MEDIA O NAS
Albertina Restaurant & Wine

O sukcesie i świetnej opinii wśród Partnerów i Gości Albertiny świadczą liczne publikacje w mediach – zarówno w internecie, jak i magazynach drukowanych. Przeczytaj o nas.

Bohaterami tych publikacji – artykułów, reportaży, filmów są wszyscy członkowie zespołu naszej restauracji: Grzegorz Fic Szef Kuchni, Barbara Zamorska Restauratorka, a także cały zespół kuchni i serwisu. Zapraszamy do kontaktu przedstawicieli mediów. Z przyjemnością pomożemy w przygotowaniu publikacji prasowej dotyczącej fine diningu, wine pairingu i produktów lokalnych oraz przygotujemy pakiet najwyższej jakości zdjęć. 

Media O nas. Albertina restaurant & Wine.
Przeczytaj i zobacz filmy.

Fine dining – czyli co?

Zakończył się niedawno Fine Dining Week – specjalna edycja Restaurant Weeka, w której goście mogli spróbować pięciodaniowych zestawów restauracyjnych w niektórych spośród najbardziej ekskluzywnych restauracji Warszawy i Krakowa.
U nas festiwal przebiegał fantastycznie, czego dowodem jest wyróżnienie jako krakowska restauracja z najlepszą atmosferą – a przecież atmosfera jest najważniejsza. Liczba gości była ogromna, na co na pewno przełożyła się ciekawość gości, bo restauracja działa niecały rok. Jednak zainteresowanie notowaliśmy głównie w porze kolacji, goście wybierali najchętniej stoliki od godziny 18. Nasza oferta nie była odzwierciedleniem tego, co serwujemy na co dzień, menu było bardziej degustacyjne, przekrojowe –potrawy, które mamy w karcie, ale serwowane trochę inaczej, bo dania z karty każdy może poznać we własnym zakresie. Szef kuchni popuścił więc wodze fantazji i stworzył zachęcające menu dla innych osób (...)

Źródło: e-restauracja.com

Grzegorz Fic przyjęty do grona Klubu Szefów Kuchni

Niezmiernie nam miło poinformować, że do grona Klubowiczów Fundacji KLUBU SZEFÓW KUCHNI dołączył Grzegorz Fic szef kuchni restauracji Albertina Restaurant & Wine.
„Bardzo się cieszę że tak młody i utalentowany szef kuchni dołączył do naszego Klubu, liczę że jego wiedza i doświadczenie zainspirują innych szefów i młodych adeptów sztuki kulinarnej do edukacji w tym zawodzie. Liczę rownież na aktywne wsparcie działalności Klubu przez Grzegorza aby pobudzał krakowski świat kulinarny do współpracy z naszym Klubem” powiedział Jarek Walczyk Prezes Klubu Szefów Kuchni.

Fundacja Klubu Szefów Kuchni powstała w 2008 roku, by kultywować narodowe i regionalne tradycje kulinarne, propagować wiedzę, dzielić się umiejętnościami, organizować konkursy, szkolenia i pokazy. Zrzesza najlepszych kucharzy w kraju, którzy swoją pracą promują polską kuchnię, kreują dobre wzorce poza granicami, mają pozytywny wpływ na edukację młodego pokolenia, entuzjastycznie angażują się w przedsięwzięcia branży gastronomicznej. Fundacja KSK stara się zintegrować środowisko kucharzy i cukierników, pracuje nad rozwojem, podejmuje się działań edukacyjnych, współpracując z władzami samorządowymi, rządowymi i organizacjami pozarządowymi.

Źródło: Klub Szefów Kuchni

Albertina Restaurant & Wine

Nowa krakowska restauracja Albertina powstała wręcz w doskonałym miejscu – tam, gdzie istniała kiedyś fantastyczna i dobrze znana miłośnikom dobrego jedzenia Ancora. W informacji prasowej Albertina radośnie oznajmiła, że “fine dining wrócił na Dominikańską” i ja tę radość z całego serca podzielam.

Źródło: DANIA Kontra ANIA

Jak synowa podjadała parmezan królowej Bony, czyli VIII Jarmark Świętojański

Wielki bal na powitanie Henryka Walezego, walka o patenty drabanta i jarmarcznika, spotkanie z Anną Jagiellonką, wspólne tańce i warsztaty z powroźnikami – tak zapowiada się ósmy już Jarmark Świętojański. Tegoroczna nowość: akcja kulinarna “W kuchni królowej Bony”.

Źródło: Gazeta Wyborcza

Goût De France 2017: Albertina z główną nagrodą Ambasadora Francji

Ambasador Francji Pierre Lévy wydał 15 maja 2017 r. przyjęcie w swej rezydencji na cześć właścicieli restauracji i szefów kuchni, którzy wzięli udział w tegorocznej edycji akcji „Goût de France”. Albertina Restaurant & Wine otrzymała nagrodę Ambasadora – staż w słynnej restauracji mistrza Pierre’a Gagnaire’a w hotelu „Balzac” w Paryżu, na który wyjedzie chef, a zarazem współwłaściciel restauracji, Grzegorz Fic.

