Piszą o nas
Media

Małopolska kuchnia dla koneserów

13 kwietnia 2022

Małopolska kuchnia jest różnorodna i intrygująca. Doceniają to goście polscy, jak i zagraniczni podkreślając, że w garnkach małopolskich restauracji mieszają się smaki tradycji, ale i nowoczesność.

Restauracje małopolskie czerpią z tradycji pokoleń, ale też nie są zamknięte na inne kultury, wpływy i nowoczesne sposoby przyrządzania dań. Dlatego wiele z nich sięga do tradycji kuchni żydowskiej, włoskiej, francuskiej i śródziemnomorskiej. Łącząc smaki egzotyczne z lokalnym produktem (jak to robi w najlepszym stylu Restauracja Albertina przy ul. Dominikańskiej 3), jak śliwką, jabłkiem gruszą czy serami dojrzewającymi, dla których też nasz klimat okazał się przyjazny, tworzymy wielki kulinarny tygiel. Stworzyliśmy małopolski styl, który nie boi się eksperymentów.

Zobacz więcej

5 pytań do… Barbary Zamorskiej

26 marca 2021

5 pytań do… Barbary Zamorskiej, właścicielki restauracji Albertina w Krakowie.

Artykuł z cyklu „5 pytań do…” dla Destination Pologne. Autor: Julien Hallier.

Zobacz więcej

Pozwól swojej kuchni odpocząć – Wigilijny Box od Albertiny

17 grudnia 2020

Menu na świąteczny stół oraz Wigilijne boxy.

Restauracja Albertina znajduje się przy ulicy Dominikańskiej 3 w Krakowie. Pisaliśmy już o nich przy okazji Gęsiny z okazji świętego Marcina.

W poza świątecznym menu Albertiny znajdziecie m.in. dania z dziczyzny (tatar z jelenia, comber z sarny), kaczkę oraz homara. Obecnie, wszystkie te dania serwowane są w formie DIY (Do It Yourself). Zamawiając je otrzymujecie od restauracji gotowe „półprodukty”, a wraz z nimi instrukcję, jak w mniej niż kwadrans stworzyć z nich Fine Diningowe danie we własnej kuchni.

Ostatnio też, Albertina wprowadziła do swojego menu dwie nowe, ciekawe propozycje, idealnie wpasowujące się w obecne czasy. Pierwsza z nich to kanapki na wynos, z mięsem z homara, z tatarem z jelenia. Druga, to dania wigilijne oraz Wigilijne Boxy z dostawą do domu. I właśnie o nich chcemy Wam dzisiaj opowiedzieć.

Zobacz więcej

Grzegorz Fic: Plan jest jeden, przetrwać kryzys

14 kwietnia 2020

Rozmowa z Grzegorzem Ficem, szefem kuchni i współwłaścicielem krakowskiej Albertiny Restaurant & Wine.

Heidi Handkowska: Albertina to młoda restauracja. Powstała w 2016 r. Czy wg Pana wpłynęła na krakowski krajobraz restauracyjny?

Grzegorz Fic: Faktycznie, Albertina jest bardzo młodą restauracją, otworzyliśmy ją dokładnie 4 lata temu w kwietniu. Wydaje mi się, że udało nam się wpłynąć na wygląd krakowskiej gastronomii. Jako mało rozpoznawalny szef kuchni stworzyłem miejsce, które pokazało, że najważniejsza nie jest liczba osób, które ugościmy, ale w jaki sposób to zrobimy. Od tamtego czasu możemy zauważyć, że w Krakowie coraz większy nacisk kładzie się na jakość produktów oraz serwisu, jak również wine pairingu.

Zobacz więcej

Fine Dining w Plenerze – Winnica Wieliczka

19 sierpnia 2019

Właściciele krakowskiej restauracji po raz kolejny łamią schematy postrzegania gastronomii, wychodząc do gości z niecodzienną propozycją. Jest nią unikatowa kolacja w duchu slow food, która będzie miała miejsce w okolicznościach przyrody w Winnicy Wieliczka. Warto podkreślić, że jest to pierwsze tego typu wydarzenie w całym regionie.

Zobacz więcej

Fine Dining Week – ALBERTINA

22 lutego 2019

Muszę przyznać, iż jestem pod ogromnym wrażeniem poziomu jakości i elegancji, jaką prezentuje Albertina Restaurant & Wine. Wybór tego miejsca w ramach Fine Dining Week okazał się niesamowitą podróżą kulinarną w minimalistyczny świat harmonii i piękna (…).

Zobacz więcej

Zima w Albertina Restaurant & Wine – smaki Świąt i Karnawału

4 stycznia 2019

Jak zwykle święta minęły zbyt szybko. Jednak w tym roku nie martwimy się o to, jak zatrzymać na dłużej najlepsze świąteczne smaki, gdy zabraknie już babcinego piernika i maminych pierogów. Kulinarnie święta mogą trwać znacznie dłużej, niż w kalendarzu, a to za sprawą smaków, jakie zgotowała Wam Albertina!

Zlokalizowana tuż obok placu Dominikańskiego Albertina mocno trzyma się w czołówce krakowskich restauracji fine diningowych. Świadczą o tym przede wszystkim powracający goście, ale i liczne nagrody i wyróżnienia. Ta działająca od prawie trzech lat restauracja może pochwalić się rekomendacją Slow Food Polska, posiada dwie czapki od Gault&Millau, oraz jest rekomendowana przez przewodnik Michelin (…).

