MEDIA O NAS
Albertina Restaurant & Wine

O sukcesie i świetnej opinii wśród Partnerów i Gości Albertiny świadczą liczne publikacje w mediach – zarówno w internecie, jak i magazynach drukowanych. Przeczytaj o nas.

Bohaterami tych publikacji – artykułów, reportaży, filmów są wszyscy członkowie zespołu naszej restauracji: Barbara Zamorska Restauratorka oraz cały zespół kuchni, serwisu i marketingu. To publikacje, które zbieramy od otwarcia naszej restauracji w 2016 roku, tworząc tym samym historię pełną pasji i zaangażowania. Zapraszamy do kontaktu przedstawicieli mediów. Z przyjemnością pomożemy w przygotowaniu publikacji prasowej dotyczącej fine diningu, wine pairingu i produktów lokalnych oraz przygotujemy pakiet najwyższej jakości zdjęć.

Media O nas. Albertina restaurant & Wine.
Przeczytaj i zobacz filmy.

Krakowskie restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin 2020

Rok 2020 przyniósł krakowskiej gastronomii pierwszą, długo wyczekiwaną gwiazdkę Michelin. W przewodniku Michelin, który ukazał się w czerwcu 2020 r., gwiazdkę w kategorii restauracji komfortowych (oznaczonych dwoma kompletami sztućców) otrzymała Bottiglieria 1881, która w ten sposób dołączyła do najlepszych restauracji na świecie. Do tej pory w Polsce gwiazdką Michelin mogły się pochwalić jedynie lokale warszawskie. Aż 16 restauracji zostało natomiast wyróżnionych talerzem Michelin. Talerz Michelin, 2 komplety sztućców: Albertina.

Źródło: Kraków.pl

5 pytań do… Barbary Zamorskiej

5 pytań do… Barbary Zamorskiej, właścicielki restauracji Albertina w Krakowie.

Źródło: Destinationpologne.fr

Crème de la crème krakowskich restauracji. Restauracja Albertina

Najlepsze Krakowskie restauracje. Crème de la crème krakowskich restauracji – wizyta w każdej z nich to prawdziwa uczta dla zmysłów. Podczas posiłku może Ci towarzyszyć nasz przewodnik, który opowie o historii krakowskiej kuchni.

Albertina Restaurant & Wine to zupełnie wyjątkowy w skali Krakowa, nowatorski koncept kulinarny, stworzony z pasji do wina i sztuki kulinarnej, i w szczególności z pragnienia promowania w Krakowie sztuki umiejętnego łączenia kuchni i wina – w oparciu o zasady food&wine pairingu. Kierując się zasadą, iż doskonała kuchnia powstać może wyłącznie przy użyciu znakomitych składników, niezmienną podstawę każdego menu stanowią wyłącznie starannie wyselekcjonowane, sezonowe i lokalne produkty o największym twórczym potencjale, a także stale dostępne, świeże owoce morza z własnego homarium.

Kluczową ideą, jest chęć kreowania przestrzeni możliwie jak najbardziej harmonijnej. Oszczędna forma wystroju lokalu staje się doskonałym tłem do oryginalnych elementów takich jak używana dębowa beczka barrique do dojrzewania wina, mobilna płuczka do kieliszków czy wertykalny ogród. Restauracja może pomieścić około 100 gości i oferuje organizację przyjęć prywatnych, spotkań biznesowych, warsztatów winiarskich i degustacji.

Fine dining to spektakl kulinarny doskonale łączący niezwykłe walory smakowe oraz szacunek do produktów z wysublimowaną atmosferą i perfekcyjną obsługą.

Źródło: Mertz Travel Poland – Private tours. Premium transfers. Unique places.

Pozwól swojej kuchni odpocząć – wigilijny box od Albertiny

Menu na świąteczny stół oraz Wigilijne boxy.

Restauracja Albertina znajduje się przy ulicy Dominikańskiej 3 w Krakowie. Pisaliśmy już o nich przy okazji Gęsiny z okazji świętego Marcina.

W poza świątecznym menu Albertiny znajdziecie m.in. dania z dziczyzny (tatar z jelenia, comber z sarny), kaczkę oraz homara. Obecnie, wszystkie te dania serwowane są w formie DIY (Do It Yourself). Zamawiając je otrzymujecie od restauracji gotowe „półprodukty”, a wraz z nimi instrukcję, jak w mniej niż kwadrans stworzyć z nich Fine Diningowe danie we własnej kuchni.

Ostatnio też, Albertina wprowadziła do swojego menu dwie nowe, ciekawe propozycje, idealnie wpasowujące się w obecne czasy. Pierwsza z nich to kanapki na wynos, z mięsem z homara, z tatarem z jelenia. Druga, to dania wigilijne oraz Wigilijne Boxy z dostawą do domu. I właśnie o nich chcemy Wam dzisiaj opowiedzieć.

Źródło: Karta czy Gotówka

Grzegorz Fic: plan jest jeden, przetrwać kryzys

Rozmowa z Grzegorzem Ficem, szefem kuchni i współwłaścicielem krakowskiej Albertiny Restaurant & Wine.

