MEDIA O NAS
Albertina Restaurant & Wine

O sukcesie i świetnej opinii wśród Partnerów i Gości Albertiny świadczą liczne publikacje w mediach – zarówno w internecie, jak i magazynach drukowanych. Przeczytaj o nas.

Bohaterami tych publikacji – artykułów, reportaży, filmów są wszyscy członkowie zespołu naszej restauracji: Barbara Zamorska Restauratorka oraz cały zespół kuchni, serwisu i marketingu. To publikacje, które zbieramy od otwarcia naszej restauracji w 2016 roku, tworząc tym samym historię pełną pasji i zaangażowania. Zapraszamy do kontaktu przedstawicieli mediów. Z przyjemnością pomożemy w przygotowaniu publikacji prasowej dotyczącej fine diningu, wine pairingu i produktów lokalnych oraz przygotujemy pakiet najwyższej jakości zdjęć.

Media O nas. Albertina restaurant & Wine.
Przeczytaj i zobacz filmy.

Szef kuchni Restauracji Albertina o daniach z wołowiny

Podczas mojego tegorocznego stażu w jego restauracji z trzema gwiazdkami Michelin w paryskim Hotelu Balzac zauważyłem, że ten niekwestionowany mistrz zawsze łączy wołowinę z sezonowymi owocami, a w jego karcie menu znajduje się wiele zaskakujących propozycji z wykorzystaniem właśnie wołowiny, np. stek w soku z ozora wołowego czy danie typu „surf&turf”, łączące kawałek polędwicy wołowej z ogonem homara.

To utwierdziło mnie w przekonaniu, że obrany kierunek autorskiej kuchni w Albertinie jest nie tylko słuszny, ale również perspektywiczny. Mam tu głównie na myśli niecodzienne połączenia mięsa z owocami morza, a w szczególności właśnie z homarami z naszego własnego homarium. Muszę przyznać, że po stażu u Gagnaire’a jestem zafascynowany bogactwem i złożonością dań kuchni francuskiej, które dodatkowo fantastycznie komponują się z winami. (…) Autorem wywiadu jest Grzegorz Fic współwłaściciel i szef kuchni Albertina Restaurant & Wine.

Źródło: horecanet.pl

WSPÓLNY PROJEKT WINNICY WIELICZKA I RESTAURACJI ALBERTINA

Krakowska restauracja zainicjowała współpracę z Winnicą Wieliczka, której efektem jest autorskie wino Albertina Chardonnay 2016. Wyprodukowano je z winogron zebranych w pierwszym tygodniu października 2016 r.

W efekcie powstało wino świeże, aromatyczne, o zapachu owoców tropikalnych, gruszek, orzechów laskowych i kwiatu akacji.

– Nawiązaliśmy owocną współpracę z biodynamiczną Winnicą Wieliczka, która produkcją wina z powodzeniem zajmuje się od 2012 r. na wzgórzu w Pawlikowicach, nieopodal Wieliczki. Do projektu przekonało nas imponujące doświadczenie Agnieszki Rousseau oraz determinacja Piotra Jaskóły, by winorośle wzrastały w zamkniętym, naturalnym ekosystemie – tłumaczy Barbara Zamorska, właścicielka restauracji Albertina. – To fantastyczne uczucie móc zaserwować naszym gościom wino, w którego proces produkcyjny byliśmy osobiście zaangażowani – podsumowała (…)

Źródło: Food Service / FOODSERVICE24.PL

Osobowości gastronomiczne – Szef Grzegorz Fic

Szef kuchni i współwłaściciel krakowskiej Albertiny Restaurant & Wine. Członek KSK, stażysta samego Pierre Gagnaire`a, propagator serwowania dziczyzny w fine diningowej odsłonie. Kulinarny kunszt kształtował w całej Europie, gotował dla koronowanych głów, a mimo to nadal stawia na samodoskonalenie. Cechuje go cierpliwość i sukcesywne dążenie do obranego celu (…).

Zachęcamy do przeczytania wywiadu dla Portalu NewsGasto.

