O sukcesie i świetnej opinii wśród Partnerów i Gości Albertiny świadczą liczne publikacje w mediach – zarówno w internecie, jak i magazynach drukowanych.
Bohaterami tych publikacji – artykułów, reportaży, filmów są wszyscy członkowie zespołu naszej restauracji: Grzegorz Fic Szef Kuchni, Barbara Zamorska Restauratorka, a także cały zespół kuchni i serwisu. Zapraszamy do kontaktu przedstawicieli mediów – z przyjemnością pomożemy w przygotowaniu publikacji prasowej dotyczącej fine diningu, wine pairingu i produktów lokalnych oraz przygotujemy pakiet najwyższej jakości zdjęć.
MEDIA O NAS.
PRZECZYTAJ I ZOBACZ FILMY.

5 pytań do… Barbary Zamorskiej
5 pytań do… Barbary Zamorskiej, właścicielki restauracji Albertina w Krakowie.

Crème de la crème krakowskich restauracji. Restauracja Albertina
Najlepsze Krakowskie restauracje. Crème de la crème krakowskich restauracji – wizyta w każdej z nich to prawdziwa uczta dla zmysłów. Podczas posiłku może Ci towarzyszyć nasz przewodnik, który opowie o historii krakowskiej kuchni. Albertina Restaurant & Wine to zupełnie wyjątkowy w skali Krakowa, nowatorski koncept kulinarny, stworzony z pasji do wina i sztuki kulinarnej, i w szczególności z pragnienia promowania w Krakowie sztuki umiejętnego łączenia kuchni i wina – w oparciu o zasady food&wine pairingu. Kierując się zasadą, iż doskonała kuchnia powstać może wyłącznie przy użyciu znakomitych składników, niezmienną podstawę każdego menu stanowią wyłącznie starannie wyselekcjonowane, sezonowe i lokalne produkty o największym twórczym potencjale, a także stale dostępne, świeże owoce morza z własnego homarium. Kluczową ideą, jest chęć kreowania przestrzeni możliwie jak najbardziej harmonijnej. Oszczędna forma wystroju lokalu staje się doskonałym tłem do oryginalnych elementów takich jak używana dębowa beczka barrique do dojrzewania wina, mobilna płuczka do kieliszków czy wertykalny ogród. Restauracja może pomieścić około 100 gości i oferuje organizację przyjęć prywatnych, spotkań biznesowych, warsztatów winiarskich i degustacji. Fine dining to spektakl kulinarny doskonale łączący niezwykłe walory smakowe oraz szacunek do produktów z wysublimowaną atmosferą i perfekcyjną obsługą. Źródło: Mertz Travel Poland – Private tours. Premium transfers. Unique places.

Pozwól swojej kuchni odpocząć – wigilijny box od Albertiny
Menu na świąteczny stół oraz Wigilijne boxy. Restauracja Albertina znajduje się przy ulicy Dominikańskiej 3 w Krakowie. Pisaliśmy już o nich przy okazji Gęsiny z okazji świętego Marcina. W poza świątecznym menu Albertiny znajdziecie m.in. dania z dziczyzny (tatar z jelenia, comber z sarny), kaczkę oraz homara. Obecnie, wszystkie te dania serwowane są w formie DIY (Do It Yourself). Zamawiając je otrzymujecie od restauracji gotowe „półprodukty”, a wraz z nimi instrukcję, jak w mniej niż kwadrans stworzyć z nich Fine Diningowe danie we własnej kuchni. Ostatnio też, Albertina wprowadziła do swojego menu dwie nowe, ciekawe propozycje, idealnie wpasowujące się w obecne czasy. Pierwsza z nich to kanapki na wynos, z mięsem z homara, z tatarem z jelenia. Druga, to dania wigilijne oraz Wigilijne Boxy z dostawą do domu. I właśnie o nich chcemy Wam dzisiaj opowiedzieć.

Grzegorz Fic: plan jest jeden, przetrwać kryzys
Rozmowa z Grzegorzem Ficem, szefem kuchni i współwłaścicielem krakowskiej Albertiny Restaurant & Wine. Heidi Handkowska: Albertina to młoda restauracja. Powstała w 2016 r. Czy wg Pana wpłynęła na krakowski krajobraz restauracyjny? Grzegorz Fic: Faktycznie, Albertina jest bardzo młodą restauracją, otworzyliśmy ją dokładnie 4 lata temu w kwietniu. Wydaje mi się, że udało nam się wpłynąć na wygląd krakowskiej gastronomii. Jako mało rozpoznawalny szef kuchni stworzyłem miejsce, które pokazało, że najważniejsza nie jest liczba osób, które ugościmy, ale w jaki sposób to zrobimy. Od tamtego czasu możemy zauważyć, że w Krakowie coraz większy nacisk kładzie się na jakość produktów oraz serwisu, jak również wine pairingu.