Heidi Handkowska: Albertina to młoda restauracja. Powstała w 2016 r. Czy wg Pana wpłynęła na krakowski krajobraz restauracyjny?

Grzegorz Fic: Faktycznie, Albertina jest bardzo młodą restauracją, otworzyliśmy ją dokładnie 4 lata temu w kwietniu. Wydaje mi się, że udało nam się wpłynąć na wygląd krakowskiej gastronomii. Jako mało rozpoznawalny szef kuchni stworzyłem miejsce, które pokazało, że najważniejsza nie jest liczba osób, które ugościmy, ale w jaki sposób to zrobimy. Od tamtego czasu możemy zauważyć, że w Krakowie coraz większy nacisk kładzie się na jakość produktów oraz serwisu, jak również wine pairingu.

Żródło: Poradnik Restauratora

The Best Chef & ALBERTINA

„The Best Chef” to projekt, którego misją jest zebranie wszystkich miłośników jedzenia z całego świata i stworzenie społeczności wszystkich tych, dla których jedzenie jest pasją. Jego celem jest promocja najlepszych szefów kuchni na całym świecie. Twórcy Joanna Ślusarczyk i Cristian Gadau prezentują szerokiej publiczności – pasjonatom dobrej kuchni – sylwetki, filozofię i życie codzienne szefów kuchni, a także organizują znany na świecie konkurs.  Profil w mediach społecznościowych The Best Chef ma 1,4 mln obserwujących. Zobaczcie zdjęcia dań z karty Albertiny i film z Grzegorzem Ficem Szefem Kuchni nakręconym w ramach prezentacji „The Best Chef Meets”. 

Źródło:
The Best Chef Twitter

Gastronomie: Le chef polonais Grzegorz Fic au piano à limoges

Invité de la 8e biennale Toques & porcelaine à Limoges, le chef étoilé à la tête de L’Albertina à Cracovie en Pologne a animé un atelier culinaire spécial Populaire du Centre ce dimanche à Limoges.

Depuis 15 ans, Grzegorz Fic officie dans les restaurants les plus prestigieux de Cracovie en Pologne, dont L’Albertina. Découvert par la délégation limougeaude invitée au rassemblement des Villes créatives de l’Unesco l’an passé, le chef étoilé polonais a fait montre de son talent ce week-end à Limoges pour cette 8e édition de Toques & porcelaine.

Źródło: Lepopulaire.fr

Fine Dining w plenerze – Winnica Wieliczka

Właściciele krakowskiej restauracji po raz kolejny łamią schematy postrzegania gastronomii, wychodząc do gości z niecodzienną propozycją. Jest nią unikatowa kolacja w duchu slow food, która będzie miała miejsce w okolicznościach przyrody w Winnicy Wieliczka. Warto podkreślić, że jest to pierwsze tego typu wydarzenie w całym regionie.

Źródło: Horeca.net.

Fine Dining Week – Albertina

Muszę przyznać, iż jestem pod ogromnym wrażeniem poziomu jakości i elegancji, jaką prezentuje Albertina Restaurant & Wine. Wybór tego miejsca w ramach Fine Dining Week okazał się niesamowitą podróżą kulinarną w minimalistyczny świat harmonii i piękna (…).

Źródło: Cherrykasia.pl

Właściciele Albertina Restaurant & Wine o rynku restauracji premium i rozwoju marki

Ich restauracja funkcjonuje niecałe trzy lata, a już znalazła się w Przewodniku Michelin oraz została doceniona wyróżnieniem Slow Food. Goście, którzy odwiedzili lokal w ramach Fine Dining Week, wybrali go najlepszym pod względem atmosfery oraz obsługi. W rozmowie z nami – właściciele restauracji Albertina Restaurant & Wine z Krakowa: Barbara Zamorska i Grzegorz Fic – opowiedzieli o początkach swojego biznesu, podziale obowiązków, źródłach inspiracji do tworzenia menu, o tym, jak to się stało się, że w restauracji stanęło homarium oraz dyspenser do win i dlaczego warto zwracać uwagę na detale (…).

Źródło: Nowości Gastronomiczne

Raz jeszcze Albertina

Albertinę odwiedziliśmy już raz. Mniej więcej rok temu. Wtedy wychodząc z lokalu mieliśmy dość podobne odczucie. A mianowicie, że prawdopodobnie jest to jedna z najlepszych krakowskich restauracji. Tylko (lub aż) prawdopodobnie bo, mimo iż naprawdę było bardzo, bardzo dobrze to jednak parę rzeczy zakuły w oko i podniebienie. Niemniej sam fakt, że wracamy świadczy o tym, że mimo wysokich cen warto od czasu do czasu do Albertiny wpaść. I przy okazji sprawdzić co się zmieniło.

