O sukcesie i świetnej opinii wśród Partnerów i Gości Albertiny świadczą liczne publikacje w mediach – zarówno w internecie, jak i magazynach drukowanych.

Bohaterami tych publikacji – artykułów, reportaży, filmów są wszyscy członkowie zespołu naszej restauracji: Grzegorz Fic Szef Kuchni, Barbara Zamorska Restauratorka, a także cały zespół kuchni i serwisu. Zapraszamy do kontaktu przedstawicieli mediów – z przyjemnością pomożemy w przygotowaniu publikacji prasowej dotyczącej fine diningu, wine pairingu i produktów lokalnych oraz przygotujemy pakiet najwyższej jakości zdjęć. 

MEDIA O NAS.
PRZECZYTAJ I ZOBACZ FILMY.

WSPÓLNY PROJEKT WINNICY WIELICZKA I RESTAURACJI ALBERTINA

Krakowska restauracja zainicjowała współpracę z Winnicą Wieliczka, której efektem jest autorskie wino Albertina Chardonnay 2016. Wyprodukowano je z winogron zebranych w pierwszym tygodniu października 2016 r. W efekcie powstało wino świeże, aromatyczne, o zapachu owoców tropikalnych, gruszek, orzechów laskowych i kwiatu akacji. – Nawiązaliśmy owocną współpracę z biodynamiczną Winnicą Wieliczka, która produkcją wina z powodzeniem zajmuje się od 2012 r. na wzgórzu w Pawlikowicach, nieopodal Wieliczki. Do projektu przekonało nas imponujące doświadczenie Agnieszki Rousseau oraz determinacja Piotra Jaskóły, by winorośle wzrastały w zamkniętym, naturalnym ekosystemie – tłumaczy Barbara Zamorska, właścicielka restauracji Albertina. – To fantastyczne uczucie móc zaserwować naszym gościom wino, w którego proces produkcyjny byliśmy osobiście zaangażowani – podsumowała (…) Źródło: Food Service / FOODSERVICE24.PL

CZYTAJ WIĘCEJ »

Osobowości gastronomiczne – Szef Grzegorz Fic

Szef kuchni i współwłaściciel krakowskiej Albertiny Restaurant & Wine. Członek KSK, stażysta samego Pierre Gagnaire`a, propagator serwowania dziczyzny w fine diningowej odsłonie. Kulinarny kunszt kształtował w całej Europie, gotował dla koronowanych głów, a mimo to nadal stawia na samodoskonalenie. Cechuje go cierpliwość i sukcesywne dążenie do obranego celu (…). Zachęcamy do przeczytania wywiadu dla Portalu NewsGasto. Źródło: News Gastro

CZYTAJ WIĘCEJ »

Dźwigacze Kultury rozdanie po raz szósty

8 lutego 2018 Krakowskie Biuro Festiwalowe po raz szósty, wyróżniło swoich partnerów i sponsorów, przyznając im nagrody Dźwigacze Kultury – symbol tego, jak ważne dla rozwoju kultury jest wsparcie biznesu. KBF od lat inwestuje w rozwój sieci partnerstw pomiędzy przedstawicielami świata biznesu i kultury. Galę uświetnił występ zespołu Staszek Słowiński Quintet. Miło nam poinformować, iż wśród laureatów jest również restauracja ALBERTINA Restaurant & Wine. Źródło: KBF

CZYTAJ WIĘCEJ »

Rekomendacja Slow Food dla Albertiny

CZOŁÓWKA KRAKOWSKIEJ GASTRONOMII. Albertina w Krakowie osiąga kolejne, wysoko stawiane cele. Tylko w ciągu ostatnich kilku miesięcy restauracja, serwująca menu typu fine dining, wprowadziła na rynek własne wino Albertina Chardonnay, została wyróżniona przez Przewodnik Gault & Millau 2018 dwoma czapkami kucharskimi, otrzymała prestiżową rekomendację FORBES Travel, a szef kuchni Grzegorz Fic dołączył do wąskiego grona członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Kolejnym, bardzo prestiżowym sukcesem całego zespołu pracowników jest przyjęcie Albertiny do elitarnego grona restauracji z rekomendacją SLOW FOOD. Źródło: Papaja.pl

CZYTAJ WIĘCEJ »