The Best Chef & ALBERTINA
„The Best Chef” to projekt, którego misją jest zebranie wszystkich miłośników jedzenia z całego świata i stworzenie społeczności wszystkich tych, dla których jedzenie jest pasją. Jego celem jest promocja najlepszych szefów kuchni na całym świecie. Twórcy Joanna Ślusarczyk i Cristian Gadau prezentują szerokiej publiczności – pasjonatom dobrej kuchni – sylwetki, filozofię i życie codzienne szefów kuchni, a także organizują znany na świecie konkurs. Profil w mediach społecznościowych The Best Chef ma 1,4 mln obserwujących. Zobaczcie zdjęcia dań z karty Albertiny i film z Grzegorzem Ficem Szefem Kuchni nakręconym w ramach prezentacji „The Best Chef Meets”. Twitter: https://twitter.com/TheBestChef_/status/1192476436520689664

Gastronomie: Le chef polonais Grzegorz Fic au piano à limoges
Invité de la 8e biennale Toques & porcelaine à Limoges, le chef étoilé à la tête de L’Albertina à Cracovie en Pologne a animé un atelier culinaire spécial Populaire du Centre ce dimanche à Limoges. Depuis 15 ans, Grzegorz Fic officie dans les restaurants les plus prestigieux de Cracovie en Pologne, dont L’Albertina. Découvert par la délégation limougeaude invitée au rassemblement des Villes créatives de l’Unesco l’an passé, le chef étoilé polonais a fait montre de son talent ce week-end à Limoges pour cette 8e édition de Toques & porcelaine.

Fine Dining w plenerze – Winnica Wieliczka
Właściciele krakowskiej restauracji po raz kolejny łamią schematy postrzegania gastronomii, wychodząc do gości z niecodzienną propozycją. Jest nią unikatowa kolacja w duchu slow food, która będzie miała miejsce w okolicznościach przyrody w Winnicy Wieliczka. Warto podkreślić, że jest to pierwsze tego typu wydarzenie w całym regionie. Źródło: Horeca.net

Fine Dining Week – Albertina
Muszę przyznać, iż jestem pod ogromnym wrażeniem poziomu jakości i elegancji, jaką prezentuje Albertina Restaurant & Wine. Wybór tego miejsca w ramach Fine Dining Week okazał się niesamowitą podróżą kulinarną w minimalistyczny świat harmonii i piękna (…). Źródło: Cherrykasia.pl

Właściciele Albertina Restaurant & Wine o rynku restauracji premium i rozwoju marki
Ich restauracja funkcjonuje niecałe trzy lata, a już znalazła się w Przewodniku Michelin oraz została doceniona wyróżnieniem Slow Food. Goście, którzy odwiedzili lokal w ramach Fine Dining Week, wybrali go najlepszym pod względem atmosfery oraz obsługi. W rozmowie z nami – właściciele restauracji Albertina Restaurant & Wine z Krakowa: Barbara Zamorska i Grzegorz Fic – opowiedzieli o początkach swojego biznesu, podziale obowiązków, źródłach inspiracji do tworzenia menu, o tym, jak to się stało się, że w restauracji stanęło homarium oraz dyspenser do win i dlaczego warto zwracać uwagę na detale (…). Źródło: Nowości Gastronomiczne

Raz jeszcze Albertina
Albertinę odwiedziliśmy już raz. Mniej więcej rok temu. Wtedy wychodząc z lokalu mieliśmy dość podobne odczucie. A mianowicie, że prawdopodobnie jest to jedna z najlepszych krakowskich restauracji. Tylko (lub aż) prawdopodobnie bo, mimo iż naprawdę było bardzo, bardzo dobrze to jednak parę rzeczy zakuły w oko i podniebienie. Niemniej sam fakt, że wracamy świadczy o tym, że mimo wysokich cen warto od czasu do czasu do Albertiny wpaść. I przy okazji sprawdzić co się zmieniło. Cóż, jeżeli coś funkcjonuje bardzo dobrze to wiele zmieniać nie trzeba. I tego chyba właśnie trzymają się w Albertinie. Dalej na kuchni dzieli i rządzi szef Grzegorz Fic (notabene jak dowiedzieliśmy się od kelnerki zapalony myśliwy), nadal to jedna z najelegantszych restauracji w Krakowie. No i to wciąż świetna kuchnia i bardzo dobry serwis (…). Źródło: Krakow Foodies