Zobacz więcej

Właściciele Albertina Restaurant & Wine o rynku restauracji premium i rozwoju marki

17 października 2018

Ich restauracja funkcjonuje niecałe trzy lata, a już znalazła się w Przewodniku Michelin oraz została doceniona wyróżnieniem Slow Food. Goście, którzy odwiedzili lokal w ramach Fine Dining Week, wybrali go najlepszym pod względem atmosfery oraz obsługi. W rozmowie z nami – właściciele restauracji Albertina Restaurant & Wine z Krakowa: Barbara Zamorska i Grzegorz Fic – opowiedzieli o początkach swojego biznesu, podziale obowiązków, źródłach inspiracji do tworzenia menu, o tym, jak to się stało się, że w restauracji stanęło homarium oraz dyspenser do win i dlaczego warto zwracać uwagę na detale (…).

Zobacz więcej

Raz jeszcze Albertina – KrakowFoodies

16 października 2018

Albertinę odwiedziliśmy już raz. Mniej więcej rok temu. Wtedy wychodząc z lokalu mieliśmy dość podobne odczucie. A mianowicie, że prawdopodobnie jest to jedna z najlepszych krakowskich restauracji. Tylko (lub aż) prawdopodobnie bo, mimo iż naprawdę było bardzo, bardzo dobrze to jednak parę rzeczy zakuły w oko i podniebienie. Niemniej sam fakt, że wracamy świadczy o tym, że mimo wysokich cen warto od czasu do czasu do Albertiny wpaść. I przy okazji sprawdzić co się zmieniło.

Cóż, jeżeli coś funkcjonuje bardzo dobrze to wiele zmieniać nie trzeba. I tego chyba właśnie trzymają się w Albertinie. Dalej na kuchni dzieli i rządzi szef Grzegorz Fic (notabene jak dowiedzieliśmy się od kelnerki zapalony myśliwy), nadal to jedna z najelegantszych restauracji w Krakowie. No i to wciąż świetna kuchnia i bardzo dobry serwis (…).

Zobacz więcej

Sposób na homara według właścicieli restauracji Albertina

1 sierpnia 2018

Choć wielu osobom kojarzy się tylko z afrodyzjakiem, jego mięso jest przede wszystkim niezwykle bogate w wartości odżywcze. Warto jeść homary, ponieważ zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, białka, selenu, miedzi, witaminy B12 i jodu.

Krakowska restauracja Albertina, wyposażona jest w rzadko spotykane, bo aż 500-litrowe homarium. Nasi goście są przyzwyczajeni do tego, że stawiamy wyłącznie na produkty klasy premium. Dlatego oferujemy świeże homary: dzikie szkockie i hodowlane kanadyjskie. Zainteresowanie nimi jest przez cały rok, ale wyraźnie widzimy, że wraz z pojawieniem się słońca – homar zaczyna zdecydowanie królować na talerzach. Dlatego to obowiązkowa pozycja w naszej nowej karcie menu (…).

Zobacz więcej

Z kuchni Królowej Bony – Jarmark Świętojański 2018

8 czerwca 2018

Przedsmak tegorocznego Jarmarku Świętojańskiego.

Od 8 do 17 czerwca w dziewięciu krakowskich restauracjach będzie można spróbować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony. Szefowie kuchni wybranych lokali nie poskąpią drogocennego szafranu, korzeni oraz sprowadzanych kiedyś ze słonecznej Italii produktów. W akcji bierze udział restauracja Albertina Restaurant & Wine (…).

Zobacz więcej

Albertina – Przewodnik MICHELIN 2018

30 marca 2018

PRZEWODNIK MICHELIN:

Wyrafinowana, nowoczesna restauracja z winiarnia mieszczaca sie w piwnicy. Menu oddaje pasje szefa kuchni do polowan i rybolówstwa. Tutejsza specjalnoscia jest dziczyzna. W ofercie znalezc mozna równiez homara i ostrygi. Przyciagajace wzrok potrawy doskonale oddaja prawdziwy smak poszczególnych skladników.
– Inspektorzy MICHELIN

Zobacz więcej

ALBERTINA W CZOŁÓWCE NAJLEPSZYCH RESTAURACJI W POLSCE

11 marca 2018

W tegorocznym wydaniu Albertina znalazła się w gronie najlepszych restauracji w Polsce i zadebiutowała z dwoma kompletami sztućców Michelin. Przewodnik Gault & Millau 2018 wyróżnił Albertinę dwoma czapkami kucharskimi. Restauracja została też przyjęta do grona restauracji z rekomendacją SLOW FOOD oraz otrzymała rekomendację FORBES Travel (…).

Zobacz więcej

Osobowości Gastronomiczne – Szef Grzegorz Fic

23 lutego 2018

Szef kuchni i współwłaściciel krakowskiej Albertiny Restaurant & Wine. Członek KSK, stażysta samego Pierre Gagnaire`a, propagator serwowania dziczyzny w fine diningowej odsłonie. Kulinarny kunszt kształtował w całej Europie, gotował dla koronowanych głów, a mimo to nadal stawia na samodoskonalenie. Cechuje go cierpliwość i sukcesywne dążenie do obranego celu (…).

Zachęcamy do przeczytania wywiadu dla Portalu NewsGasto.

Zobacz więcej

Dźwigacze Kultury rozdane po raz szósty

9 lutego 2018

8 lutego 2018 Krakowskie Biuro Festiwalowe po raz szósty, wyróżniło swoich partnerów i sponsorów, przyznając im nagrody Dźwigacze Kultury – symbol tego, jak ważne dla rozwoju kultury jest wsparcie biznesu. KBF od lat inwestuje w rozwój sieci partnerstw pomiędzy przedstawicielami świata biznesu i kultury. Galę uświetnił występ zespołu Staszek Słowiński Quintet.

Miło nam poinformować, iż wśród laureatów jest również restauracja ALBERTINA Restaurant & Wine.

Zobacz więcej