Źródło: News Gastro

Dźwigacze Kultury rozdanie po raz szósty

8 lutego 2018 Krakowskie Biuro Festiwalowe po raz szósty, wyróżniło swoich partnerów i sponsorów, przyznając im nagrody Dźwigacze Kultury – symbol tego, jak ważne dla rozwoju kultury jest wsparcie biznesu. KBF od lat inwestuje w rozwój sieci partnerstw pomiędzy przedstawicielami świata biznesu i kultury. Galę uświetnił występ zespołu Staszek Słowiński Quintet.

Miło nam poinformować, iż wśród laureatów jest również restauracja ALBERTINA Restaurant & Wine.

Źródło: KBF

Rekomendacja Slow Food dla Albertiny

CZOŁÓWKA KRAKOWSKIEJ GASTRONOMII.

Albertina w Krakowie osiąga kolejne, wysoko stawiane cele. Tylko w ciągu ostatnich kilku miesięcy restauracja, serwująca menu typu fine dining, wprowadziła na rynek własne wino Albertina Chardonnay, została wyróżniona przez Przewodnik Gault & Millau 2018 dwoma czapkami kucharskimi, otrzymała prestiżową rekomendację FORBES Travel, a szef kuchni Grzegorz Fic dołączył do wąskiego grona członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Kolejnym, bardzo prestiżowym sukcesem całego zespołu pracowników jest przyjęcie Albertiny do elitarnego grona restauracji z rekomendacją SLOW FOOD.

Źródło: Papaja.pl

Rekomendacja SLOW FOOD dla Albertiny

Tylko w ciągu ostatnich kilku miesięcy ta restauracja, serwująca menu typu fine dining, wprowadziła na rynek własne wino Albertina Chardonnay, została wyróżniona przez Przewodnik Gault & Millau 2018 dwoma czapkami kucharskimi, otrzymała prestiżową rekomendację FORBES Travel, a szef kuchni Grzegorz Fic dołączył do wąskiego grona członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Kolejnym, bardzo prestiżowym sukcesem całego zespołu pracowników jest przyjęcie Albertiny do elitarnego grona restauracji z rekomendacją SLOW FOOD.

Stałych gości Albertiny najpewniej nie zaskoczy fakt, że obrany przez właścicieli kierunek został dostrzeżony i doceniony przez organizację SLOW FOOD POLSKA. Karta menu budowana jest tu bowiem w oparciu o świeże, sezonowe produkty, dostarczane przez zaprzyjaźnionych, niedużych dostawców, a w restauracji od początku kultywuje się przyjemność jedzenia w połączeniu ze świadomie sparowanym winem. – Otrzymana z rąk prezesa Slow Food Polska, pana Jacka Szklarka, rekomendacja SLOW FOOD jest bezdyskusyjnie ogromnym wyróżnieniem dla naszej restauracji. Podziękowania w szczególności należą się całemu zespołu, ponieważ nie jest tajemnicą, że przyjęcie do tak zacnego grona jest głównie ich zasługą. – podsumowuje właścicielka lokalu Barbara Zamorska. Warto zaznaczyć, że otrzymanie tej rekomendacji poprzedzone jest audytem, przeprowadzanym we wstępnej fazie incognito, a następnie podczas otwartej degustacji, w której biorą udział autorytety kulinarne z całego kraju. Odznaczenie znakiem ślimaka, który widnieje w logo SLOW FOOD jest zatem przypieczętowaniem bardzo wnikliwie przeprowadzonej weryfikacji.

Źródło: Restauracja / Pismo biznesu gastronomicznego

Tu zjesz najlepsze jedzenie w Krakowie

Tu zjesz najlepsze jedzenie w Krakowie! TOP 20 restauracji w stolicy Małopolski według Tripadvisor, w wśród nich ALBERTINA Restaurant & Wine.