Sposób na homara według właścicieli Restauracji Albertina
Choć wielu osobom kojarzy się tylko z afrodyzjakiem, jego mięso jest przede wszystkim niezwykle bogate w wartości odżywcze. Warto jeść homary, ponieważ zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, białka, selenu, miedzi, witaminy B12 i jodu. Krakowska restauracja Albertina, wyposażona jest w rzadko spotykane, bo aż 500-litrowe homarium. Nasi goście są przyzwyczajeni do tego, że stawiamy wyłącznie na produkty klasy premium. Dlatego oferujemy świeże homary: dzikie szkockie i hodowlane kanadyjskie. Zainteresowanie nimi jest przez cały rok, ale wyraźnie widzimy, że wraz z pojawieniem się słońca – homar zaczyna zdecydowanie królować na talerzach. Dlatego to obowiązkowa pozycja w naszej nowej karcie menu (…). Źródło: Horecanet.pl

Z kuchni królowej Bony – Jarmark Świętojański 2018
Przedsmak tegorocznego Jarmarku Świętojańskiego. Od 8 do 17 czerwca w dziewięciu krakowskich restauracjach będzie można spróbować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony. Szefowie kuchni wybranych lokali nie poskąpią drogocennego szafranu, korzeni oraz sprowadzanych kiedyś ze słonecznej Italii produktów. W akcji bierze udział restauracja Albertina Restaurant & Wine (…). Źródło: Ciekawostki Historyczne

Albertina – Homar jako letni rarytas
„Choć wielu osobom homar kojarzy się tylko z afrodyzjakiem, jego mięso jest przede wszystkim niezwykle bogate w wartości odżywcze. Warto je jeść, ponieważ zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3, białka, selenu, miedzi, witaminy B12 i jodu” – właściciele restauracji Albertina w Krakowie, Barbara Zamorska i Grzegorz Fic, opowiadają o homarach w restauracji: ciekawie, praktycznie i bez tajemnic o homarze, jako ulubieńcu szefa kuchni oraz o wine pairingu z homarem w roli głównej. Źródło: Nowości Gastronomiczne.

Albertina – Przewodnik Michelin 2018
PRZEWODNIK MICHELIN NA ROK 2018: Wyrafinowana, nowoczesna restauracja z winiarnią mieszcząca się w piwnicy. Menu oddaje pasję szefa kuchni do polowań i rybołówstwa. Tutejszą specjalnością jest dziczyzna. W ofercie znaleźć można również homara i ostrygi. Przyciągające wzrok potrawy doskonale oddają prawdziwy smak poszczególnych składników– Inspektorzy MICHELIN Źródło: Guide Michelin

Szef kuchni Restauracji Albertina o daniach z wołowiny
Podczas mojego tegorocznego stażu w jego restauracji z trzema gwiazdkami Michelin w paryskim Hotelu Balzac zauważyłem, że ten niekwestionowany mistrz zawsze łączy wołowinę z sezonowymi owocami, a w jego karcie menu znajduje się wiele zaskakujących propozycji z wykorzystaniem właśnie wołowiny, np. stek w soku z ozora wołowego czy danie typu „surf&turf”, łączące kawałek polędwicy wołowej z ogonem homara. To utwierdziło mnie w przekonaniu, że obrany kierunek autorskiej kuchni w Albertinie jest nie tylko słuszny, ale również perspektywiczny. Mam tu głównie na myśli niecodzienne połączenia mięsa z owocami morza, a w szczególności właśnie z homarami z naszego własnego homarium. Muszę przyznać, że po stażu u Gagnaire’a jestem zafascynowany bogactwem i złożonością dań kuchni francuskiej, które dodatkowo fantastycznie komponują się z winami. (…) Autorem wywiadu jest Grzegorz Fic współwłaściciel i szef kuchni Albertina Restaurant & Wine. Źródło: horecanet.pl

Gastronomie: Le chef polonais Grzegorz Fic au piano à limoges
Invité de la 8e biennale Toques & porcelaine à Limoges, le chef étoilé à la tête de L’Albertina à Cracovie en Pologne a animé un atelier culinaire spécial Populaire du Centre ce dimanche à Limoges. Depuis 15 ans, Grzegorz Fic officie dans les restaurants les plus prestigieux de Cracovie en Pologne, dont L’Albertina. Découvert par la délégation limougeaude invitée au rassemblement des Villes créatives de l’Unesco l’an passé, le chef étoilé polonais a fait montre de son talent ce week-end à Limoges pour cette 8e édition de Toques & porcelaine.