Rekomendacja SLOW FOOD dla Albertiny

Tylko w ciągu ostatnich kilku miesięcy ta restauracja, serwująca menu typu fine dining, wprowadziła na rynek własne wino Albertina Chardonnay, została wyróżniona przez Przewodnik Gault & Millau 2018 dwoma czapkami kucharskimi, otrzymała prestiżową rekomendację FORBES Travel, a szef kuchni Grzegorz Fic dołączył do wąskiego grona członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Kolejnym, bardzo prestiżowym sukcesem całego zespołu pracowników jest przyjęcie Albertiny do elitarnego grona restauracji z rekomendacją SLOW FOOD. Stałych gości Albertiny najpewniej nie zaskoczy fakt, że obrany przez właścicieli kierunek został dostrzeżony i doceniony przez organizację SLOW FOOD POLSKA. Karta menu budowana jest tu bowiem w oparciu o świeże, sezonowe produkty, dostarczane przez zaprzyjaźnionych, niedużych dostawców, a w restauracji od początku kultywuje się przyjemność jedzenia w połączeniu ze świadomie sparowanym winem. – Otrzymana z rąk prezesa Slow Food Polska, pana Jacka Szklarka, rekomendacja SLOW FOOD jest bezdyskusyjnie ogromnym wyróżnieniem dla naszej restauracji. Podziękowania w szczególności należą się całemu zespołu, ponieważ nie jest tajemnicą, że przyjęcie do tak zacnego grona jest głównie ich zasługą. – podsumowuje właścicielka lokalu Barbara Zamorska. Warto zaznaczyć, że otrzymanie tej rekomendacji poprzedzone jest audytem, przeprowadzanym we wstępnej fazie incognito, a następnie podczas otwartej degustacji, w której biorą udział autorytety kulinarne z całego kraju. Odznaczenie znakiem ślimaka, który widnieje w logo SLOW FOOD jest zatem przypieczętowaniem bardzo wnikliwie przeprowadzonej weryfikacji. 

CZYTAJ WIĘCEJ »

Tu zjesz najlepsze jedzenie w Krakowie

Tu zjesz najlepsze jedzenie w Krakowie! TOP 20 restauracji w stolicy Małopolski według Tripadvisor, w wśród nich ALBERTINA Restaurant & Wine. Szukasz pomysłu na spędzenie naprawdę wyjątkowego wieczoru? Domowy obiad nie wyszedł zgodnie z planem? A może po prostu potrzebujesz miejsca, w którym spróbujesz naprawdę pysznych potraw? Z pomocą przychodzi portal TripAdvisor! Zobacz 20 najlepszych restauracji z Krakowa, które zasłużyły na najwyższe oceny według internautów. Użytkownicy TripAdvisora rozsmakowali się w potrawach serwowanych przez Albertina Restaurant & Wine. Ta wyjątkowa restauracja z kuchnią wysokich lotów zachwyca nie tylko różnorodnością menu, ale także kartą win, którą zasłynęła w internecie. Zestawienie przygotowane przez: Dziennik Polski – Region Kraków.

CZYTAJ WIĘCEJ »

Wino: Albertina Chardonnay 2016 Winnica Wieliczka

Albertina Chardonnay 2016 – udany projekt Winnicy Wieliczka z Albertina Restaurant & Wine. Przedstawiamy autorskie wino Albertina Chardonnay 2016 Winnica Wieliczka – wyjątkowy projekt Winnicy Wieliczka ze słonecznego wzgórza w Pawlikowicach, z restauracją Albertina Restaurant & Wine. Restauracja Albertina przy Dominikańskiej 3 w Krakowie serwuje doskonałe wina świata i dania typu fine dining, subtelnie zaskakujące wytrawnych koneserów smaków nieoczywistych. Wielu z nich doceni z pewnością informację, że w Albertinie kochają wino tak mocno, że postanowili o stworzeniu własnego. Właściciele zainicjowali bezprecedensową współpracę z Winnicą Wieliczka, której efektem jest autorskie, spersonalizowane wino: Albertina Chardonnay 2016. Krakowska restauracja Albertina lubi zaskakiwać swoich gości, nieustannie wprowadzając do swojej oferty propozycje najczęściej niedostępne w regionie, a nawet w skali całego kraju. „Winnica Wieliczka produkcją wina z powodzeniem zajmuje się od 2012 roku, a do samego projektu przekonało nas imponujące doświadczenie Agnieszki Rousseau oraz determinacja Piotra Jaskóły, by winorośle wzrastały w zamkniętym, naturalnym ekosystemie” – podkreśla restauratorka Barbara Zamorska, i dodaje, że: Chardonnay 2016 z Winnicy Wieliczka zostało wyprodukowane dla restauracji Albertina z klasycznego, burgundzkiego szczepu winogron, zebranego w pierwszym tygodniu października 2016 roku. Tradycyjna, również burgundzka metoda fermentacji dała w efekcie wino świeże, długie, pełne w smaku, aromatyczne, o zapachu owoców tropikalnych, gruszek, orzechów laskowych i kwiatu akacji. Jego walory doskonale współgrają w połączeniu z kozimi serami, białym mięsem i rybami, a przede wszystkim z homarem, który nieprzypadkowo został umieszczony na autorskiej etykiecie. Jest to bowiem kontynuacja świadomej, wyważonej sugestii doboru win do dań tzw. „wine pairing”, z którego właśnie słynie nasza restauracja. – To fantastyczne uczucie móc naszym gościom zaserwować wino, w którego proces produkcyjny byliśmy osobiście zaangażowani i mogliśmy śledzić jego poszczególne etapy. Takie wino smakuje zdecydowanie wyraźniej i już na zawsze pozostaje w pamięci. Więcej informacji: papaja.pl – Albertina Chardonnay 2016 – udany projekt Winnicy Wieliczka z Albertina Restaurant & Wine