Cóż, jeżeli coś funkcjonuje bardzo dobrze to wiele zmieniać nie trzeba. I tego chyba właśnie trzymają się w Albertinie. Dalej na kuchni dzieli i rządzi szef Grzegorz Fic (notabene jak dowiedzieliśmy się od kelnerki zapalony myśliwy), nadal to jedna z najelegantszych restauracji w Krakowie. No i to wciąż świetna kuchnia i bardzo dobry serwis (…).

Źródło: Krakow Foodies

Sposób na homara według właścicieli Restauracji Albertina

Choć wielu osobom kojarzy się tylko z afrodyzjakiem, jego mięso jest przede wszystkim niezwykle bogate w wartości odżywcze. Warto jeść homary, ponieważ zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, białka, selenu, miedzi, witaminy B12 i jodu.

Krakowska restauracja Albertina, wyposażona jest w rzadko spotykane, bo aż 500-litrowe homarium. Nasi goście są przyzwyczajeni do tego, że stawiamy wyłącznie na produkty klasy premium. Dlatego oferujemy świeże homary: dzikie szkockie i hodowlane kanadyjskie. Zainteresowanie nimi jest przez cały rok, ale wyraźnie widzimy, że wraz z pojawieniem się słońca – homar zaczyna zdecydowanie królować na talerzach. Dlatego to obowiązkowa pozycja w naszej nowej karcie menu (…).

Źródło: Horecanet.pl

Z kuchni królowej Bony – Jarmark Świętojański 2018

Przedsmak tegorocznego Jarmarku Świętojańskiego.

Od 8 do 17 czerwca w dziewięciu krakowskich restauracjach będzie można spróbować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony. Szefowie kuchni wybranych lokali nie poskąpią drogocennego szafranu, korzeni oraz sprowadzanych kiedyś ze słonecznej Italii produktów. W akcji bierze udział restauracja Albertina Restaurant & Wine (…).

Źródło: Ciekawostki Historyczne

Albertina – Homar jako letni rarytas

„Choć wielu osobom homar kojarzy się tylko z afrodyzjakiem, jego mięso jest przede wszystkim niezwykle bogate w wartości odżywcze. Warto je jeść, ponieważ zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3, białka, selenu, miedzi, witaminy B12 i jodu” – właściciele restauracji Albertina w Krakowie, Barbara Zamorska i Grzegorz Fic, opowiadają o homarach w restauracji: ciekawie, praktycznie i bez tajemnic o homarze, jako ulubieńcu szefa kuchni oraz o wine pairingu z homarem w roli głównej.

Źródło: Nowości Gastronomiczne

Michelin Guide Krakow

Albertina – Przewodnik Michelin 2018

PRZEWODNIK MICHELIN NA ROK 2018:

Wyrafinowana, nowoczesna restauracja z winiarnią mieszcząca się w piwnicy. Menu oddaje pasję szefa kuchni do polowań i rybołówstwa. Tutejszą specjalnością jest dziczyzna. W ofercie znaleźć można również homara i ostrygi. Przyciągające wzrok potrawy doskonale oddają prawdziwy smak poszczególnych składników
– Inspektorzy MICHELIN

Źródło: Guide Michelin

Zapraszamy do świata Albertiny. Filmy z wydarzeń i kuchni.

Filmy, które prezentujemy to zapis wydarzeń, które organizowaliśmy lub które współtworzyliśmy z naszymi partnerami. To także obraz tego w jaki sposób pracujemy i tworzymy nasze wyjątkowe dania. Jesteśmy dumni, że nasza praca spotyka się z uznaniem wśród gości i w branży gastronomicznej. Te filmy prezentują tylko wybrane fragmenty aktywności i naszej filozofii działania. Czekamy na Was w Albertinie. Przy stole dokończymy opowiadanie naszej historii.

Fine Dining w Plenerze vol. 2.

Wyjątkowe lokalizacje, specjalne sezonowe menu i zaproszeni znani szefowie kuchii. Film z edycji w Pstrągu Ojcowskim.

Fine Dining w Plenerze vol. 3.

Autorski, cykliczny projekt kolacji, na które zapraszamy gości poza miasto – jak najbliżej natury. Film z edycji w Winnicy Wieliczka.

Albertina Restaurant & Wine.

To co mamy najlepszego. Film w cyklu Poznaj kulinarną filozofię naszej restauracji.

Opera Rara ze Smakiem.

Wydarzenia specjalne w ramach słynnego krakowskiego festiwalu muzycznego Opera Rara. Film z kolacji przygotowanej przez Albertinę z udziałem Roberta Makłowicza.

The Best Chef

Projekt, którego celem jest promocja najlepszych szefów kuchni na całym świecie. Film z Szefem Kuchni Grzegorzem Ficem Szefem Kuchni nakręcony w ramach prezentacji „The Best Chef Meets”. Produkcja: The Best Chef

Gotujemy na szlaku

Film w ramach projektu Polskie Skarby Kulinarne. Szef kuchni Albertiny Grzegorz Fic wspólnie z Szefem kuchni Akademii Makro Tomaszem Traczem przygotowują dania z jesiotra.