Fine Dining w plenerze – Winnica Wieliczka
Właściciele krakowskiej restauracji po raz kolejny łamią schematy postrzegania gastronomii, wychodząc do gości z niecodzienną propozycją. Jest nią unikatowa kolacja w duchu slow food, która będzie miała miejsce w okolicznościach przyrody w Winnicy Wieliczka. Warto podkreślić, że jest to pierwsze tego typu wydarzenie w całym regionie. Źródło: Horeca.net

Fine Dining Week – Albertina
Muszę przyznać, iż jestem pod ogromnym wrażeniem poziomu jakości i elegancji, jaką prezentuje Albertina Restaurant & Wine. Wybór tego miejsca w ramach Fine Dining Week okazał się niesamowitą podróżą kulinarną w minimalistyczny świat harmonii i piękna (…). Źródło: Cherrykasia.pl

Właściciele Albertina Restaurant & Wine o rynku restauracji premium i rozwoju marki
Ich restauracja funkcjonuje niecałe trzy lata, a już znalazła się w Przewodniku Michelin oraz została doceniona wyróżnieniem Slow Food. Goście, którzy odwiedzili lokal w ramach Fine Dining Week, wybrali go najlepszym pod względem atmosfery oraz obsługi. W rozmowie z nami – właściciele restauracji Albertina Restaurant & Wine z Krakowa: Barbara Zamorska i Grzegorz Fic – opowiedzieli o początkach swojego biznesu, podziale obowiązków, źródłach inspiracji do tworzenia menu, o tym, jak to się stało się, że w restauracji stanęło homarium oraz dyspenser do win i dlaczego warto zwracać uwagę na detale (…). Źródło: Nowości Gastronomiczne

Raz jeszcze Albertina
Albertinę odwiedziliśmy już raz. Mniej więcej rok temu. Wtedy wychodząc z lokalu mieliśmy dość podobne odczucie. A mianowicie, że prawdopodobnie jest to jedna z najlepszych krakowskich restauracji. Tylko (lub aż) prawdopodobnie bo, mimo iż naprawdę było bardzo, bardzo dobrze to jednak parę rzeczy zakuły w oko i podniebienie. Niemniej sam fakt, że wracamy świadczy o tym, że mimo wysokich cen warto od czasu do czasu do Albertiny wpaść. I przy okazji sprawdzić co się zmieniło. Cóż, jeżeli coś funkcjonuje bardzo dobrze to wiele zmieniać nie trzeba. I tego chyba właśnie trzymają się w Albertinie. Dalej na kuchni dzieli i rządzi szef Grzegorz Fic (notabene jak dowiedzieliśmy się od kelnerki zapalony myśliwy), nadal to jedna z najelegantszych restauracji w Krakowie. No i to wciąż świetna kuchnia i bardzo dobry serwis (…). Źródło: Krakow Foodies

Sposób na homara według właścicieli Restauracji Albertina
Choć wielu osobom kojarzy się tylko z afrodyzjakiem, jego mięso jest przede wszystkim niezwykle bogate w wartości odżywcze. Warto jeść homary, ponieważ zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3, białka, selenu, miedzi, witaminy B12 i jodu. Krakowska restauracja Albertina, wyposażona jest w rzadko spotykane, bo aż 500-litrowe homarium. Nasi goście są przyzwyczajeni do tego, że stawiamy wyłącznie na produkty klasy premium. Dlatego oferujemy świeże homary: dzikie szkockie i hodowlane kanadyjskie. Zainteresowanie nimi jest przez cały rok, ale wyraźnie widzimy, że wraz z pojawieniem się słońca – homar zaczyna zdecydowanie królować na talerzach. Dlatego to obowiązkowa pozycja w naszej nowej karcie menu (…). Źródło: Horecanet.pl