CZYTAJ WIĘCEJ »

Why Krakow, Poland is worth visiting right now

Why Krakow, Poland is worth visiting right now by SilverKris – Singapore Airlines’ award-winning travel magazine. With an array of modern hotels, restaurants and boutiques, there’s plenty to discover in Krakow. For many, a visit to Krakow is like stepping back in time. After all, this historic Polish capital is famed for its medieval market square, labyrinthine backstreets, and eye-catching churches and synagogues. But dig a little deeper and you’ll uncover a contemporary side to this ancient city, with a host of hip hotels, restaurants and boutique shops to discover. Hot dining – Albertina Restaurant & Wine. This is fine dining with a touch of hipster. High-end but vehemently unstuffy, this airy, light-filled space is all bright whites, exposed brickwork and wooden beams. Chef Grzegorz Fic’s dishes are exceptional, combining Polish traditions with southern European flavours, and use entirely seasonal and locally sourced ingredients. An article for Silverkris (Singapore Airlines in-flight magazine), January 2018 by Joseph Reaney. BOHEMIAN KRAKOW: POLAND’S CAPITAL OF COOL. „For many, a visit to Krakow is a step back in time. But dig a little deeper and you’ll soon find a more contemporary edge through a host of hip hotels, chic restaurants and boutique shops…” 18 Hot destinations for 2018 – Krakow, Poland [PDF] Źródło: Silver Kris

CZYTAJ WIĘCEJ »

Wokół Szopki – spacerem po Krakowie

Mieszkańcy i turyści mogą do dnia 31 stycznia 2018 podziwiać 27 szopek z muzealnej kolekcji w witrynach lokali położonych głównie na obszarze Starego Miasta. Zostały tam ustawione dzięki współpracy krakowskich przedsiębiorców z Muzeum Historycznym Miasta Krakowa i Krakowskim Biurem Festiwalowym. Dodatkowo w przestrzeni miasta stanie łącznie dziesięć dużych, liczących często blisko dwa metry szopek, stworzonych przez współczesne mistrzynie i mistrzów szopkarstwa, które zostaną zaprezentowane w specjalnie zaprojektowanych ekspozytorach. Akcja „Wokół Szopki” to także kulminacyjny spacer, który tradycyjnie już odbędzie się 6 stycznia. Poprowadzi go dyrektor Muzeum Historycznego Miasta Krakowa Michał Niezabitowski.Wyjątkowa wędrówka po szlaku krakowskich szopek, umieszczonych w witrynach sklepów, restauracji, księgarni i kawiarni zlokalizowanych w samym sercu Krakowa – miło nam poinformować, iż Albertina Restaurant & Wine przy ul. Dominikańskiej 3 jest partnerem tego wydarzenia. Szczegóły, mapka i trasa: Wokół Szopki – Spacerem po Krakowie Źródło: krakow.travel

CZYTAJ WIĘCEJ »

Fic. Grzegorz Fic. I Albertina Restaurant & Wine!

Wnętrza są piękne, menu jest smaczne, wszystko się zgadza. Bo Albertina Restaurant & Wine to takie miejsce, w którym albo może być wykwintnie albo możecie się naprawdę świetnie bawić, jednocześnie zajadając jeden z fajniejszych posiłków ostatnich czasów. Bo trzeba przyznać, że kuchnia jest pełna nowatorskich rozwiązań, szaleństwa smaków, otwartych umysłów i niebanalnych technik. Źródło: Abitepl

CZYTAJ WIĘCEJ »

Znamy wyróżnionych w przewodniku Gault&Millau 2017 w Krakowie!

