób, które ugościmy, ale w jaki sposób to zrobimy. Od tamtego czasu możemy zauważyć, że w Krakowie coraz większy nacisk kładzie się na jakość produktów oraz serwisu, jak również wine pairingu.

Zobacz więcej

Fine Dining w Plenerze – Winnica Wieliczka

19 sierpnia 2019

Właściciele krakowskiej restauracji po raz kolejny łamią schematy postrzegania gastronomii, wychodząc do gości z niecodzienną propozycją. Jest nią unikatowa kolacja w duchu slow food, która będzie miała miejsce w okolicznościach przyrody w Winnicy Wieliczka. Warto podkreślić, że jest to pierwsze tego typu wydarzenie w całym regionie.

Zobacz więcej

Fine Dining Week – ALBERTINA

22 lutego 2019

Muszę przyznać, iż jestem pod ogromnym wrażeniem poziomu jakości i elegancji, jaką prezentuje Albertina Restaurant & Wine. Wybór tego miejsca w ramach Fine Dining Week okazał się niesamowitą podróżą kulinarną w minimalistyczny świat harmonii i piękna (…).

Zobacz więcej

Zima w Albertina Restaurant & Wine – smaki Świąt i Karnawału

4 stycznia 2019

Jak zwykle święta minęły zbyt szybko. Jednak w tym roku nie martwimy się o to, jak zatrzymać na dłużej najlepsze świąteczne smaki, gdy zabraknie już babcinego piernika i maminych pierogów. Kulinarnie święta mogą trwać znacznie dłużej, niż w kalendarzu, a to za sprawą smaków, jakie zgotowała Wam Albertina!

Zlokalizowana tuż obok placu Dominikańskiego Albertina mocno trzyma się w czołówce krakowskich restauracji fine diningowych. Świadczą o tym przede wszystkim powracający goście, ale i liczne nagrody i wyróżnienia. Ta działająca od prawie trzech lat restauracja może pochwalić się rekomendacją Slow Food Polska, posiada dwie czapki od Gault&Millau, oraz jest rekomendowana przez przewodnik Michelin (…).

Zobacz więcej

Właściciele Albertina Restaurant & Wine o rynku restauracji premium i rozwoju marki

17 października 2018

Ich restauracja funkcjonuje niecałe trzy lata, a już znalazła się w Przewodniku Michelin oraz została doceniona wyróżnieniem Slow Food. Goście, którzy odwiedzili lokal w ramach Fine Dining Week, wybrali go najlepszym pod względem atmosfery oraz obsługi. W rozmowie z nami – właściciele restauracji Albertina Restaurant & Wine z Krakowa: Barbara Zamorska i Grzegorz Fic – opowiedzieli o początkach swojego biznesu, podziale obowiązków, źródłach inspiracji do tworzenia menu, o tym, jak to się stało się, że w restauracji stanęło homarium oraz dyspenser do win i dlaczego warto zwracać uwagę na detale (…).

Zobacz więcej

Raz jeszcze Albertina – KrakowFoodies

16 października 2018

Albertinę odwiedziliśmy już raz. Mniej więcej rok temu. Wtedy wychodząc z lokalu mieliśmy dość podobne odczucie. A mianowicie, że prawdopodobnie jest to jedna z najlepszych krakowskich restauracji. Tylko (lub aż) prawdopodobnie bo, mimo iż naprawdę było bardzo, bardzo dobrze to jednak parę rzeczy zakuły w oko i podniebienie. Niemniej sam fakt, że wracamy świadczy o tym, że mimo wysokich cen warto od czasu do czasu do Albertiny wpaść. I przy okazji sprawdzić co się zmieniło.

Cóż, jeżeli coś funkcjonuje bardzo dobrze to wiele zmieniać nie trzeba. I tego chyba właśnie trzymają się w Albertinie. Dalej na kuchni dzieli i rządzi szef Grzegorz Fic (notabene jak dowiedzieliśmy się od kelnerki zapalony myśliwy), nadal to jedna z najelegantszych restauracji w Krakowie. No i to wciąż świetna kuchnia i bardzo dobry serwis (…).

Zobacz więcej

Sposób na homara według właścicieli restauracji Albertina

1 sierpnia 2018

Choć wielu osobom kojarzy się tylko z afrodyzjakiem, jego mięso jest przede wszystkim niezwykle bogate w wartości odżywcze. Warto jeść homary, ponieważ zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, białka, selenu, miedzi, witaminy B12 i jodu.