Z kuchni królowej Bony – Jarmark Świętojański 2018
Przedsmak tegorocznego Jarmarku Świętojańskiego. Od 8 do 17 czerwca w dziewięciu krakowskich restauracjach będzie można spróbować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony. Szefowie kuchni wybranych lokali nie poskąpią drogocennego szafranu, korzeni oraz sprowadzanych kiedyś ze słonecznej Italii produktów. W akcji bierze udział restauracja Albertina Restaurant & Wine (…). Źródło: Ciekawostki Historyczne

Albertina – Homar jako letni rarytas
„Choć wielu osobom homar kojarzy się tylko z afrodyzjakiem, jego mięso jest przede wszystkim niezwykle bogate w wartości odżywcze. Warto je jeść, ponieważ zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3, białka, selenu, miedzi, witaminy B12 i jodu” – właściciele restauracji Albertina w Krakowie, Barbara Zamorska i Grzegorz Fic, opowiadają o homarach w restauracji: ciekawie, praktycznie i bez tajemnic o homarze, jako ulubieńcu szefa kuchni oraz o wine pairingu z homarem w roli głównej. Źródło: Nowości Gastronomiczne.

Albertina – Przewodnik Michelin 2018
PRZEWODNIK MICHELIN NA ROK 2018: Wyrafinowana, nowoczesna restauracja z winiarnią mieszcząca się w piwnicy. Menu oddaje pasję szefa kuchni do polowań i rybołówstwa. Tutejszą specjalnością jest dziczyzna. W ofercie znaleźć można również homara i ostrygi. Przyciągające wzrok potrawy doskonale oddają prawdziwy smak poszczególnych składników– Inspektorzy MICHELIN Źródło: Guide Michelin

Szef kuchni Restauracji Albertina o daniach z wołowiny
Podczas mojego tegorocznego stażu w jego restauracji z trzema gwiazdkami Michelin w paryskim Hotelu Balzac zauważyłem, że ten niekwestionowany mistrz zawsze łączy wołowinę z sezonowymi owocami, a w jego karcie menu znajduje się wiele zaskakujących propozycji z wykorzystaniem właśnie wołowiny, np. stek w soku z ozora wołowego czy danie typu „surf&turf”, łączące kawałek polędwicy wołowej z ogonem homara. To utwierdziło mnie w przekonaniu, że obrany kierunek autorskiej kuchni w Albertinie jest nie tylko słuszny, ale również perspektywiczny. Mam tu głównie na myśli niecodzienne połączenia mięsa z owocami morza, a w szczególności właśnie z homarami z naszego własnego homarium. Muszę przyznać, że po stażu u Gagnaire’a jestem zafascynowany bogactwem i złożonością dań kuchni francuskiej, które dodatkowo fantastycznie komponują się z winami. (…) Autorem wywiadu jest Grzegorz Fic współwłaściciel i szef kuchni Albertina Restaurant & Wine. Źródło: horecanet.pl

WSPÓLNY PROJEKT WINNICY WIELICZKA I RESTAURACJI ALBERTINA
Krakowska restauracja zainicjowała współpracę z Winnicą Wieliczka, której efektem jest autorskie wino Albertina Chardonnay 2016. Wyprodukowano je z winogron zebranych w pierwszym tygodniu października 2016 r. W efekcie powstało wino świeże, aromatyczne, o zapachu owoców tropikalnych, gruszek, orzechów laskowych i kwiatu akacji. – Nawiązaliśmy owocną współpracę z biodynamiczną Winnicą Wieliczka, która produkcją wina z powodzeniem zajmuje się od 2012 r. na wzgórzu w Pawlikowicach, nieopodal Wieliczki. Do projektu przekonało nas imponujące doświadczenie Agnieszki Rousseau oraz determinacja Piotra Jaskóły, by winorośle wzrastały w zamkniętym, naturalnym ekosystemie – tłumaczy Barbara Zamorska, właścicielka restauracji Albertina. – To fantastyczne uczucie móc zaserwować naszym gościom wino, w którego proces produkcyjny byliśmy osobiście zaangażowani – podsumowała (…) Źródło: Food Service / FOODSERVICE24.PL

Osobowości gastronomiczne – Szef Grzegorz Fic
Szef kuchni i współwłaściciel krakowskiej Albertiny Restaurant & Wine. Członek KSK, stażysta samego Pierre Gagnaire`a, propagator serwowania dziczyzny w fine diningowej odsłonie. Kulinarny kunszt kształtował w całej Europie, gotował dla koronowanych głów, a mimo to nadal stawia na samodoskonalenie. Cechuje go cierpliwość i sukcesywne dążenie do obranego celu (…). Zachęcamy do przeczytania wywiadu dla Portalu NewsGasto. Źródło: News Gastro