Źródło: Ambasada Francji w Polsce

Albertina oficjalną festiwalową restauracją 10. Edycji FMF

Jubileuszowy 10-ty Festiwal Muzyki Filmowej w Krakowie odbędzie się w dniach 17-23 maja 2017. Zapraszamy w tym czasie do odwiedzenia oficjalnych festiwalowych restauracji, w których można będzie znaleźć nie tylko specjalnie przygotowane menu, ale również mnóstwo innych kulinarnych niespodzianek. Albertina Restaruant & Wine jest oficjalną festiwalową restauracją 10. edycji Festiwalu Muzyki Filmowej w Krakowie.

Źródło: FMF

Se Passate Per Cracovia – Albertina

Portal vinoecibo.it o krakowskiej Albertinie: Quando si entra da Albertina a Cracovia è l’intera brigata di cucina a dare il benvenuto al di là della parete di vetro.Il menu, incentrato su una linea moderna-contemporanea e attento al territorio, è composto da 4/5 voci per portata con una pagina interamente dedicata a ostriche e caviale. I piatti hanno la possibilità d’essere accompagnati a 3 diversi vini internazionali o locali.

Źródło: Vino e cibo

Best Places 2016

Each year we ask you, our clever readers, to let us know which delightful Cracovian locales really caught your eye. Then we take your ideas, throw in our some of our own, check out the Local-Life reviews and make some terribly hard decisions which really hurt our brains!

Źródło: Local Life

Dźwigacze kultury rozdane! Albertina z wyróżnieniem.

DŹWIGACZE KULTURY ROZDANE! BIZNES WSPIERA KULTURĘ W KRAKOWIE.
Już po raz piąty Krakowskie Biuro Festiwalowe wyróżniło swoich partnerów i sponsorów, przyznając im Dźwigacze Kultury – symbol tego, jak ważne dla rozwoju kultury jest wsparcie biznesu. KBF od lat inwestuje w rozwój sieci partnerstw pomiędzy przedstawicielami świata biznesu i kultury.

Za długoletnią współpracę z KBF i zaangażowanie w popularyzowanie festiwali nagrody specjalne – Złote Dźwigacze Kultury – otrzymali przedstawiciele firm:
– TAURON Polska Energia,
– Centrum Handlowe Galeria Krakowska
– Cinema City Poland.

Dźwigaczami Kultury wyróżnieni zostali również Partnerzy i Sponsorzy Krakowskiego Biura Festiwalowego, m.in. restauracja: ALBERTINA Restaurant & Wine.

Źródło: Telewizja Kraków

Fine Dining Week w Restauracji Albertina

Za nami kolejna edycja festiwalu Fine Dining Week. Mamy nadzieję, że nie przegapiliście szansy na wypróbowanie specjalnego menu w najlepszych restauracjach w kraju. Nasza redakcja odwiedziła krakowską restaurację Albertina.

Festiwal Fine Dining Week jest wyjątkową okazją na poznanie w gronie najbliższych świata bezkompromisowej jakości, eksperckiej tradycji i nowoczesnej odwagi w kreowaniu trendów. Restauracje uczestniczące w Festiwalu nagradzane są m.in. rekomendacjami Michelin (Sztućcami oraz prestiżowymi wyróżnieniami Bib Gourmand) oraz są umieszczane na wysokich miejscach przewodnika Gault & Millau…

Źródło: Smaker

Zajrzyjcie na Dominikańską 3, gdzie czeka na was bardzo wyjątkowe miejsce!

Kraków… Ile razy bym tu nie była, zawsze to miasto mnie czymś zaskoczy, zachwyci, wniesie nową jakość i na długo nie da o niej zapomnieć. Ostatnio wybrałam się tu, by poczuć wyjątkowy klimat miasta, zrobić zakupy na jarmarku i po prostu pospacerować po uliczkach, chłonąc atmosferę tutejszej starówki. Pogoda nie bardzo sprzyjała, wiał wiatr i mżyło, więc szybko postanowiliśmy rozgrzać się i zjeść w jakimś niebanalnym miejscu. Dlatego, gdy na ulicy Dominikańskiej w oknie restauracji Albertina Restaurant & Wine zobaczyłam przepiękną krakowską szopkę, intuicja podpowiedziała mi, że to będzie dobra decyzja – weszliśmy. I trochę tak jak zakochując się od pierwszego wejrzenia, od pierwszych chwil Albertina mnie zauroczyła. Później zrozumiałam dlaczego – to miejsce od początku do końca jest wypełnione pasją ludzi, którzy naprawdę kochają to co robią.