Znany jako Żółty Przewodnik jest podręcznym wyposażeniem bagażu podróżujących po Polsce foodies (nie tylko polskich, od zeszłej edycji przewodnik Gault&Millau został wzbogacony o treść przetłumaczoną na język angielski). To w nim redaktorzy publikują wrażenia inspektorów penetrujących wytrwale Polskę w poszukiwaniu gastronomicznych perełek. W Krakowie wyróżnionych zostało 45 restauracji – to aż 8 więcej niż rok temu! Tegorocznymi debiutantami w przewodniku są Albertina Restaurant & Wine… Źródło: Have a Bite

CZYTAJ WIĘCEJ »

Rekomendacja Forbes dla Albertiny

Jest nam miło poinformować, że Albertina Restaurant & Wine otrzymała rekomendację prestiżowego magazynu Forbes . To dla nas wielkie wyróżnienie oraz mobilizacja do dalszej pracy. Dziękujemy. Restauracja dzięki zaangażowaniu i pasji właścicieli wypracowała ważne miejsce na kulinarnej mapie Krakowa i całego kraju. Goście doceniają harmonijny klimat i sprzyjającą wypoczynkowi atmosferę miejsca, a przede wszystkim niecodzienną, wysublimowaną kuchnię w stylu fine dining. W Albertinie pozycjom z karty menu asystuje sugestia wyboru wina zgodnie z obowiązującą w lokalu zasadą food & wine pairingu. Źródło: Forbes

CZYTAJ WIĘCEJ »

Wypłyń na głębię smaku

Mariusz Kucharczak Szef Kuchni Restauracji Natura wraz z Grzegorzem Ficem z Albertina Restaurant & Wine podejmą kulinarne wyzwanie – „Wypłyń na głębię smaku” na Terra Madre Slow Food Festival. Tegoroczna edycja będzie wyjątkowa. Największą inspiracją tego festiwalu będzie nasz przepiękny i bogaty pod wieloma względami Bałtyk. Pojawią się rybacy ze świeżymi i wędzonymi rybami, a największym wydarzeniem będzie niesamowita kolacja festiwalowa inspirowana naszym morzem w wykonaniu dwóch świetnych szefów kuchni. Cztery ręce, dwie osoby, ogrom smaków. Źródło: Rosevia Resort

CZYTAJ WIĘCEJ »

Nowości Gastronomiczne 10.2017 – wołowina po francusku

W najnowszym numerze miesięcznika NOWOŚCI GASTRONOMICZNE artykuł Szefa kuchni i współwłaściciela Albertina Restaurant & Wine Grzegorza Fic: Nie mam wątpliwości, że wołowina pojawia się na stołach w wielu polskich domach. I nic dziwnego, gdyż jej fantastyczny i różnorodny smak doceniają nawet najlepsi kucharze na świecie, jak choćby Pierre Gagnaire. Podczas mojego tegorocznego stażu w jego restauracji z 3* Michelin w paryskim Hotelu Balzac zauważyłem, że ten niekwestionowany mistrz zawsze łączy wołowinę z sezonowymi owocami, a w jego karcie menu znajduje się wiele zaskakujących propozycji z wykorzystaniem właśnie wołowiny, np. stek w soku z ozora wołowego czy danie typu „surf&turf”, łączące kawałek polędwicy wołowej z ogonem homara. Źródło: Nowości Gastronomiczne

CZYTAJ WIĘCEJ »

Fine dining – czyli co?

Zakończył się niedawno Fine Dining Week – specjalna edycja Restaurant Weeka, w której goście mogli spróbować pięciodaniowych zestawów restauracyjnych w niektórych spośród najbardziej ekskluzywnych restauracji Warszawy i Krakowa.U nas festiwal przebiegał fantastycznie, czego dowodem jest wyróżnienie jako krakowska restauracja z najlepszą atmosferą – a przecież atmosfera jest najważniejsza. Liczba gości była ogromna, na co na pewno przełożyła się ciekawość gości, bo restauracja działa niecały rok. Jednak zainteresowanie notowaliśmy głównie w porze kolacji, goście wybierali najchętniej stoliki od godziny 18. Nasza oferta nie była odzwierciedleniem tego, co serwujemy na co dzień, menu było bardziej degustacyjne, przekrojowe –potrawy, które mamy w karcie, ale serwowane trochę inaczej, bo dania z karty każdy może poznać we własnym zakresie. Szef kuchni popuścił więc wodze fantazji i stworzył zachęcające menu dla innych osób (…) Źródło: e-restauracja.com

CZYTAJ WIĘCEJ »

Znamy wyróżnionych w przewodniku Gault&Millau 2017 w Krakowie!