Dźwigacze Kultury rozdanie po raz szósty
8 lutego 2018 Krakowskie Biuro Festiwalowe po raz szósty, wyróżniło swoich partnerów i sponsorów, przyznając im nagrody Dźwigacze Kultury – symbol tego, jak ważne dla rozwoju kultury jest wsparcie biznesu. KBF od lat inwestuje w rozwój sieci partnerstw pomiędzy przedstawicielami świata biznesu i kultury. Galę uświetnił występ zespołu Staszek Słowiński Quintet. Miło nam poinformować, iż wśród laureatów jest również restauracja ALBERTINA Restaurant & Wine. Źródło: KBF

Rekomendacja Slow Food dla Albertiny
CZOŁÓWKA KRAKOWSKIEJ GASTRONOMII. Albertina w Krakowie osiąga kolejne, wysoko stawiane cele. Tylko w ciągu ostatnich kilku miesięcy restauracja, serwująca menu typu fine dining, wprowadziła na rynek własne wino Albertina Chardonnay, została wyróżniona przez Przewodnik Gault & Millau 2018 dwoma czapkami kucharskimi, otrzymała prestiżową rekomendację FORBES Travel, a szef kuchni Grzegorz Fic dołączył do wąskiego grona członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Kolejnym, bardzo prestiżowym sukcesem całego zespołu pracowników jest przyjęcie Albertiny do elitarnego grona restauracji z rekomendacją SLOW FOOD. Źródło: Papaja.pl

Rekomendacja SLOW FOOD dla Albertiny
Tylko w ciągu ostatnich kilku miesięcy ta restauracja, serwująca menu typu fine dining, wprowadziła na rynek własne wino Albertina Chardonnay, została wyróżniona przez Przewodnik Gault & Millau 2018 dwoma czapkami kucharskimi, otrzymała prestiżową rekomendację FORBES Travel, a szef kuchni Grzegorz Fic dołączył do wąskiego grona członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Kolejnym, bardzo prestiżowym sukcesem całego zespołu pracowników jest przyjęcie Albertiny do elitarnego grona restauracji z rekomendacją SLOW FOOD. Stałych gości Albertiny najpewniej nie zaskoczy fakt, że obrany przez właścicieli kierunek został dostrzeżony i doceniony przez organizację SLOW FOOD POLSKA. Karta menu budowana jest tu bowiem w oparciu o świeże, sezonowe produkty, dostarczane przez zaprzyjaźnionych, niedużych dostawców, a w restauracji od początku kultywuje się przyjemność jedzenia w połączeniu ze świadomie sparowanym winem. – Otrzymana z rąk prezesa Slow Food Polska, pana Jacka Szklarka, rekomendacja SLOW FOOD jest bezdyskusyjnie ogromnym wyróżnieniem dla naszej restauracji. Podziękowania w szczególności należą się całemu zespołu, ponieważ nie jest tajemnicą, że przyjęcie do tak zacnego grona jest głównie ich zasługą. – podsumowuje właścicielka lokalu Barbara Zamorska. Warto zaznaczyć, że otrzymanie tej rekomendacji poprzedzone jest audytem, przeprowadzanym we wstępnej fazie incognito, a następnie podczas otwartej degustacji, w której biorą udział autorytety kulinarne z całego kraju. Odznaczenie znakiem ślimaka, który widnieje w logo SLOW FOOD jest zatem przypieczętowaniem bardzo wnikliwie przeprowadzonej weryfikacji.

Tu zjesz najlepsze jedzenie w Krakowie
Tu zjesz najlepsze jedzenie w Krakowie! TOP 20 restauracji w stolicy Małopolski według Tripadvisor, w wśród nich ALBERTINA Restaurant & Wine. Szukasz pomysłu na spędzenie naprawdę wyjątkowego wieczoru? Domowy obiad nie wyszedł zgodnie z planem? A może po prostu potrzebujesz miejsca, w którym spróbujesz naprawdę pysznych potraw? Z pomocą przychodzi portal TripAdvisor! Zobacz 20 najlepszych restauracji z Krakowa, które zasłużyły na najwyższe oceny według internautów. Użytkownicy TripAdvisora rozsmakowali się w potrawach serwowanych przez Albertina Restaurant & Wine. Ta wyjątkowa restauracja z kuchnią wysokich lotów zachwyca nie tylko różnorodnością menu, ale także kartą win, którą zasłynęła w internecie. Zestawienie przygotowane przez: Dziennik Polski – Region Kraków.