Szukasz pomysłu na spędzenie naprawdę wyjątkowego wieczoru? Domowy obiad nie wyszedł zgodnie z planem? A może po prostu potrzebujesz miejsca, w którym spróbujesz naprawdę pysznych potraw? Z pomocą przychodzi portal TripAdvisor! Zobacz 20 najlepszych restauracji z Krakowa, które zasłużyły na najwyższe oceny według internautów.

Użytkownicy TripAdvisora rozsmakowali się w potrawach serwowanych przez Albertina Restaurant & Wine. Ta wyjątkowa restauracja z kuchnią wysokich lotów zachwyca nie tylko różnorodnością menu, ale także kartą win, którą zasłynęła w internecie.

Zestawienie przygotowane przez: Dziennik Polski – Region Kraków.

Wino: Albertina Chardonnay 2016 Winnica Wieliczka

Albertina Chardonnay 2016 – udany projekt Winnicy Wieliczka z Albertina Restaurant & Wine.
Przedstawiamy autorskie wino Albertina Chardonnay 2016 Winnica Wieliczka – wyjątkowy projekt Winnicy Wieliczka ze słonecznego wzgórza w Pawlikowicach, z restauracją Albertina Restaurant & Wine.

Restauracja Albertina przy Dominikańskiej 3 w Krakowie serwuje doskonałe wina świata i dania typu fine dining, subtelnie zaskakujące wytrawnych koneserów smaków nieoczywistych. Wielu z nich doceni z pewnością informację, że w Albertinie kochają wino tak mocno, że postanowili o stworzeniu własnego. Właściciele zainicjowali bezprecedensową współpracę z Winnicą Wieliczka, której efektem jest autorskie, spersonalizowane wino: Albertina Chardonnay 2016. Krakowska restauracja Albertina lubi zaskakiwać swoich gości, nieustannie wprowadzając do swojej oferty propozycje najczęściej niedostępne w regionie, a nawet w skali całego kraju. „Winnica Wieliczka produkcją wina z powodzeniem zajmuje się od 2012 roku, a do samego projektu przekonało nas imponujące doświadczenie Agnieszki Rousseau oraz determinacja Piotra Jaskóły, by winorośle wzrastały w zamkniętym, naturalnym ekosystemie” – podkreśla restauratorka Barbara Zamorska, i dodaje, że: Chardonnay 2016 z Winnicy Wieliczka zostało wyprodukowane dla restauracji Albertina z klasycznego, burgundzkiego szczepu winogron, zebranego w pierwszym tygodniu października 2016 roku. Tradycyjna, również burgundzka metoda fermentacji dała w efekcie wino świeże, długie, pełne w smaku, aromatyczne, o zapachu owoców tropikalnych, gruszek, orzechów laskowych i kwiatu akacji. Jego walory doskonale współgrają w połączeniu z kozimi serami, białym mięsem i rybami, a przede wszystkim z homarem, który nieprzypadkowo został umieszczony na autorskiej etykiecie. Jest to bowiem kontynuacja świadomej, wyważonej sugestii doboru win do dań tzw. „wine pairing”, z którego właśnie słynie nasza restauracja.

– To fantastyczne uczucie móc naszym gościom zaserwować wino, w którego proces produkcyjny byliśmy osobiście zaangażowani i mogliśmy śledzić jego poszczególne etapy. Takie wino smakuje zdecydowanie wyraźniej i już na zawsze pozostaje w pamięci.
Więcej informacji:papaja.pl – Albertina Chardonnay 2016 – udany projekt Winnicy Wieliczka z Albertina Restaurant & Wine

Źródło: Papaja.pl

Why Krakow, Poland is worth visiting right now

Why Krakow, Poland is worth visiting right now by SilverKris – Singapore Airlines’ award-winning travel magazine.

With an array of modern hotels, restaurants and boutiques, there’s plenty to discover in Krakow. For many, a visit to Krakow is like stepping back in time. After all, this historic Polish capital is famed for its medieval market square, labyrinthine backstreets, and eye-catching churches and synagogues. But dig a little deeper and you’ll uncover a contemporary side to this ancient city, with a host of hip hotels, restaurants and boutique shops to discover.