Krakowska restauracja Albertina, wyposażona jest w rzadko spotykane, bo aż 500-litrowe homarium. Nasi goście są przyzwyczajeni do tego, że stawiamy wyłącznie na produkty klasy premium. Dlatego oferujemy świeże homary: dzikie szkockie i hodowlane kanadyjskie. Zainteresowanie nimi jest przez cały rok, ale wyraźnie widzimy, że wraz z pojawieniem się słońca – homar zaczyna zdecydowanie królować na talerzach. Dlatego to obowiązkowa pozycja w naszej nowej karcie menu (…).

Zobacz więcej

Z kuchni Królowej Bony – Jarmark Świętojański 2018

8 czerwca 2018

Przedsmak tegorocznego Jarmarku Świętojańskiego.

Od 8 do 17 czerwca w dziewięciu krakowskich restauracjach będzie można spróbować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony. Szefowie kuchni wybranych lokali nie poskąpią drogocennego szafranu, korzeni oraz sprowadzanych kiedyś ze słonecznej Italii produktów. W akcji bierze udział restauracja Albertina Restaurant & Wine (…).

Zobacz więcej

Albertina – Przewodnik MICHELIN 2018

30 marca 2018

PRZEWODNIK MICHELIN:

Wyrafinowana, nowoczesna restauracja z winiarnia mieszczaca sie w piwnicy. Menu oddaje pasje szefa kuchni do polowan i rybolówstwa. Tutejsza specjalnoscia jest dziczyzna. W ofercie znalezc mozna równiez homara i ostrygi. Przyciagajace wzrok potrawy doskonale oddaja prawdziwy smak poszczególnych skladników.
– Inspektorzy MICHELIN

Zobacz więcej

ALBERTINA W CZOŁÓWCE NAJLEPSZYCH RESTAURACJI W POLSCE

11 marca 2018

W tegorocznym wydaniu Albertina znalazła się w gronie najlepszych restauracji w Polsce i zadebiutowała z dwoma kompletami sztućców Michelin. Przewodnik Gault & Millau 2018 wyróżnił Albertinę dwoma czapkami kucharskimi. Restauracja została też przyjęta do grona restauracji z rekomendacją SLOW FOOD oraz otrzymała rekomendację FORBES Travel (…).

Zobacz więcej

Osobowości Gastronomiczne – Szef Grzegorz Fic

23 lutego 2018

Szef kuchni i współwłaściciel krakowskiej Albertiny Restaurant & Wine. Członek KSK, stażysta samego Pierre Gagnaire`a, propagator serwowania dziczyzny w fine diningowej odsłonie. Kulinarny kunszt kształtował w całej Europie, gotował dla koronowanych głów, a mimo to nadal stawia na samodoskonalenie. Cechuje go cierpliwość i sukcesywne dążenie do obranego celu (…).

Zachęcamy do przeczytania wywiadu dla Portalu NewsGasto.

Zobacz więcej

Dźwigacze Kultury rozdane po raz szósty

9 lutego 2018

8 lutego 2018 Krakowskie Biuro Festiwalowe po raz szósty, wyróżniło swoich partnerów i sponsorów, przyznając im nagrody Dźwigacze Kultury – symbol tego, jak ważne dla rozwoju kultury jest wsparcie biznesu. KBF od lat inwestuje w rozwój sieci partnerstw pomiędzy przedstawicielami świata biznesu i kultury. Galę uświetnił występ zespołu Staszek Słowiński Quintet.

Miło nam poinformować, iż wśród laureatów jest również restauracja ALBERTINA Restaurant & Wine.

Zobacz więcej

REKOMENDACJA SLOW FOOD DLA ALBERTINY

2 lutego 2018

CZOŁÓWKA KRAKOWSKIEJ GASTRONOMII.

Albertina w Krakowie osiąga kolejne, wysoko stawiane cele. Tylko w ciągu ostatnich kilku miesięcy restauracja, serwująca menu typu fine dining, wprowadziła na rynek własne wino Albertina Chardonnay, została wyróżniona przez Przewodnik Gault & Millau 2018 dwoma czapkami kucharskimi, otrzymała prestiżową rekomendację FORBES Travel, a szef kuchni Grzegorz Fic dołączył do wąskiego grona członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Kolejnym, bardzo prestiżowym sukcesem całego zespołu pracowników jest przyjęcie Albertiny do elitarnego grona restauracji z rekomendacją SLOW FOOD.

Zobacz więcej