Wino: Albertina Chardonnay 2016 Winnica Wieliczka
Albertina Chardonnay 2016 – udany projekt Winnicy Wieliczka z Albertina Restaurant & Wine. Przedstawiamy autorskie wino Albertina Chardonnay 2016 Winnica Wieliczka – wyjątkowy projekt Winnicy Wieliczka ze słonecznego wzgórza w Pawlikowicach, z restauracją Albertina Restaurant & Wine. Restauracja Albertina przy Dominikańskiej 3 w Krakowie serwuje doskonałe wina świata i dania typu fine dining, subtelnie zaskakujące wytrawnych koneserów smaków nieoczywistych. Wielu z nich doceni z pewnością informację, że w Albertinie kochają wino tak mocno, że postanowili o stworzeniu własnego. Właściciele zainicjowali bezprecedensową współpracę z Winnicą Wieliczka, której efektem jest autorskie, spersonalizowane wino: Albertina Chardonnay 2016. Krakowska restauracja Albertina lubi zaskakiwać swoich gości, nieustannie wprowadzając do swojej oferty propozycje najczęściej niedostępne w regionie, a nawet w skali całego kraju. „Winnica Wieliczka produkcją wina z powodzeniem zajmuje się od 2012 roku, a do samego projektu przekonało nas imponujące doświadczenie Agnieszki Rousseau oraz determinacja Piotra Jaskóły, by winorośle wzrastały w zamkniętym, naturalnym ekosystemie” – podkreśla restauratorka Barbara Zamorska, i dodaje, że: Chardonnay 2016 z Winnicy Wieliczka zostało wyprodukowane dla restauracji Albertina z klasycznego, burgundzkiego szczepu winogron, zebranego w pierwszym tygodniu października 2016 roku. Tradycyjna, również burgundzka metoda fermentacji dała w efekcie wino świeże, długie, pełne w smaku, aromatyczne, o zapachu owoców tropikalnych, gruszek, orzechów laskowych i kwiatu akacji. Jego walory doskonale współgrają w połączeniu z kozimi serami, białym mięsem i rybami, a przede wszystkim z homarem, który nieprzypadkowo został umieszczony na autorskiej etykiecie. Jest to bowiem kontynuacja świadomej, wyważonej sugestii doboru win do dań tzw. „wine pairing”, z którego właśnie słynie nasza restauracja. – To fantastyczne uczucie móc naszym gościom zaserwować wino, w którego proces produkcyjny byliśmy osobiście zaangażowani i mogliśmy śledzić jego poszczególne etapy. Takie wino smakuje zdecydowanie wyraźniej i już na zawsze pozostaje w pamięci. Więcej informacji: papaja.pl – Albertina Chardonnay 2016 – udany projekt Winnicy Wieliczka z Albertina Restaurant & Wine

Why Krakow, Poland is worth visiting right now
Why Krakow, Poland is worth visiting right now by SilverKris – Singapore Airlines’ award-winning travel magazine. With an array of modern hotels, restaurants and boutiques, there’s plenty to discover in Krakow. For many, a visit to Krakow is like stepping back in time. After all, this historic Polish capital is famed for its medieval market square, labyrinthine backstreets, and eye-catching churches and synagogues. But dig a little deeper and you’ll uncover a contemporary side to this ancient city, with a host of hip hotels, restaurants and boutique shops to discover. Hot dining – Albertina Restaurant & Wine. This is fine dining with a touch of hipster. High-end but vehemently unstuffy, this airy, light-filled space is all bright whites, exposed brickwork and wooden beams. Chef Grzegorz Fic’s dishes are exceptional, combining Polish traditions with southern European flavours, and use entirely seasonal and locally sourced ingredients. An article for Silverkris (Singapore Airlines in-flight magazine), January 2018 by Joseph Reaney. BOHEMIAN KRAKOW: POLAND’S CAPITAL OF COOL. „For many, a visit to Krakow is a step back in time. But dig a little deeper and you’ll soon find a more contemporary edge through a host of hip hotels, chic restaurants and boutique shops…” 18 Hot destinations for 2018 – Krakow, Poland [PDF] Źródło: Silver Kris