Hot dining – Albertina Restaurant & Wine.
This is fine dining with a touch of hipster. High-end but vehemently unstuffy, this airy, light-filled space is all bright whites, exposed brickwork and wooden beams. Chef Grzegorz Fic’s dishes are exceptional, combining Polish traditions with southern European flavours, and use entirely seasonal and locally sourced ingredients.

An article for Silverkris (Singapore Airlines in-flight magazine), January 2018 by Joseph Reaney.

BOHEMIAN KRAKOW: POLAND’S CAPITAL OF COOL. „For many, a visit to Krakow is a step back in time. But dig a little deeper and you’ll soon find a more contemporary edge through a host of hip hotels, chic restaurants and boutique shops…”

Źródło: Silver Kris

Wokół Szopki – spacerem po Krakowie

Mieszkańcy i turyści mogą do dnia 31 stycznia 2018 podziwiać 27 szopek z muzealnej kolekcji w witrynach lokali położonych głównie na obszarze Starego Miasta. Zostały tam ustawione dzięki współpracy krakowskich przedsiębiorców z Muzeum Historycznym Miasta Krakowa i Krakowskim Biurem Festiwalowym. Dodatkowo w przestrzeni miasta stanie łącznie dziesięć dużych, liczących często blisko dwa metry szopek, stworzonych przez współczesne mistrzynie i mistrzów szopkarstwa, które zostaną zaprezentowane w specjalnie zaprojektowanych ekspozytorach.

Akcja „Wokół Szopki” to także kulminacyjny spacer, który tradycyjnie już odbędzie się 6 stycznia. Poprowadzi go dyrektor Muzeum Historycznego Miasta Krakowa Michał Niezabitowski.
Wyjątkowa wędrówka po szlaku krakowskich szopek, umieszczonych w witrynach sklepów, restauracji, księgarni i kawiarni zlokalizowanych w samym sercu Krakowa – miło nam poinformować, iż Albertina Restaurant & Wine przy ul. Dominikańskiej 3 jest partnerem tego wydarzenia.

Szczegóły, mapka i trasa: Wokół Szopki – Spacerem po Krakowie

Źródło: krakow.travel

Fic. Grzegorz Fic. I Albertina Restaurant & Wine!

Wnętrza są piękne, menu jest smaczne, wszystko się zgadza. Bo Albertina Restaurant & Wine to takie miejsce, w którym albo może być wykwintnie albo możecie się naprawdę świetnie bawić, jednocześnie zajadając jeden z fajniejszych posiłków ostatnich czasów. Bo trzeba przyznać, że kuchnia jest pełna nowatorskich rozwiązań, szaleństwa smaków, otwartych umysłów i niebanalnych technik.

Źródło: Abitepl

Znamy wyróżnionych w przewodniku Gault&Millau 2017 w Krakowie!

Znany jako Żółty Przewodnik jest podręcznym wyposażeniem bagażu podróżujących po Polsce foodies (nie tylko polskich, od zeszłej edycji przewodnik Gault&Millau został wzbogacony o treść przetłumaczoną na język angielski). To w nim redaktorzy publikują wrażenia inspektorów penetrujących wytrwale Polskę w poszukiwaniu gastronomicznych perełek. W Krakowie wyróżnionych zostało 45 restauracji – to aż 8 więcej niż rok temu! Tegorocznymi debiutantami w przewodniku są Albertina Restaurant & Wine…

Źródło: Have a Bite

Forbes

Rekomendacja Forbes dla Albertiny

Jest nam miło poinformować, że Albertina Restaurant & Wine otrzymała rekomendację prestiżowego magazynu Forbes . To dla nas wielkie wyróżnienie oraz mobilizacja do dalszej pracy. Dziękujemy.

Restauracja dzięki zaangażowaniu i pasji właścicieli wypracowała ważne miejsce na kulinarnej mapie Krakowa i całego kraju. Goście doceniają harmonijny klimat i sprzyjającą wypoczynkowi atmosferę miejsca, a przede wszystkim niecodzienną, wysublimowaną kuchnię w stylu fine dining. W Albertinie pozycjom z karty menu asystuje sugestia wyboru wina zgodnie z obowiązującą w lokalu zasadą food & wine pairingu.