Znany jako Żółty Przewodnik jest podręcznym wyposażeniem bagażu podróżujących po Polsce foodies (nie tylko polskich, od zeszłej edycji przewodnik Gault&Millau został wzbogacony o treść przetłumaczoną na język angielski). To w nim redaktorzy publikują wrażenia inspektorów penetrujących wytrwale Polskę w poszukiwaniu gastronomicznych perełek. W Krakowie wyróżnionych zostało 45 restauracji – to aż 8 więcej niż rok temu! Tegorocznymi debiutantami w przewodniku są Albertina Restaurant & Wine… Źródło: Have a Bite

CZYTAJ WIĘCEJ »

Rekomendacja Forbes dla Albertiny

Jest nam miło poinformować, że Albertina Restaurant & Wine otrzymała rekomendację prestiżowego magazynu Forbes . To dla nas wielkie wyróżnienie oraz mobilizacja do dalszej pracy. Dziękujemy. Restauracja dzięki zaangażowaniu i pasji właścicieli wypracowała ważne miejsce na kulinarnej mapie Krakowa i całego kraju. Goście doceniają harmonijny klimat i sprzyjającą wypoczynkowi atmosferę miejsca, a przede wszystkim niecodzienną, wysublimowaną kuchnię w stylu fine dining. W Albertinie pozycjom z karty menu asystuje sugestia wyboru wina zgodnie z obowiązującą w lokalu zasadą food & wine pairingu. Źródło: Forbes

CZYTAJ WIĘCEJ »

Wypłyń na głębię smaku

Mariusz Kucharczak Szef Kuchni Restauracji Natura wraz z Grzegorzem Ficem z Albertina Restaurant & Wine podejmą kulinarne wyzwanie – „Wypłyń na głębię smaku” na Terra Madre Slow Food Festival. Tegoroczna edycja będzie wyjątkowa. Największą inspiracją tego festiwalu będzie nasz przepiękny i bogaty pod wieloma względami Bałtyk. Pojawią się rybacy ze świeżymi i wędzonymi rybami, a największym wydarzeniem będzie niesamowita kolacja festiwalowa inspirowana naszym morzem w wykonaniu dwóch świetnych szefów kuchni. Cztery ręce, dwie osoby, ogrom smaków. Źródło: Rosevia Resort

CZYTAJ WIĘCEJ »

Nowości Gastronomiczne 10.2017 – wołowina po francusku

W najnowszym numerze miesięcznika NOWOŚCI GASTRONOMICZNE artykuł Szefa kuchni i współwłaściciela Albertina Restaurant & Wine Grzegorza Fic: Nie mam wątpliwości, że wołowina pojawia się na stołach w wielu polskich domach. I nic dziwnego, gdyż jej fantastyczny i różnorodny smak doceniają nawet najlepsi kucharze na świecie, jak choćby Pierre Gagnaire. Podczas mojego tegorocznego stażu w jego restauracji z 3* Michelin w paryskim Hotelu Balzac zauważyłem, że ten niekwestionowany mistrz zawsze łączy wołowinę z sezonowymi owocami, a w jego karcie menu znajduje się wiele zaskakujących propozycji z wykorzystaniem właśnie wołowiny, np. stek w soku z ozora wołowego czy danie typu „surf&turf”, łączące kawałek polędwicy wołowej z ogonem homara. Źródło: Nowości Gastronomiczne

CZYTAJ WIĘCEJ »

Fine dining – czyli co?

Zakończył się niedawno Fine Dining Week – specjalna edycja Restaurant Weeka, w której goście mogli spróbować pięciodaniowych zestawów restauracyjnych w niektórych spośród najbardziej ekskluzywnych restauracji Warszawy i Krakowa.U nas festiwal przebiegał fantastycznie, czego dowodem jest wyróżnienie jako krakowska restauracja z najlepszą atmosferą – a przecież atmosfera jest najważniejsza. Liczba gości była ogromna, na co na pewno przełożyła się ciekawość gości, bo restauracja działa niecały rok. Jednak zainteresowanie notowaliśmy głównie w porze kolacji, goście wybierali najchętniej stoliki od godziny 18. Nasza oferta nie była odzwierciedleniem tego, co serwujemy na co dzień, menu było bardziej degustacyjne, przekrojowe –potrawy, które mamy w karcie, ale serwowane trochę inaczej, bo dania z karty każdy może poznać we własnym zakresie. Szef kuchni popuścił więc wodze fantazji i stworzył zachęcające menu dla innych osób (…) Źródło: e-restauracja.com

CZYTAJ WIĘCEJ »