Wokół Szopki – spacerem po Krakowie
Mieszkańcy i turyści mogą do dnia 31 stycznia 2018 podziwiać 27 szopek z muzealnej kolekcji w witrynach lokali położonych głównie na obszarze Starego Miasta. Zostały tam ustawione dzięki współpracy krakowskich przedsiębiorców z Muzeum Historycznym Miasta Krakowa i Krakowskim Biurem Festiwalowym. Dodatkowo w przestrzeni miasta stanie łącznie dziesięć dużych, liczących często blisko dwa metry szopek, stworzonych przez współczesne mistrzynie i mistrzów szopkarstwa, które zostaną zaprezentowane w specjalnie zaprojektowanych ekspozytorach. Akcja „Wokół Szopki” to także kulminacyjny spacer, który tradycyjnie już odbędzie się 6 stycznia. Poprowadzi go dyrektor Muzeum Historycznego Miasta Krakowa Michał Niezabitowski.Wyjątkowa wędrówka po szlaku krakowskich szopek, umieszczonych w witrynach sklepów, restauracji, księgarni i kawiarni zlokalizowanych w samym sercu Krakowa – miło nam poinformować, iż Albertina Restaurant & Wine przy ul. Dominikańskiej 3 jest partnerem tego wydarzenia. Szczegóły, mapka i trasa: Wokół Szopki – Spacerem po Krakowie Źródło: krakow.travel

Fic. Grzegorz Fic. I Albertina Restaurant & Wine!
Wnętrza są piękne, menu jest smaczne, wszystko się zgadza. Bo Albertina Restaurant & Wine to takie miejsce, w którym albo może być wykwintnie albo możecie się naprawdę świetnie bawić, jednocześnie zajadając jeden z fajniejszych posiłków ostatnich czasów. Bo trzeba przyznać, że kuchnia jest pełna nowatorskich rozwiązań, szaleństwa smaków, otwartych umysłów i niebanalnych technik. Źródło: Abitepl
Zapraszamy do świata Albertiny. Filmy z wydarzeń i kuchni.
Filmy, które prezentujemy to zapis wydarzeń, które organizowaliśmy lub które współtworzyliśmy z naszymi partnerami. To także obraz tego w jaki sposób pracujemy i tworzymy nasze wyjątkowe dania. Jesteśmy dumni, że nasza praca spotyka się z uznaniem wśród gości i w branży gastronomicznej. Te filmy prezentują tylko wybrane fragmenty aktywności i naszej filozofii działania. Czekamy na Was w Albertinie. Przy stole dokończymy opowiadanie naszej historii.
Fine Dining w Plenerze vol. 2.
Wyjątkowe lokalizacje, specjalne sezonowe menu i zaproszeni
znani szefowie kuchni. Film z edycji w Pstrągu Ojcowskim.
Fine Dining w Plenerze vol. 3.
Autorski, cykliczny projekt kolacji, na które zapraszamy gości
poza miasto – jak najbliżej natury. Film z edycji w Winnicy Wieliczka.
Albertina Restaurant & Wine.
To co mamy najlepszego. Film w cyklu Poznaj kulinarną
filozofię naszej restauracji.
Opera Rara ze Smakiem.
Wydarzenia specjalne w ramach słynnego krakowskiego festiwalu
muzycznego Opera Rara. Film z kolacji przygotowanej przez Albertinę z udziałem Roberta Makłowicza.
Fine Dining w Plenerze vol. 2.
Wyjątkowe lokalizacje, specjalne sezonowe menu i zaproszeni
znani szefowie kuchni. Film z edycji w Pstrągu Ojcowskim.
Fine Dining w Plenerze vol. 3.
Autorski, cykliczny projekt kolacji, na które zapraszamy gości
poza miasto – jak najbliżej natury. Film z edycji w Winnicy Wieliczka.
Albertina Restaurant & Wine.
To co mamy najlepszego. Film w cyklu Poznaj kulinarną
filozofię naszej restauracji.
Opera Rara ze Smakiem.
Wydarzenia specjalne w ramach słynnego krakowskiego festiwalu muzycznego Opera Rara. Film z kolacji przygotowanej przez Albertinę z udziałem Roberta Makłowicza.
Projekt, którego celem jest promocja najlepszych szefów kuchni na całym świecie. Film z Szefem Kuchni Grzegorzem Ficem Szefem Kuchni nakręcony w ramach prezentacji „The Best Chef Meets”. Produkcja: The Best Chef