Źródło: Forbes

Wypłyń na głębię smaku

Mariusz Kucharczak Szef Kuchni Restauracji Natura wraz z Grzegorzem Ficem z Albertina Restaurant & Wine podejmą kulinarne wyzwanie – „Wypłyń na głębię smaku” na Terra Madre Slow Food Festival. Tegoroczna edycja będzie wyjątkowa. Największą inspiracją tego festiwalu będzie nasz przepiękny i bogaty pod wieloma względami Bałtyk. Pojawią się rybacy ze świeżymi i wędzonymi rybami, a największym wydarzeniem będzie niesamowita kolacja festiwalowa inspirowana naszym morzem w wykonaniu dwóch świetnych szefów kuchni. Cztery ręce, dwie osoby, ogrom smaków.

Źródło: Rosevia Resort

Nowości Gastronomiczne 10.2017 – wołowina po francusku

W najnowszym numerze miesięcznika NOWOŚCI GASTRONOMICZNE artykuł Szefa kuchni i współwłaściciela Albertina Restaurant & Wine Grzegorza Fic:

Nie mam wątpliwości, że wołowina pojawia się na stołach w wielu polskich domach. I nic dziwnego, gdyż jej fantastyczny i różnorodny smak doceniają nawet najlepsi kucharze na świecie, jak choćby Pierre Gagnaire. Podczas mojego tegorocznego stażu w jego restauracji z 3* Michelin w paryskim Hotelu Balzac zauważyłem, że ten niekwestionowany mistrz zawsze łączy wołowinę z sezonowymi owocami, a w jego karcie menu znajduje się wiele zaskakujących propozycji z wykorzystaniem właśnie wołowiny, np. stek w soku z ozora wołowego czy danie typu „surf&turf”, łączące kawałek polędwicy wołowej z ogonem homara.

Źródło: Nowości Gastronomiczne

Zapraszamy do świata Albertiny. Filmy z wydarzeń i kuchni.

Filmy, które prezentujemy to zapis wydarzeń, które organizowaliśmy lub które współtworzyliśmy z naszymi partnerami. To także obraz tego w jaki sposób pracujemy i tworzymy nasze wyjątkowe dania. Jesteśmy dumni, że nasza praca spotyka się z uznaniem wśród gości i w branży gastronomicznej. Te filmy prezentują tylko wybrane fragmenty aktywności i naszej filozofii działania. Czekamy na Was w Albertinie. Przy stole dokończymy opowiadanie naszej historii.

Fine Dining w Plenerze vol. 2.

Wyjątkowe lokalizacje, specjalne sezonowe menu i zaproszeni znani szefowie kuchii. Film z edycji w Pstrągu Ojcowskim.

Fine Dining w Plenerze vol. 3.

Autorski, cykliczny projekt kolacji, na które zapraszamy gości poza miasto – jak najbliżej natury. Film z edycji w Winnicy Wieliczka.

Albertina Restaurant & Wine.

To co mamy najlepszego. Film w cyklu Poznaj kulinarną filozofię naszej restauracji.

Opera Rara ze Smakiem.

Wydarzenia specjalne w ramach słynnego krakowskiego festiwalu muzycznego Opera Rara. Film z kolacji przygotowanej przez Albertinę z udziałem Roberta Makłowicza.

The Best Chef

Projekt, którego celem jest promocja najlepszych szefów kuchni na całym świecie. Film z Szefem Kuchni Grzegorzem Ficem Szefem Kuchni nakręcony w ramach prezentacji „The Best Chef Meets”. Produkcja: The Best Chef

Gotujemy na szlaku

Film w ramach projektu Polskie Skarby Kulinarne. Szef kuchni Albertiny Grzegorz Fic wspólnie z Szefem kuchni Akademii Makro Tomaszem Traczem przygotowują dania z jesiotra.