Grzegorz Fic przyjęty do grona Klubu Szefów Kuchni

Niezmiernie nam miło poinformować, że do grona Klubowiczów Fundacji KLUBU SZEFÓW KUCHNI dołączył Grzegorz Fic szef kuchni restauracji Albertina Restaurant & Wine. „Bardzo się cieszę że tak młody i utalentowany szef kuchni dołączył do naszego Klubu, liczę że jego wiedza i doświadczenie zainspirują innych szefów i młodych adeptów sztuki kulinarnej do edukacji w tym zawodzie. Liczę rownież na aktywne wsparcie działalności Klubu przez Grzegorza aby pobudzał krakowski świat kulinarny do współpracy z naszym Klubem” powiedział Jarek Walczyk Prezes Klubu Szefów Kuchni. Fundacja Klubu Szefów Kuchni powstała w 2008 roku, by kultywować narodowe i regionalne tradycje kulinarne, propagować wiedzę, dzielić się umiejętnościami, organizować konkursy, szkolenia i pokazy. Zrzesza najlepszych kucharzy w kraju, którzy swoją pracą promują polską kuchnię, kreują dobre wzorce poza granicami, mają pozytywny wpływ na edukację młodego pokolenia, entuzjastycznie angażują się w przedsięwzięcia branży gastronomicznej. Fundacja KSK stara się zintegrować środowisko kucharzy i cukierników, pracuje nad rozwojem, podejmuje się działań edukacyjnych, współpracując z władzami samorządowymi, rządowymi i organizacjami pozarządowymi. Źródło: Klub Szefów Kuchni

CZYTAJ WIĘCEJ »

Albertina Restaurant & Wine

Nowa krakowska restauracja Albertina powstała wręcz w doskonałym miejscu – tam, gdzie istniała kiedyś fantastyczna i dobrze znana miłośnikom dobrego jedzenia Ancora. W informacji prasowej Albertina radośnie oznajmiła, że “fine dining wrócił na Dominikańską” i ja tę radość z całego serca podzielam. Źródło: DANIA Kontra ANIA

CZYTAJ WIĘCEJ »

Goût De France 2017: Albertina z główną nagrodą Ambasadora Francji

Ambasador Francji Pierre Lévy wydał 15 maja 2017 r. przyjęcie w swej rezydencji na cześć właścicieli restauracji i szefów kuchni, którzy wzięli udział w tegorocznej edycji akcji „Goût de France”. Albertina Restaurant & Wine otrzymała nagrodę Ambasadora – staż w słynnej restauracji mistrza Pierre’a Gagnaire’a w hotelu „Balzac” w Paryżu, na który wyjedzie chef, a zarazem współwłaściciel restauracji, Grzegorz Fic. Źródło: Ambasada Francji w Polsce

CZYTAJ WIĘCEJ »

Albertina oficjalną festiwalową restauracją 10. Edycji FMF

Jubileuszowy 10-ty Festiwal Muzyki Filmowej w Krakowie odbędzie się w dniach 17-23 maja 2017. Zapraszamy w tym czasie do odwiedzenia oficjalnych festiwalowych restauracji, w których można będzie znaleźć nie tylko specjalnie przygotowane menu, ale również mnóstwo innych kulinarnych niespodzianek. Albertina Restaruant & Wine jest oficjalną festiwalową restauracją 10. edycji Festiwalu Muzyki Filmowej w Krakowie. Źródło: FMF

CZYTAJ WIĘCEJ »

Se Passate Per Cracovia – Albertina

Portal vinoecibo.it o krakowskiej Albertinie: Quando si entra da Albertina a Cracovia è l’intera brigata di cucina a dare il benvenuto al di là della parete di vetro.Il menu, incentrato su una linea moderna-contemporanea e attento al territorio, è composto da 4/5 voci per portata con una pagina interamente dedicata a ostriche e caviale. I piatti hanno la possibilità d’essere accompagnati a 3 diversi vini internazionali o locali. Źródło: Vino e cibo

CZYTAJ WIĘCEJ »

Best Places 2016

Each year we ask you, our clever readers, to let us know which delightful Cracovian locales really caught your eye. Then we take your ideas, throw in our some of our own, check out the Local-Life reviews and make some terribly hard decisions which really hurt our brains! Źródło: Local Life

CZYTAJ WIĘCEJ »

Dźwigacze kultury rozdane! Albertina z wyróżnieniem.