Źródło: My Way Trip

Top 10 ekskluzywnych restauracji w Krakowie

Albertina w TOP 10 ekskluzywnych restauracji w Krakowie!

Macie ochotę na wykwintną kolację w pięknym otoczeniu? A może szukacie wyjątkowego miejsca na randkę? Sprawdźcie koniecznie to zestawienie dziesięciu ekskluzywnych restauracji w Krakowie!

Źródło: Kraków Nasze Miasto

The Best Restaurants in Krakow

The best restaurants in Krakow with Albertina Restaurant & Wine. The restaurants in Krakow are largely aimed at tourists, with promotion girls often employed to entice people in of the street, however with a bit of research, like our list below, compiled from our own reviews together with those from Michelin and Gault & Millau Polska, you can find some fantastic restaurants serving some of the best food in Poland.

ALBERTINA RESTAURANT & WINE – opened in April 2016, opposite the Klasztor Ojców Dominikanów church, this seafood restaurant boasts a large wine cellar and pairs each of its fine dining food with recommended wines. On entering the nicely designed dining room, you pass a lobster tank, reminding you how fresh the produce is here and there’s a huge choice of lobster, fish and oysters on the menu.

Źródło: best bars europe

Rekomendacja Petit Futé 2017 dla Albertiny

Z radością pragniemy poinformować, iż restauracja ALBERTINA Restaurant & Wine otrzymała rekomendację prestiżowego europejskiego przewodnika Petit Futé „Cracovie” na rok 2017.

Źródło: Petit Fute

Homary i wino w samym centrum Krakowa

Gdzie, jak i z kim najlepiej spędzić wolny czas? Przepis na “Weekend od kuchni” wg Magazynu Weranda – Weranda Weekend 11/2016: Homary i Wino w Krakowie w restauracji Albertina Restaurant & Wine. Restauracja uzbrojona w silną broń: kryjąca się w podziemiach winiarnia z system dyspenserów do wina Enomatic oraz jedyne w Krakowie profesjonalne homarium ze świeżymi owocami morza.

Kilka kroków od zatłoczonego krakowskiego rynku zjemy skorupiaki w towarzystwie hiszpańskich karczochów, włoskich makaronów i azjatyckich owoców. Bo homar to obywatel świata. Albertina to autorska restauracja Barbary Zamorskiej i Grzegorza Fica, szefa kuchni. Od progu wita mnie jedyne w Krakowie 500-litrowe homarium. Szef kuchni sam dba o skorupiaki – karmi je, kontroluje zasolenie i temperaturę wody. Mimo troski, jaką otacza homary, nie nadaje im imion. Wiadomo, że w końcu trafią na talerz klienta. Ale odbywa się to w bardzo przyjazny skorupiakom sposób – Grzegorz obraca je do góry nogami, a wtedy homary zasypiają. To, co dalej się z nimi dzieje, zanim trafią na stół, można zagadnąć, jeśli zarezerwujemy stolik przy częściowo otwartej kuchni (…)

Źródło: Weranda Weekend

Zapraszamy do świata Albertiny. Filmy z wydarzeń i kuchni.

Filmy, które prezentujemy to zapis wydarzeń, które organizowaliśmy lub które współtworzyliśmy z naszymi partnerami. To także obraz tego w jaki sposób pracujemy i tworzymy nasze wyjątkowe dania. Jesteśmy dumni, że nasza praca spotyka się z uznaniem wśród gości i w branży gastronomicznej. Te filmy prezentują tylko wybrane fragmenty aktywności i naszej filozofii działania. Czekamy na Was w Albertinie. Przy stole dokończymy opowiadanie naszej historii.

Fine Dining w Plenerze vol. 2.

Wyjątkowe lokalizacje, specjalne sezonowe menu i zaproszeni znani szefowie kuchii. Film z edycji w Pstrągu Ojcowskim.

Fine Dining w Plenerze vol. 3.

Autorski, cykliczny projekt kolacji, na które zapraszamy gości poza miasto – jak najbliżej natury. Film z edycji w Winnicy Wieliczka.

Albertina Restaurant & Wine.

To co mamy najlepszego. Film w cyklu Poznaj kulinarną filozofię naszej restauracji.

Opera Rara ze Smakiem.

Wydarzenia specjalne w ramach słynnego krakowskiego festiwalu muzycznego Opera Rara. Film z kolacji przygotowanej przez Albertinę z udziałem Roberta Makłowicza.

The Best Chef

Projekt, którego celem jest promocja najlepszych szefów kuchni na całym świecie. Film z Szefem Kuchni Grzegorzem Ficem Szefem Kuchni nakręcony w ramach prezentacji „The Best Chef Meets”. Produkcja: The Best Chef

Gotujemy na szlaku

Film w ramach projektu Polskie Skarby Kulinarne. Szef kuchni Albertiny Grzegorz Fic wspólnie z Szefem kuchni Akademii Makro Tomaszem Traczem przygotowują dania z jesiotra.