DŹWIGACZE KULTURY ROZDANE! BIZNES WSPIERA KULTURĘ W KRAKOWIE.Już po raz piąty Krakowskie Biuro Festiwalowe wyróżniło swoich partnerów i sponsorów, przyznając im Dźwigacze Kultury – symbol tego, jak ważne dla rozwoju kultury jest wsparcie biznesu. KBF od lat inwestuje w rozwój sieci partnerstw pomiędzy przedstawicielami świata biznesu i kultury. Za długoletnią współpracę z KBF i zaangażowanie w popularyzowanie festiwali nagrody specjalne – Złote Dźwigacze Kultury – otrzymali przedstawiciele firm:– TAURON Polska Energia,– Centrum Handlowe Galeria Krakowska– Cinema City Poland. Dźwigaczami Kultury wyróżnieni zostali również Partnerzy i Sponsorzy Krakowskiego Biura Festiwalowego, m.in. restauracja: ALBERTINA Restaurant & Wine. Źródło: Telewizja Kraków

CZYTAJ WIĘCEJ »

Fine Dining Week w Restauracji Albertina

Za nami kolejna edycja festiwalu Fine Dining Week. Mamy nadzieję, że nie przegapiliście szansy na wypróbowanie specjalnego menu w najlepszych restauracjach w kraju. Nasza redakcja odwiedziła krakowską restaurację Albertina. Festiwal Fine Dining Week jest wyjątkową okazją na poznanie w gronie najbliższych świata bezkompromisowej jakości, eksperckiej tradycji i nowoczesnej odwagi w kreowaniu trendów. Restauracje uczestniczące w Festiwalu nagradzane są m.in. rekomendacjami Michelin (Sztućcami oraz prestiżowymi wyróżnieniami Bib Gourmand) oraz są umieszczane na wysokich miejscach przewodnika Gault & Millau… Źródło: Smaker

CZYTAJ WIĘCEJ »

Zajrzyjcie na Dominikańską 3, gdzie czeka na was bardzo wyjątkowe miejsce!

Kraków… Ile razy bym tu nie była, zawsze to miasto mnie czymś zaskoczy, zachwyci, wniesie nową jakość i na długo nie da o niej zapomnieć. Ostatnio wybrałam się tu, by poczuć wyjątkowy klimat miasta, zrobić zakupy na jarmarku i po prostu pospacerować po uliczkach, chłonąc atmosferę tutejszej starówki. Pogoda nie bardzo sprzyjała, wiał wiatr i mżyło, więc szybko postanowiliśmy rozgrzać się i zjeść w jakimś niebanalnym miejscu. Dlatego, gdy na ulicy Dominikańskiej w oknie restauracji Albertina Restaurant & Wine zobaczyłam przepiękną krakowską szopkę, intuicja podpowiedziała mi, że to będzie dobra decyzja – weszliśmy. I trochę tak jak zakochując się od pierwszego wejrzenia, od pierwszych chwil Albertina mnie zauroczyła. Później zrozumiałam dlaczego – to miejsce od początku do końca jest wypełnione pasją ludzi, którzy naprawdę kochają to co robią. Źródło: My Way Trip

CZYTAJ WIĘCEJ »

Top 10 ekskluzywnych restauracji w Krakowie

Albertina w TOP 10 ekskluzywnych restauracji w Krakowie! Macie ochotę na wykwintną kolację w pięknym otoczeniu? A może szukacie wyjątkowego miejsca na randkę? Sprawdźcie koniecznie to zestawienie dziesięciu ekskluzywnych restauracji w Krakowie! Źródło: Kraków Nasze Miasto

CZYTAJ WIĘCEJ »

The Best Restaurants in Krakow

The best restaurants in Krakow with Albertina Restaurant & Wine. The restaurants in Krakow are largely aimed at tourists, with promotion girls often employed to entice people in of the street, however with a bit of research, like our list below, compiled from our own reviews together with those from Michelin and Gault & Millau Polska, you can find some fantastic restaurants serving some of the best food in Poland. ALBERTINA RESTAURANT & WINE – opened in April 2016, opposite the Klasztor Ojców Dominikanów church, this seafood restaurant boasts a large wine cellar and pairs each of its fine dining food with recommended wines. On entering the nicely designed dining room, you pass a lobster tank, reminding you how fresh the produce is here and there’s a huge choice of lobster, fish and oysters on the menu. Źródło: best bars europe

CZYTAJ WIĘCEJ »

Homary i wino w samym centrum Krakowa

Gdzie, jak i z kim najlepiej spędzić wolny czas? Przepis na “Weekend od kuchni” wg Magazynu Weranda – Weranda Weekend 11/2016: Homary i Wino w Krakowie w restauracji Albertina Restaurant & Wine. Restauracja uzbrojona w silną broń: kryjąca się w podziemiach winiarnia z system dyspenserów do wina Enomatic oraz jedyne w Krakowie profesjonalne homarium ze świeżymi owocami morza. Kilka kroków od zatłoczonego krakowskiego rynku zjemy skorupiaki w towarzystwie hiszpańskich karczochów, włoskich makaronów i azjatyckich owoców. Bo homar to obywatel świata. Albertina to autorska restauracja Barbary Zamorskiej i Grzegorza Fica, szefa kuchni. Od progu wita mnie jedyne w Krakowie 500-litrowe homarium. Szef kuchni sam dba o skorupiaki – karmi je, kontroluje zasolenie i temperaturę wody. Mimo troski, jaką otacza homary, nie nadaje im imion. Wiadomo, że w końcu trafią na talerz klienta. Ale odbywa się to w bardzo przyjazny skorupiakom sposób – Grzegorz obraca je do góry nogami, a wtedy homary zasypiają. To, co dalej się z nimi dzieje, zanim trafią na stół, można zagadnąć, jeśli zarezerwujemy stolik przy częściowo otwartej kuchni (…) Źródło: Weranda Weekend

CZYTAJ WIĘCEJ »

Najważniejsze otwarcia 2016 roku w Krakowie

ALBERTINA Restaurant & Wine. Daleko jeszcze do pierwszych urodzin, a już wymienia się tę restaurację jako jedną z najważniejszych w mieście. Wiadome, że fine dining istnieć musi – wytycza ścieżki i kreuje trendy dla mniejszych graczy, jednak na Dominikańskiej bierze się na warsztat coś jeszcze. Otóż Albertina głośno mówi o food pairingu i dosłownie tłumaczy z czym to się je. Dodatkowo jeśli kiedyś ktoś, będzie próbował Wam wmówić, że wino powinno być nalewane przy stoliku, przejdźcie się z nim do Albertiny i pobawcie się ich Enomatikiem. Źródło: Have a Bite

CZYTAJ WIĘCEJ »
Zapraszamy do świata Albertiny. Filmy z wydarzeń i kuchni.

Filmy, które prezentujemy to zapis wydarzeń, które organizowaliśmy lub które współtworzyliśmy z naszymi partnerami. To także obraz tego w jaki sposób pracujemy i tworzymy nasze wyjątkowe dania. Jesteśmy dumni, że nasza praca spotyka się z uznaniem wśród gości i w branży gastronomicznej. Te filmy prezentują tylko wybrane fragmenty aktywności i naszej filozofii działania. Czekamy na Was w Albertinie. Przy stole dokończymy opowiadanie naszej historii.

Fine Dining w Plenerze vol. 2.

Wyjątkowe lokalizacje, specjalne sezonowe menu i zaproszeni
znani szefowie kuchni. Film z edycji w Pstrągu Ojcowskim.

Fine Dining w Plenerze vol. 3.

Autorski, cykliczny projekt kolacji, na które zapraszamy gości
poza miasto – jak najbliżej natury. Film z edycji w Winnicy Wieliczka.

Albertina Restaurant & Wine.

 To co mamy najlepszego. Film w cyklu Poznaj kulinarną
filozofię naszej restauracji.

Opera Rara ze Smakiem.

Wydarzenia specjalne w ramach słynnego krakowskiego festiwalu
muzycznego Opera Rara. Film z kolacji przygotowanej przez Albertinę z udziałem Roberta Makłowicza.

Fine Dining w Plenerze vol. 2.

Wyjątkowe lokalizacje, specjalne sezonowe menu i zaproszeni
znani szefowie kuchni. Film z edycji w Pstrągu Ojcowskim.

Fine Dining w Plenerze vol. 3.

Autorski, cykliczny projekt kolacji, na które zapraszamy gości
poza miasto – jak najbliżej natury. Film z edycji w Winnicy Wieliczka.

Albertina Restaurant & Wine.

 To co mamy najlepszego. Film w cyklu Poznaj kulinarną
filozofię naszej restauracji.

Opera Rara ze Smakiem.

Wydarzenia specjalne w ramach słynnego krakowskiego festiwalu muzycznego Opera Rara. Film z kolacji przygotowanej przez Albertinę z udziałem Roberta Makłowicza.

The Best Chef
Projekt, którego celem jest promocja najlepszych szefów kuchni na całym świecie. Film z Szefem Kuchni Grzegorzem Ficem Szefem Kuchni nakręcony w ramach prezentacji „The Best Chef Meets”. Produkcja: The Best Chef

kontakt

godziny pracy

Poniedziałek – Niedziela

12.00 – 23.00

akceptowane karty

Ta strona korzysta z plików ciasteczek, aby świadczyć usługi na najbliższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Ta strona korzysta z plików ciasteczek, aby świadczyć usługi na najbliższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

© 2016-2023 Albertina Restaurant & Wine. All rights reserved.